Roope Hintzin sopimuksen suuruudessa näkyy se, kuinka harvinainen pelaaja hän on

Roope Hintzin 8-vuotinen diili takaa hänelle 67,6 dollarin tulot.

JääkiekkoNHL

Roope Hintzin sopimuksen suuruudessa näkyy se, kuinka harvinainen pelaaja hän on

Roope Hintz on kuuluu harvinaiseen pelaajatyyppiin, mikä selittää Samuel Savolaisen mukaan hänen uuden sopimuksen hulppean hinnan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.11.2022 | KUVAT All Over Press

NHL:stä jysähti oikea dollaripaukku, kun Roope Hintz solmi kahdeksan vuoden sopimuksen Dallas Starsin kanssa. Diili takaa Hintzille 67,6 miljoonaa dollarin palkkatulot ja keskimääräiset kausiansiot ovat siis peräti 8,45 miljoonaa. Se on melkoinen pino kyhnyä. Samuel, miksi Hintz on tuon kaiken arvoinen?

Ensimmäinen reaktioni on se, että tässä tulleen maksetuksi paitsi Roope Hintzin osaamisesta, myös siitä, että hän on mitat täyttävä NHL:n jopa top15-sentteri. Sellaisia pelaajia ei yksinkertaisesti löydy joka oksalta. Päinvastoin ne pelaajat ovat kiven alla. Voittavia huipputason senttereitä etsii kissojen ja koirien kanssa koko NHL.

Lisätietoja voi kysellä vaikka Columbuksen GM Jarmo Kekäläiseltä, jolla ei sellaista ole tällä hetkellä ainuttakaan. Ja kuten NHL:n Stanley Cupin voittaneiden listaa kun selaa, on sentterikalusto aina iso syy myös sille, miksi joku seura on sen kannun ilmaan nostanut.

Mikä tekee Hintzistä niin hyvän pelaajan, että hänelle tällainen sopimus tarjottiin?

Ensimmäinen syy on se, että Hintz on kehittynyt ja kasvanut sellaisiin mittoihin, että hän on ylittänyt kaikki ne odotusarvot, mitä hänelle on asetettu. Tuskin moni osasi odottaa Hintziltä tällaista nousua pelipaikkansa eturiviin hänen lähtiessään NHL:ään. En minä ainakaan.

Ei hän koskaan ollut nuorena sentään aivan sellainen superlupaus, josta olisi odotettu sellaisia asioita, joita vaikkapa Patrik Laineelta, Jesse Puljujärveltä tai Kaapo Kakolta, mutta jos nyt kysytään keneltä tahansa NHL:n GM:ltä minkä pelaajan otat, vastaus on helppo. Se on helposti Hintz, siinäkin tapauksessa vaikka saisi valita paketin, jossa vastapuolelta löytyisi kaikki nuo muut kolme nimeä.

Toinen syy on tietysti tuo mainitsemani seikka, että hän on NHL:n eliittitason keskushyökkääjä. Hänellä on niin paljon hyviä apuja. Hän on nopea, hän on peliälykäs, hän osaa laukoa ja hän osaa tehdä peliä. Luisteluvoimaltaan hänen kykynsä irtautua vastustajasta vahvoilla luistinpotkuillaan on erityisen kovaa luokkaa.

Sitten on tietysti vielä ostajan näkökulma. Kannattiko Dallasin maksaa Hintzistä noin paljon ja oliko sopimus järkevä?

No se riippuu tietysti Hintzistä itsestään ja miten hän suoriutuu. Jos kysytään, että oliko summa tämänhetkiseen tasoon nähden liian kova suhteutettuna NHL-mittapuuhun ja -maksukykyyn, vastaus on ei. Hintz on ansainnut taalavuorensa. Dallas on keskisen divisioonan kärkijoukkue ja noussut voimasuhdearvioissa ylöspäin kaiken aikaa. Vielä on aikaista puhua mestarisuosikista, mutta niihin keskusteluihin Dallas on ilman muuta itsensä nostanut. Eikä vähiten Hintzin ansiosta.

Kyse on kuitenkin pitkässä sopimuksessa pitkästä juoksusta. Sopimuksen päättyessä Hintz on 34-vuotias. Pysyykö taso nykyisenkaltaisena? Se on jo toinen kysymys. Mutta kuten sanottua, siihen kysymykseen vastaa lopulta Roope Hintz itse. Jos taso pysyy nykyisellään tulevat kahdeksan kautta, sopimusta voi pitää lopulta jopa alihintaisena.