Yksi suurimmista olympiasuurennuslaseista kohdistuu Naisleijonien maalille – oli se reilua tai ei

Anni Keisala osoitti erityisesti MM-kisoissa olevansa kansainvälisen tason huipputekijä.

JääkiekkoPeking 2022

Yksi suurimmista olympiasuurennuslaseista kohdistuu Naisleijonien maalille – oli se reilua tai ei

TEKSTI Samuel Savolainen
JULKAISTU 3.2.2022 | KUVAT All Over Press

Oli se reilua tai ei, yksi asia on varmaa: Naisleijonien maalivahti Anni Keisala on yksi seuratuimpia urheilijoita suomalaisittain Pekingin talviolympialaisissa.

Syitä sille on oikeastaan kaksi.

Keisala osoitti olevansa viime syksyn MM-kisoissa kansainvälisen tason huipputekijä ja hänet valittiin kisojen parhaaksi maalivahdiksi.

Vielä suurempi syy kuitenkin suuren yleisön silmissä on se, että Naisleijonien liepeillä Pasi Mustosen ja Noora Rädyn ympärillä pyörineen kohun jälkeen, moni tulee katsomaan Keisalan otteita suurennuslasin kanssa.

Asetelma on muodostunut melko raadolliseksi, vaikka se kohtuutonta olisikin: Pystyykö Keisala kestämään paineet – vai aletaanko kotikatsomoissa kaivata Rätyä?

Nämä kysymykset kohu on aiheuttanut, vaikka Keisala onkin julkisuusmylläkkään täysin syytön sivullinen.

***

Selvää on, että Suomi tulee tarvitsemaan huippumaalivahtipeliä, jos se aikoo haastaa pohjoisamerikkalaiset olympiaturnauksen suurimmat suosikit USA:n ja Kanadan.

Vaikka ne hyvin menivätkin, Keisala on pelannut vasta yhdet arvokisat ykkösvahtina. Keisala ja Naisleijonat testataankin heti rajulla puntarilla, sillä avausottelussa kello 15.10 vastaan asettuu Yhdysvallat.

Kun Suomi onnistui MM-kotikisoissaan vuonna 2019 ottamaan ensimmäisen finaalipaikkansa naisjääkiekon arvokisojen historiassa, Räty tuikki Suomen tähtenä maalissa. Välierien sensaatiomaisessa Kanada-voitossa aikana Räty torjui 43 kiekkoa ja vain vuorokautta myöhemmin Räty venyi 50 torjuntaan, jotka osaltaan kantoivat Suomen jopa miltei maailmanmestaruuteen. Rima on asetettu korkealle.

Nyt, kun näyteikkuna on olympiatasoa ja olympialaisten alla kenties jopa kaikkein suurin puheenaihe on ollut sattuneesta syystä naisten jääkiekkomaajoukkue, on Keisalankin harteilla kovat odotukset.

On totta, että nykyinen Naisleijonien joukkue ja Keisala ansaitsee työrauhan, mutta toisaalta päävalmentaja on itse ollut kutsumassa tämän levottomuuden puoleensa.

***

Keisalan onnistumista jännittänee myös päävalmentaja Pasi Mustonen.

Mustonen voikin vain ristiä kätensä, että Keisala pysyy ehjänä ja terveenä, sillä jos Keisala loukkaantuisi tai sairastuisi – siitä vasta sirkus alkaisi.

Kun erikoisen maalivahtihimmelinsä meriselitysten jälkeen Mustonen on ilmoittanut, että jos Keisalalle sattuisi jotain, Räty olisi hänen kotiin jäävä varanaisensa.

Mikäli Keisalalle sattuisi jotain ja Rädylle jouduttaisiin soittelemaan, niin viimeaikaisten ulostulojen valossa voi kauniisti sanoen pitää epävarmana, että Räty kotoaan Minnesotasta pikahälytyksellä maalille saataisiin.

Jos siihen päädyttäisiin, tilanne olisi kaikissa tapauksissa kiusallinen.

Jos Rätyä ei kisoihin siinä tilanteessa saada, Mustosen maalivahtikorttitalo romahtaisi ja näyttäisi entistäkin kummallisemmalta, miksi Räty jätettiin kakkosvaihtoehtona kotiin – ja Mustonen joutuisi vastaamaan entistä kiusallisempiin kysymyksiin, että mikähän järki tässä kaikessa nyt oli.

Jos Rätyä ei paikalle saataisi, varsinaisen kisajoukkueen maalivahtien nokkimisjärjestyksessä toisena olevalla Meeri Räisäselläkään ei siinä hetkessä helppo paikka olisi, vaikka ei hänkään syypää päävalmentajan valintoihin ole.

Ja jos Räty kisoihin lennättämällä saataisiin, millainen ilmapiiri siitä joukkueen kannalta kaiken tämän jälkeen sisä- ja ulkopoliittisesti tulisi?

***

Naisleijonien leiristä on tietysti julkisuuteen vakuuteltu, että ympäröivä kohu sen kaikkine merkillisine piirteineen ei ole vaikuttanut joukkueen harmoniaan ja valmistautumiseen.

Ei muuta julkisuuteen voikaan vastata, vaikka tilanne olisi oikeasti mikä hyvänsä.

Todellisia vastauksia rivien tiiviydestä kuitenkin saadaan vasta tänään kolmen jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa, kun vastaan asettuu Yhdysvallat.

Ottelu kun antaa jo melko konkreettisia vastauksia ja suuntaa siitä, onko Suomen joukkueesta toistamaan 2019 kotikisojen kaltainen sensaatio – vai ei.