Sarina Wiegmanin valinta Hollannin päävalmentajaksi olisi riski – mutta se olisi upea riski

Sarina Wiegman johti Englannin MM-loppuotteluun, jonka se hävisi Espanjalle 0-1.

Jalkapallo

Sarina Wiegmanin valinta Hollannin päävalmentajaksi olisi riski – mutta se olisi upea riski

Voitaisiinko Sarina Wiegman valita ensimmäisenä naisena Hollannin miesten maajoukkueen päävalmentajaksi. Jukka Röngän mukaan toivottavasti voitaisiin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.8.2023 | KUVAT All Over Press

Englannin naisten maajoukkueen päävalmentajan Sarina Wiegman on nostettu ehdolle Hollannin miesten maajoukkueen seuraavaksi päävalmentajaksi. Jukka, voisiko nainen tosiaankin olla Hollannin maajoukkueen seuraava päävalmentaja?

Toivon todellakin, että voisi. Jalkapallossa vanhat vallit ovat alkaneet murtua, mutta toistaiseksi naiset ovat saaneet johdettavakseen sellaisia miesten joukkueita, jotka ovat kaukana samanlaisista parrasvaloista kuin Hollannin maajoukkue.

Tähän mennessä naisvalmentajat ovat olleet ammattilaisjalkapallossa äärimmäisiä poikkeuksia. Ensimmäinen naisvalmentaja miesten ammattilaisjoukkueessa oli italialainen Carolina Morace, joka ehti johtaa Serie C1-seura Viterbeseä vuonna 1999 vain kaksi ottelua, kunnes seuran presidentti erotti hänet sopimattomana valmentajana miesten joukkueelle.

Kesällä Englannissa uutisoitiin näyttävästi, kun Hannah Dingley nimitettiin Englannin Kakkosliigassa pelaavan Forest Greenin väliaikaiseksi manageriksi ja samalla ensimmäiseksi miesten ammattilaisjoukkuetta Englannissa valmentaneeksi naiseksi. Monet odottivat, että Dingley olisi saanut postin pysyvästi, mutta pysyväksi manageriksi nimitettiin Dingleyn sijasta David Horseman.

Nyt naisten lippua miesten puolella kantaa näkyvimmin Renate Blindheim, joka on valmentanut Norjan kakkosdivisioonassa pelaavaa Sotraa kesästä 2020 lähtien.

Jos Wiegman valittaisiin Hollannin päävalmentajaksi, kysymys ei olisi vain valtavasta julkisuudesta, jonka Wiegmanin valinta nostattaisi. Kysymys olisi historiallisesta muurinkaatovalinnasta, joka vauhdittaisi laajemminkin naisvalmentajien arvostusta ja madaltaisi kynnystä palkata naisvalmentajia miesten mutta myös naisten joukkueiden päävalmentajaksi. Esimerkiksi juuri päättyneissä MM-kisoissa 32 joukkueesta vain 12:lla oli naisvalmentaja.

Kuinka todennäköisenä pidät Wiegmanin valintaa Hollannin miesten maajoukkueen päävalmentajaksi?

On siihen vielä matkaa.

Ensimmäisenä tiellä ovat tekniset esteet. Wiegmanin sopimus Englannin maajoukkueen päävalmentajana ulottuu vuoteen 2025 saakka, ja Wiegman on itse ilmoittanut, ettei hän ole valmis harkitsemaan uusia pestejä sitä ennen. Myös Englannin Jalkapalloliitto on ilmoittanut, että he torjuisivat jokaisen yrityksen kaapata Wiegman muualle.

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

Pelkään myös, että teknisten esteiden lisäksi edessä olisivat myös asenteelliset esteet. Tarvittaisiin ensinnäkin riittävä tuki ja sen päälle vielä äärimmäisen kovaa kanttia, sillä vanhoilliset voimat – mukaan lukien osa pelaajista – nousisi vastustamaan Wiegmanin valintaa, jos se alkaisi oikeasti realisoitua. Nyt vastustajat voivat olla vielä hiljaa, sillä kysymys on vasta taivaanrannan takana olevasta suunnitelmasta.

Eli uskotko Wiegmanin valintaan Hollannin miesten maajoukkueen päävalmentajaksi?

Vaikea kysymys, mutta pidän sitä kaikista möröistä ja kölleistä huolimatta mahdollisena.

Wiegman on erittäin suosittu Hollannissa, sillä hän pelasi aikoinaan Oranjessa 99 maaottelua pelaajana ja valmentaja hän johti Hollannin Euroopan mestariksi 2017 ja MM-finaaliin 2019.

Hän on myös erittäin pidetty valmentaja. Hänen arvonsa ovat sellaisia, joita myös pelaajat arvostavat. Hän korostaa aina yksilöiden sijasta joukkuetta ja hän on aina valmis suojelemaan yksittäisiä pelaajia ja joukkueita heihin kohdistuvalta kritiikiltä.

Wiegman tekee usein erittäin kovia ja jopa kylmäksi luonnehdittuja päätöksiä, mutta hän perustelee ratkaisunsa avoimesti ja rehellisesti ilman turhia sanallisia prumeluureja.

Varmasti vanhoilliset voimat vastustaisivat hänen valintaansa, mutta Hollanti on Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan jälkeen maailman viidenneksi tasa-arvoisin maa sukupuolta koskevissa kysymyksissä. Toki se ei takaa vielä mitään, koska päätöksen tekee lopulta hyvin pieni määrä ihmisiä.

Siksi avain on se, miten avoimia he ovat uusille ajatuksille ja miten vahva heidän selkärankansa on. He tietävät, että valinta nostattaisi arvosteltua ja jos homma ei toimisi, negatiivinen julkisuus kohdistuisi Wiegmanin lisäksi niihin, jotka päätöksen hänen palkkaamisestaan tekivät.

Jos joku on aidosti sitä mieltä, että joku toinen valmentaja on parempi valmentaja kuin tehtävään ehdolla oleva nainen, se on hänen oikeutensa. Pelkään kuitenkin, että osa valitsijoista taivuttaisi selkärankaansa vain siksi, että miehen valinta on heidän itsensä kannalta turvallisempi ja vähäriskisempi valinta kuin naisen.

Voisiko naisvalmentaja menestyä Hollannin tasoisen miesten maajoukkueen päävalmentajana?

Ymmärrys jalkapallosta ja pelistä ei ole pienimmässäkään määrin sukupuolikysymys, ei myöskään valmentajan ihmissuhde- ja johtamistaidot.

Jokainen valmentaja joutuu kuitenkin kohtamaan valmentamansa joukkueen kanssa yhden kriittisen kysymyksen – millaisen aseman hän saa joukkueen ja pelaajien silmissä? Onko hän valmentajana uskottava ja sellainen, joka saa  pelaajat sitoutumaan joukkueen yhteiseen missioon ja tavoitteisiin.

Tässä suhteessa kysymys ei ole vain jalkapalloilullisesta osaamisesta, vaan myös ihmissuhdetaidoista ja johtajuudesta sekä uskottavuudesta, joka toisilla valmentajilla on annettuna ja joka toisten pitää saavuttaa.

Kun Johan Cruyff astui aikoinaan valmentajana minkä tahansa jalkapallojoukkueen koppiin ensimmäisen kerran, kukaan ei kyseenalaistunut hänen auktoriteettiaan ja asemaansa.

Kun Wiegman astuisi ensimmäisen kerran Hollannin maajoukkueen eteen, hän joutuisi todennäköisesti tekemään kaksin- tai kolminkertaisen työmäärän vastaavat näytöt saavuttaneeseen miesvalmentajaan verrattuna, koska pelaajat eivät ole tottuneet siihen, että heitä valmentaisi nainen.

Olisiko se reilua?

Ei varmasti, mutta se on realismia, jonka myös Wiegman tietää. Hänen valintansa Hollannin miesten maajoukkueen päävalmentajaksi olisi riski, mutta se olisi upea riski.