Sauber pääsee viimeinkin kaiken keskipisteeseen, mutta siinä on omat riskinsä

Valtteri Bottas ja Zhou Guanyu yrittävät kääntää Sauberin kauden suunnan viikonloppuna Shanghaissa.

Formula 1

Sauber pääsee viimeinkin kaiken keskipisteeseen, mutta siinä on omat riskinsä

Valtteri Bottas jää varmuudella tallikaverinsa Zhou Guanyun varjoon, kun kiinalaiset pääsevät viimeinkin seuraamaan Zhoun ajamista Kiinassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

F1-sarjan Sauber-tallin ympärillä on normaalia enemmän pöhinää Kiinan GP:ssä Shanghaissa, koska Valtteri Bottaksen tallikaveri Zhou Guanyu on ensimmäinen kiinalainen F1-kuski, joka ajaa sarjassa kilpaa Kiinan maaperällä. Kaksikon kisaviikonlopusta ei ole tulossa helppo.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari muistuttaa, että kyseessä on kauden ensimmäinen sprintti-viikonloppu, eikä Shanghaissa ole ajettu F1-autoilla viimeiseen viiteen vuoteen.

”Korona-aika peruutti monta Kiinan GP:tä, joten Zhou pääsee viimeinkin ajamaan kotiyleisön silmien edessä. Viikonlopusta ei ole tulossa kuitenkaan helppo Zhoulle ja Bottakselle. Sauberit eivät viime kaudella olleet kilpailukykyisiä sprinteissä, eikä tämä kausi lupaa yhtään sen parempaa Toissa kaudella meni sen sijaan aika paljon paremmin”, Mustakari muistelee.

”Viime kaudella Bottas onnistui Qatarin sprintissä haalimaan pisteen, mutta muuten kisat olivat aika mitään sanomattomia. En nytkään odota häneltä mitään suurempaa hyppäystä. Enkä odota ihmeitä Zhoultakaan, vaikka kotikisaansa ajaakin.”

”Sauberilla on ollut tällä kaudella vaikeaa tapella pisteistä. Viime kaudella Bottas menetti sprinteissä sijoja heti lähdössä, kun autossa oli starttaamisongelmia. Tällä kaudella murheita voi yhä tulla varikkostopeilla.”

”Jää nähtäväksi onko renkaanvaihdon ongelmaakaan saatu ratkotuksi, vai painiiko talli yhä Kiinassakin sen asian kanssa. Bottaksen kommenteista on kaikunut, ettei ole varmaa onnistuuko varikkostopit tallilta ihanneajassa yhä vieläkään. Shanghaihin mennessä luvattiin parannusta, mutta vika on ilmeisen sinnikäs.”

Kiinan GP on ollut mukana kisakalenterissa kausina 2004-2019. Bottas ei ole kuitenkaan edes Mersu-urallaan voittanut Kiinan GP:tä.

”Bottaksen ex-tallikaveri Lewis Hamilton on hallinnut Kiinan kisoja. Hän on voittanut sen kymmenen vuoden sisään viidesti”, Mustakari muistuttaa.

Mustakari mukaan Shangaissa korostuu lähtöpaikan merkitys niin spirintissä kuin varsinaisessa kisassa.

”Aika-ajossa täytyy vain pitää sormia tiukasti ristissä sen puolesta, että Bottas onnistuu. Lähtöpaikalla on iso merkitys tässä kisassa.”

”Shanghain rata ei ole profiililtaan kaikista sopivin rata Sauberin autolle. Bottaksella on nyt kuitenkin hyvä tuntuma autoonsa. Hän ajoi Suzukassa edellisen kisan jälkeen vielä toista sataa kierrosta Pirellin rengastestiä.”

”Se on varmaa, että Sauberin tallin ympärillä on kuhinaa Shanghain varikolla kotikuskin saaman erityishuomion vuoksi. On mielenkiintoista nähdä, miten nuori kiinalainen tämän asian käsittelee ja vaikuttaako se tallin menoon. Zhoun kohdalla riskinä on, että hän yrittää tyydyttää kotiyleisön unelmia liiankin innokkaasti ja silloin ollaan vaarallisella tiellä”, Mustakari varoittaa.