Ronald Koeman on Barcelonalta looginen, mutta samalla epälooginen valinta

Ronald Koeman siirtyy Barcelonan valmentajaksi Hollannin maajoukkueen valmentajan paikalta.

JalkapalloMuut sarjat

Ronald Koeman on Barcelonalta looginen, mutta samalla epälooginen valinta

Ronald Koeman on uransa kovimmassa paikassa, jos hän aikoo nostaa Barcelonan ulos nykyisestä kurimuksestaan.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 20.8.2020 | KUVAT All Over Press

Ronald Koeman palaa takaisin rakkaalle Camp Noulle, kun monella tasolla kriisissä ja sekaisin oleva FC Barcelona palkkasi  57-vuotiaan hollantilaisen uudeksi päävalmentajaksi potkut saaneen Quique Setiénin tilalle.

Koemanilla on taustaa Barcelonasta, joten valinta ei lopulta ollut yllättävä. Koeman pelasi sekä Ajaxissa että Barcelonassa legendaarisen Johan Cruyffin joukkueissa.

Vahvasta oikeasta jalastaan pelaajana tunnettu Koeman on luonut valmentajauraansa monissa Euroopan suurseuroissa. Ajaxissa, Benficassa, PSV:ssä ja Southamptonissa ja Evertonissa hän on tehnyt uransa kovimmat näytöt. Hollannin maajoukkueen Koeman vei ensi kesänä pelattaviin EM-kisoihin, mutta jätti pestinsä kesken, kun Barcelona kutsui.

Koeman siis on etenkin imagollisesti hyvinkin sopiva valmentaja Barcelonalle. Mutta onko hän sitä pelillisesti ja valmennusfilosofisesti, se on jo toinen kysymys.

Ensimmäinen ongelma on se, ettei Koeman ole sarjavoittaja. Hänen viimeiset voittonsa valmentajana ovat yli kymmenen vuoden takaa. Barcelonan valmentajan pitää osata voittaa. Voittaa ylivoimaisesti ja tyylillä. Jo tässä on iso kysymys Koemaniin liittyen.

Syyt, miksi Koeman ei ole voittanut, ovat kahdenlaisia. Totuuden nimissä hänen 2010-luvun merkittävimmät pestit olivat joukkueissa, joilta ei lähtökohtaisesti odoteta kilpailuiden voittoja. Southampton ja Everton ovat seuroja, joissa vähempi riittää, jotta kaudet ovat olleet onnistuneita.

Southamptonin Koeman vei seitsemänneksi ja kuudenneksi. Evertonissa hän onnistui ensimmäisellä kaudellaan, mutta sai potkut seuraavan kauden alussa heikkojen esitysten takia. Evertonissa hänellä oli merkittävä budjetti uusia pelaajia varten, mutta joukkueenrakennus suhteessa pelitapaan epäonnistui.

Huippunäytöt puuttuvat

Nämä pestit ovat kertoneet Koemanista valmentajana paljon. Koemanin Everton ei ollut pelin rakentajana sarjan lähellekään parhaiten organisoituja joukkueita. Sen pallonhallintaprosentti oli vain 51 ja syöttöprosentti 79.

Ronald Koeman

Ronald Koeman juhli keväällä 1992 Eurooppa cupin voittoa Barcelonan kaadettua loppuottelussa Sampdorian 1-0. Voittomaalin iski jatkoajalla – kukas mukaan – Koeman itse vapaapotkusta.

Se, mitä Koemanin viimeisimmät joukkueet ovat osanneet, on ollut vastustajan uhkien neutralisointi. Koeman on itseasiassa erinomainen valmentaja löytämään vastustajan pallonhallinnan uhat, neutralisoimaan ne puolustuspelaamisen strategisilla keinoilla ja luomaan tavan haavoittaa vastustajaa positiivisissa tilanteenvaihdoissa.

Koeman on kova valmentaja säätämään. Hänen eniten käyttämä pelijärjestelmä on ollut 4-3-3 tai sen erilaiset sovellukset, mutta Koeman ei ole pelännyt esimerkiksi tuhota vastustajan keskialueen rakentelua asettelemalla pelaajat yhtäkkiä 5-3-2-muotoon.

Koemanin on luotava nahkansa huolella hyökkäyspelaamisen suhteen. Koemanin Everton eteni paljon pitkillä syötöillä. Koemanin Southampton eteni laitakaistoille ja keskitti palloja maalilla staattisissakin tilanteissa. Kaavat ovat olleet suhteellisen selviä, mutta Barcelonan pelaajamateriaali sekä seuran läpimenevä peli-identiteetti vaativat Koemanin pohtimaan rakentelun kaavoja vahvemmin pallonhallinnan säilyttämisen ja tilan luomisen sekä maata pitkin kulkevien syöttöjen kautta.

Barcelona putosi tällä kaudella hurjalle prässijoukkueelle Mestarien liigassa. Prässipelaamisen nyansseihinkin olisi saatava uusia tuulia, jos Barcelona aikoo palata maailman jalkapallon huipulle. Tästäkään Koemanilla ei ole toistaiseksi maailman huippunäyttöjä.

 

 

Elmo

Elokuun Elmo on ilmestynyt.

Osta digilehden irtonumero tästä

tai tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan

4 kk 35 e – ja postiluukkusi heilahtaa.