Röpöröpö-talli sai uuden pomon, joka joutuu tanssimaan tulisella laavalla

Kevin Magnussen ja Nico Hülkenberg ajoivat Haasille päättyneellä kaudella vain 12 MM-pistettä.

Formula 1

Röpöröpö-talli sai uuden pomon, joka joutuu tanssimaan tulisella laavalla

Haas-tallissa on tuullut katastrofikauden jälkeen kunnolla. Erkki Mustkari avaa, mistä tallissa tehdyissä muutoksissa on kysymys.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.1.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Formula ykkösten MM-sarjassa viime kaudella viimeiseksi jääneessä Haas-tallissa on tuullut kauden jälkeen railakkaasti.  Tallin amerikkalainen omistaja Gene Haas jätti uusimatta tallipäällikkö Günther Steinerin sopimuksen ja ilmoitti tälle asiasta tylysti puhelinsoitolla.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, että tallin omistajan ajatuksissa on nostaa tasoa ja saada ainakin edellä oleva Sauber kiinni.

”Olihan Steinerin lähtö pienoinen yllätys. Hän on ollut mukana Haas-tallin toiminnassa aivan alusta asti eli vuodesta 2014 lähtien”, Mustakari miettii.

”Herra Haas ei ole ollut jokaisessa GP:ssä mukana ja Steiner on hoitanut hommat omalla tavallaan. Viime kauden tuloksiin tallin omistaja on selvästi ollut erityisen pettynyt ja hän on nyt pauhannut, että tulosparannusta tarvitaan.”

Haas on napsinut sarjassa kymmenen vuoden aikana pisteitä sieltä täältä, mutta podiumeja ei ole voitettuna yhtäkään. Paalupaikalla tallin auto on ollut kerran. Kevin Magnussen teki 2022 Brasiliassa jymy-yllätyksen ajamalla GP:n ykköslähtöruutuun.

Kausi 2023 oli sitten katastrofi. Auto oli suorituskyvyltään täysi floppi. Haas putosi valmistajien kahdeksannelta sijalta viimeiseksi.

”Steiner on ollut sellainen median rakastama elvis. Hän on hyvinkin miellyttävä ja mukava äijä, joka mielellään jakoi mielipiteitään. Häneltä ehkä kuitenkin puuttui sellainen tiukka kokonaisymmärys F1-autoista ja se alkoi lopulta myös näkyä.”

Steinerin lähtö tallista tuli nopeasti. Jäähyväiskahveja ei juotu.

”Se, että Haasin ja Steinerin teiden eroamisesta saatiin viikon kestävä sirkus, oli ehkä vähän turhaa, mutta sopii kyllä molempien luonteenpiirteisiin. Mutta onhan se vähän tylyä, ettei pääse edes näkemiin sanomaan pitkäaikaisille työkavereille.”

”Nyt tuntoja puretaan sitten mediassa – puolin ja toisin. Steiner oli kuitenkin palkallinen tallipäällikkö, hän ei omistanut tallista mitään, ja silloin työnteon arki ja motivaatio ovat tietysti erilaisia. Talli menetti viime kauden surkeilla tuloksillaan 20 miljoonan dollarin rahapotin, josta jonkun on omistaja-Haasin mielestä otettava myös vastuu.”

Amerikkalaisbisnesmies haluaa nyt nostaa tallinsa sijoitusta valmistajien sarjassa jälleen ylöspäin. Steinerin seuraajaksi on jo nimitetty Ayao Komatsu.

”Japanilainen on tuntematon suuruus. Hän on aiemmin työskennellyt kisainsinöörinä ja kokemusta on BAR-tallista, Renaultilta ja Lotukselta. Komatsu siirtyi Haasille 2016, joten hän tuntee kyllä tallin ja sen toiminnan hyvin. Koska Haas vaatii kovia tuloksia, tanssii uusi tallipäällikkö kuumalla laavalla.”

”Haas jahtaa ensi kaudella varmasti aivan erityisesti Valtteri Bottaksen edustaman Sauberin päänahkaa. Sauberin satsaukset alkavaan kauteen taitavat olla aika pienet, joten se on jopa saavutettavissa, mutta muiden tallien ohittaminen vaatii Haasilta sitten jo onnistumista.”