Saippuoopperan uusi käänne heittää formula ykkösistä ulos yhden väriläiskän

Daneil Ricciardo on ajanut urallaan 228 GP-starttia ja ottanut kahdeksan voittoa. Paras sijoitus MM-pisteissä on kolmas sija Red Bullilla 2014 ja 2016.

Formula 1

Saippuoopperan uusi käänne heittää formula ykkösistä ulos yhden väriläiskän

Erkki Mustakari sanoo ymmärtävänsä, miksi McLaren halusi eroon Daniel Ricciardosta ja palkata hänen tilalleen Oscar Piastrin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.8.2022 | KUVAT All Over Press

Formula ykkösiä ravistellut australialainen saippuaooppera sai odotetun käänteen, kun McLaren ilmoitti sopineensa Daniel Ricciardon sopimuksen purkamisesta tämän kauden jälkeen.

Saippua alkoi kiehua, kun australialainen superlupaus Oscar Piastri ilmoitti Alpinelle, ettei hän ole täyttämässä Fernando Alonson jättämää kuskin paikkaa tallissa ensi kaudella, koska hänellä on jo kuljettajasopimus McLarenin kanssa.

Alpine tulistui Piastrin ilmoituksesta, sillä sen mukaan Alpinella oli ”vesitiivis” sopimus ensi kaudesta nykyisen kolmoskuljettajansa kanssa.

McLarenin keskiviikkoisen ilmoituksen katsotaan ennakoivan sitä, että McLaren ja Alpine ovat päässeet keskenään sopimukseen Piastrin siirtymisestä McLarenille.

Who will dominate Belgium GP weekend? Play now at Expekt!

F1-asiantuntija Erkki Mustakari ymmärtää täysin McLarenin halun vaihtaa toisen kilpakuljettajaansa ensi kaudeksi.

”McLarenin hinkua vaihtaa Ricciardo toiseen kuskiin ei voi syyttää. Ricciardo on ollut käsittämättömällä tavalla hitaampi kuin Lando Norris näillä uusilla autoilla. Iso ero tuloksissa tallikaveriin verrattuna ajoi Ricciardon sellaiseen nurkkaan, josta oli vaikeaa enää puhua itseä ulos”, Mustakari sanoo.

”F1-sopimusneuvotteluissa kun muistetaan aina vain edellinen kisa ja sen tulos, ei mitään takavuosien potentiaalia. Se koitui myös Ricciardon kohtaloksi.”

McLarenin kiikarissa oleva Piastri on alemmissa luokissa osoittanut olevansa lahjakkuus. Hän on urallaan jo voittanut Formula 2 ja 3 -luokkien mestaruudet sekä Renault Eurocupin. Tunnustusta on tullut myös Vuoden tulokas -titteleillä. Ei ihme, että McLaren haluaa pestata hänet.

”Hän on näyttänyt rohkeutensa ja ajokykynsä alemmissa luokissa ja on ollut jo pitkään erittäin innokas pääsemään F1-kisakuskiksi. Juuri sitä mahdollisuutta Mark Webber hänen agenttinaan on kyynärpäätaktiikalla ajanut – ja nyt tuo työ on tuomassa tuloksen.”

”Ainoa mutka matkaan tuli siinä vaiheessa, kun Alonso päätti yllättäen siirtyä ensi kaudeksi Aston Martinille. Webber ja Piastri laskivat, että kun Piastrille ei ole tarjolla paikkaa Alpinella, silloin se löydettävä muualta. Myös McLarenilla oltiin varmoja, että Alpinen kanssa ei tule ongelmia ja siksi he sopivat kaikessa hiljaisuudessa valmiiksi Piastrin siirron brittitalliin.”

”Mutta Alonso sotki selvän kuvion ja nyt siellä on todennäköisesti jouduttu neuvottelujen lomassa käymään pariin kertaa pankkitilillä, jotta asiat on saatu ratkaistua.”

Mustakari pitää Ricciardon mahdollisuuksia jatkaa formula ykkösissä heikkoina.

”Saumat jatkaa ovat Ricciardon kannalta kapeat. En siksi olisi yllättänyt, että Ricciardoa odottaa seuraavaksi vaihtoehdot Yhdysvaltojen autoilusarjoissa. Sanotaan, että McLaren on jo auttanut Indycar-mahdollisuuden kanssa”, Mustakari sanoo.

Goodbye, Mesimäyrä!

Daniel Ricciardon F1-ura alkoi Hispania-tallissa kaudella 2011, kunnes hän palasi takaisin Red Bull -leiriin Toro Rossolle kausiksi 2012-2013.

Ricciardo juhli uransa ensimmäistä GP-voittoa Montrealissa kesäkuussa 2014. Sebastian Vettelillä oli silloin vielä vara onnitella tallitoveriaan.

Ricciardo ajoi Red Bull -vuosiensa jälkeen vuodet 2019 ja 2020 Renaultilla, kunnes siirtyi kaudeksi 2021 McLarenille.