Ronaldon arviot saudiliigasta ovat samanlaista propagandaa kuin Marija Zaharovan puheet

Cristiano Ronaldon mukaan Saudi-liiga on tasolta parempi kuin Ranskan liiga.

46 Denton RoadJalkapalloSaudiliiga

Ronaldon arviot saudiliigasta ovat samanlaista propagandaa kuin Marija Zaharovan puheet

Kuinka vakavasti Cristiano Ronaldon puheisiin Saudiliigan tasosta pitäisi suhtautua? Vastaus: Yhtä vakavasti kuin Marija Zaharovan ja Dmitri Peskovin puheisiin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.1.2024

Cristiano Ronaldo kohahdutti Globe Soccer Awards -gaalan yhteydessä sanomalla, että Saudi-Arabian Pro-liiga on tällä hetkellä parempi sarja kuin Ranskan liiga.

Ronaldo itse siirtyi vuosi sitten Al-Nassriin ja käynnisti samalla huippupelaajien vyöryn saudiliigaan. Tällä hetkellä Saudi-Arabian Pro-liigassa pelaa vajaat 160 ulkomaalaista pelaajaa, mikä on noin 30 prosenttia sarjan kaikista pelaajista.

Kansainvälisen huippupelaajan kriteerit saudiliigassa täyttää parisenkymmentä pelaajaa. Ronaldon ohella tunnetuimmat maailmantähdet ovat Karim Benzema ja Neymar, joista tosin Benzema monen muun Saudi-Arabiaan kesällä siirtyneen pelaajan tavoin potkii tällä hetkellä tallinsa seiniä ja haluaisi palata takaisin Eurooppaan.

***

Suomessa on korostettu vuosikausia median sisälukutaitoa. Toisin sanoen sitä, että ihmisten lausunnot ja mediassa ylipäätään kerrotut väitteet olisi hyvä asettaa perspektiiviin.

Ronaldon väittämä on tällaisesta sisälukutaidosta tyyppiesimerkki. Lausunto on niin räikeästi yliampuva, ettei sen kanssa kannata alkaa edes painia. Riittää, kun lukee Lillen päävalmentaja Paulo Fonsecan kommentin asiaan:

”Älykkäät ihmiset ymmärtävät, miksi hän sanoi noin.”

Juuri tästä on kysymys. Älykkäät ihmiset ymmärtävät kyllä, miksi Ronaldo sanoi, mitä hän sanoi.

Älykkäät ihmiset ymmärtävät myös, miksi Moskovan ykköstiedottajat Marija Zaharova tai Dmitri Peskov sanovat, mitä he sanovat arvioidessaan maailman tapahtumia.

Jokainen osaa – tai ainakin pitäisi osata – suhtautua skeptisesti kaikista hurjimpiin puhujiin ja puheisiin. Kuten Zaharovan, Peskovin ja muiden heidän kaltaistensa propagandistien lausuntoihin tai siihen, että vuoden päästä tulee maailmanloppu.

***

Ongelma tulee silloin, kun siirrytään monimutkaisimpiin ja syvempää asiantuntemusta vaativiin asioihin.

Urheilussa hyvä esimerkki on pelin ymmärtäminen. Vaikka arvostan suuresti jääkiekko- ja jalkapallotoimittajia heidän journalististen osaamisensa vuoksi, uskallan väittää, että suurin osa jääkiekko- ja jalkapallotoimittajista ovat pelin ymmärtäjinä amatöörejä – maailmanlaajuisesti.

Joku voi sanoa, ettei jääkiekko tai jalkapallo ole maailman vakavin asia, mutta journalistisessa mielessä kysymys on silti mielenkiintoinen: jos kysyjä ei oikeasti ymmärrä peliä, miten hän silloin osaa laittaa perspektiiviin esimerkiksi tappiota selittävän valmentajan puheet? Ovatko valmentajan puheet samanlaista höttöä kuin venäläinen sotapropaganda vai onko niissä oikeasti asiaa?

On myös hyvä ymmärtää julkisen puheen logiikkaa. Jos esimerkiksi pelaajalta kysytään tv-kameroiden edessä, onko hänen joukkueensa valmentaja hyvä valmentaja, kuinka moni pelaaja vastaisi – jos hän olisi mieltä – tai hänen voitaisiin edellyttävän vastaavan, että ”onneton se on, sillä se ei ymmärrä peliä edes auttavasti”.

Silti vastaavanlaisia kysymyksiä kysytään ja kysymyksiin sepitettyjä vastauksia julkaistaan mediassa joka päivä.

***

Ronaldolla on oikeus lausua mielipiteensä saudiliigan tasosta. Hänellä on oikeus myös venyttää näkemyksiään siten, että ne palvelevat samalla tavalla saudiliigaa kuin minkä tahansa propagandistin tai markkinamiehen puheet palvelevat hänen takanaan olevien tahojen tai hänen ajamansa asian tarkoitusperiä.

Myös medialla on oikeus julkaista sitä, mitä se katsoo oman ideologiansa mukaisesti parhaaksi julkaista. Koska Suomessa ei ole ennakkosensuuria, mahdolliset ylilyönnit ja lain rikkomisia ruoditaan vasta jälkikäteen oikeuslaitoksessa.

Medialla on toki vastuunsa, mutta tosiasiassa lukijalle jää kaikkinainen valta sen suhteen, mitä kirjoitettua tai sanottua mediassa ja elämässä ylipäätään hän uskoo ja mitä ei. Sitä valtaa ei voi ottaa pois lukijalta, vaikka hänen ymmärryksensä ei riittäisikään analysoimaan sanojen takana oleva asiaa.

Siksi myös Ronaldon kohdalla kannattaa todeta, uskokoon ken haluaa. Valheella on juuri niin pitkät jäljet kuin niiden annetaan olla.