Roy Hodgsonin ympärillä kaikki ovat nyt yhtä hymyä, mutta vaara vaanii kulman takana

Roy Hodgson täyttää elokuussa 76 vuotta, mutta painaa edelleen sata lasissa.

JalkapalloValioliiga

Roy Hodgsonin ympärillä kaikki ovat nyt yhtä hymyä, mutta vaara vaanii kulman takana

Jukka Rönkä luo katsauksen Valioliigan uusimpiin siirtouutisiin. Listalla ovat Roy Hodgson, Sandro Tonali, Mason Mount ja Josko Gvardiol.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.7.2023 | KUVAT All Over Press

Roy Hodgson

Suomen A-maajoukkueen entinen päävalmentaja Roy Hodgson jatkaa Crystal Palacen managerina tehtyään vuoden jatkosopimuksen Palacen kanssa. Päätös ei ollut yllätys, vaikka Hodgson vakuuttikin keväällä, ettei hän palaa eläkkeeltä kehiin kuin vain kahdeksi kuukaudeksi, joiden aikana hän nosti Palacen putoamisvaarasta 11:nneksi.

Hodgson täyttää elokuussa 76 vuotta, mutta se ei hidasta hänen jalkapalloilullista ajatteluaan eikä vaikuta hänen osaamiseensa. Monessa muussa kulttuurissa hänelle naureskeltaisiin ikänsä vuoksi, mutta Hodgsonin auktoriteetti riittää varsinkin Palacen kopissa, jossa hän nauttii legendan statusta hyvien tulosten vuoksi.

Vaikka Hodgsonin pää pelaa ja hän pystyy turvautumaan pitkään kokemukseensa, mikään ei ole ensi kauden suhteen taattua. On hyvä muistaa, että Hodgson epäonnistui totaalisesti yrittäessään pelastaa toissa kaudella Watfordin putoamiselta Valioliigasta. Watford pelasi Hodgsonin alaisuudessa 18 ottelua, joista se voitti vain kaksi ja hävisi 13.

Palace on vaarassa menettää tärkeimmän talismaaninsa, Wilfried Zahan. Myös puolustusta johtavalla Marc Guehilla olisi ottajia. Siksi Palacen ensi kauden näkymien suhteen kannattaa vielä odottaa. Kaikki säteilevät nyt onnesta, mutta kulman takana vaanii vaara – niin Hodgsonia kuin Palacea. Hän pääsi keväällä iskemään tilanteessa, jossa ei ollut kuin voitettavaa. Ensi kaudella on myös hävittävää. Se painekartan uusiksi kaikessa tekemisessä.

Helpolla Hodgson ei tule joka tapauksessa pääsemään. Päättyneen kauden 11. sijan uusiminen olisi kova temppu.

Sandro Tonali

Newcastle vahvisti hankkineensa Italian maajoukkueen keskikenttäpelaajan Sandro Tonalin AC Milanista 55 miljoonalla punnalla.

Siirto on paperilla erinomainen veto, sillä vaikka Tonali on vasta 23-vuotias, hän on osoittanut pystyvänsä pelaamaan eurooppalaisella huipputasolla. Hänellä on myös arvokasta kokemusta Mestarien liigasta. Tonalin siirto tuo myös uskottavuutta Newcastlen projektiin. Tonalin perässä muidenkin raskaansarjan kansainvälisten pelaajien houkutteleminen St. James’ Parkille pitäisi olla astetta helpompaa.

Tonali pystyy pelaamaan keskikentällä puolustavassa ja hieman hyökkäävämmässä roolissa. Newcastlessa hän ottaneen ensisijaisesti kuutospaikan.

Vaikka Valioliigan historiaan mahtuu lukuisia loistavia italialaispelaajia, muutto Italiasta Englantiin ja varsinkaan Koillis-Englantiin ei ole ongelmaton. Kaiken lisäksi Tonali olisi halunnut jatkaa pelaamista Milanissa, mutta Milanin oli pakko myydä hänet taloudellisten syiden vuoksi. Sekään ei ole paras mahdollinen syy siirtoon Tonalin itsensä kannalta.

Josko Gvardiol

Josko Gvardiol on Fabrizio Romanon tietojen mukaan sopinut  kanssa henkilökohtaisesti ehdoistaan Manchester Cityn kanssa. Nyt City ja RB Leipzig jatkavat vielä kroatialaistopparin siirtosummasta vääntöä. Leipzig on vaatinut hänestä 100 miljoonaa euroa, mutta summa pudonnee neuvottelujen aikana.

Vaikka siirtosumma nousisikin 100 miljoonan euron luokkaan, siihen on hyvä perusteet. Gvardiol on vasta 21-vuotias, mutta noussut jo nyt yhdeksi maailman johtavista toppareista eikä hänen tasoisia lahjakkuuksia kasva jokaisella oksalla.

Mason Mount

Mason Mountin siirto Machester Unitediin on lääkärintarkastusta ja virallista julkistusta vaille paketissa.

Mount on erinomainen pelaaja, mutta avainkysymys Manchester Unitedissa on, miten Erik ten Hag rakentaa palapelinsä ja millaisen roolin Mount saa Unitedissa.

Chelseassakin Mount pelasi päättyneellä kaudella kuudessa eri roolissa. Se kertoo toki Mountin monipuolisuudesta, mutta myös siitä, että hänelle oli vaikea löytää optimaalista pelipaikkaa. Sama haaste häntä odottaa myös Old Traffordilla.

On myös mielenkiintoista nähdä, mitä Unitedissa tapahtuisi kesän aikana, jos sheikki Jassim saisi Unitedin kaupan maaliin. Silloin moni suunnitelma ja pelipaikka menisi uuteen jakoon ja Mount saattaisi huomata siirtyneenä erilaiseen Unitediin kuin mihin hän kuvitteli siirtyvänsä.