Valtteri Bottaksen olisi kuitattava Bahrainin katastrofi, mutta ennusmerkit eivät lupaa hyvää

Valtteri Bottas testaili Sauberiaan Jeddah Corniche Circuitin katuradalla torstaina.

Formula 1

Valtteri Bottaksen olisi kuitattava Bahrainin katastrofi, mutta ennusmerkit eivät lupaa hyvää

Valtteri Bottas lähtee viikonloppuna ajettavaan Saudi-Arabian GP-viikonloppuun korjaamaan viikon takaista Bahrainin katastrofia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.3.2024 | KUVAT Sauber Group Media

F1-kausi alkaa ryminällä, sillä kaksi ensimmäistä GP:tä ajetaan peräkkäisinä viikonloppuina. Perjantaina on jo vuorossa Saudi-Arabian GP:n aika-ajot ja lauantaina itse GP.

Avausviikonloppuna ei yllätyksiä satanut. Red Bullin Max Verstappen ajoi ylivoimaiseen voittoon, toisena ruutulipulla oli tallikaveri Sergio Perez ja kolmanneksi kiirehti Ferrarin Carlos Sainz.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari piti avausviikonlopun kisaa supertylsänä, mutta on samalla huolissaan Valtteri Bottaksen menosta.

”Oli kyllä todella tylsä kisa. Mitään ylläreitä ei tullut ja kaikki pisteet jaettiin viidelle parhaalle tallille, eli mikään heikompi talli ei puristanut jymypaukkua ”, Mustakari vetää yhteen.

”Alpinekin oli juuri niin huono kuin antoi testeissä ymmärtää. Tallissa onkin jo reagoitu avaus-GP:n sijoihin 17. ja 18. Tekninen johtaja Matt Harman, aerodynaamiikasta vastannut Dirk de Beer ja myös insinööri Bob Bell jättivät tallin tällä viikolla. Tallipäällikkö Bruno Faminilla riittää päänvaivaa. Hän sai päällikön natsat viime kesänä, kun Otmar Szafnauer hyvästeli tallin ja on yhä puikoissa muutosjohtajana, mutta paljon ei ole muuttunut.”

”Uusien ihmisten sisääntulo ja tavoille oppiminen on pitkä prosessi F1-tallissa. Nyt Alpine taas nollasi orastaneen alun sille prosessille. Seuraavaksi nähdään, mitä siitä seuraa. Tämä Alpine on kyllä varsinainen ranskalainen ruletti.”

Valtteri Bottas jäi Bahrainissa sijalle 19. Taakse jäi vain Williamsin Logan Sargeant. Sauber ei ole kuitenkaan ihan susi. Bottaksen tallikaveri Zhou Guanyu oli lähimpänä yllätystä. Hän kaasutti pisterajan tuntumaan ollessaan avauskisan 11:s.

”Karmaisevinta katsottavaa oli Bottaksen järkyttävä häviö taas omalle tallikaverille, olkoonkin, että alun kisahässäkällä oli osuutta asiaan.”

”Bottas oli jokseenkin tyytyväinen autonsa kisavauhtiin. Se vauhti ei nyt vain esittäytynyt suurelle yleisölle asti. Hän kertoi kisan jälkeen myös, että autoon tulevien päivitysten aikataulu tulee olemaan parempi kuin viime kaudella. Se onkin yksi Sauberin avainasioita, jossa pitää onnistua. Kehitystyön on pelitettävä kauden kuluessa, mutten muut karkaavat horisonttiin – jopa häntäpään tallit.”

Seuraava osakilpailu ajetaan Jeddan katutyyppisellä radalla. Viime kaudella Bottas oli siellä 18:s ja sitä edellinen kisa päättyi keskeytykseen.

”Ei ole Saudi-rata sopinut suomalaiskuskille eikä ennusmerkit ole muutenkaan kovin lupaavia. Nyt vain viime viikonlopun katastrofi on nollattava ja nokka on käännettävä uuteen nousuun.”

”Seuraavaksi Bottaksen pitää voittaa oma tallikaverinsa ja sitten hänen on vielä lyötävä lähimmät tallit, kuten konttaava Alpine ja lisäksi vaikka Williams. Zhoun avauskisan sija paljasti, että onnistumiseen olisi saumaa. Varsinkin Alpine olisi lyötävissä. Se elää turbulenttista vaihetta muutenkin kuin radalla.”

”Saudi-Arabian rata on aika tylsä. Ensin hoilotetaan aika suoraa pätkää pitkään itään, sitten tulee neulansilmämutka ja sen jälkeen vedetään taas pitkää suoraa länteen, kunnes tulee tiukempi mutka. Ohitusmahdollisuuksia piisaa ja se voi luoda taistelua sijoituksista. Rata voi jopa sopia Sauberille, jos sitä kisavauhtia on ja se saadaan esiin. Max Verstappen on kuitenkin taas se suurin voittajasuosikki”, Mustakari sanoo.