Savolaisklaanin unohdettu suurlupaus kirjoittaa tarinaansa uusiksi yllättävässä osoitteessa

Matias Litmanen on saanut JymyJusseissa vastuuta ja vastannut huutoon komeasti.

PesäpalloViistopolkumies

Savolaisklaanin unohdettu suurlupaus kirjoittaa tarinaansa uusiksi yllättävässä osoitteessa

Yksi tämän kauden yllättävimmistä ja hienommista tarinoista on kypsymässä Seinäjoella. Sitä kirjoittaa Litmasten klaaniin kuuluva Matias Litmanen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 3.6.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Kesällä 2012 Varkaudessa pelattiin mielenkiintoinen pesäpallon suurleiri. Silmään pisti erityisesti kolme lupaavaa nuorta lukkaria – Siilinjärven Pesiksen Matias Litmanen, Joensuun Mailan Samu-Kalle Varonen ja Kiteen Pallon Jiri Pippola. Kaikki kolme nuorta miestä olivat syntyneet vuonna 1999.

Poikien joukkueilla oli myös mielenkiintoiset pelinjohtajat. SiiPen pelinjohtajana toimi kaksi Suomen mestaruutta Kiteellä voittanut Matias Litmasen isä Heikki, Joensuun pelinjohtajana kolme Suomen mestaruutta Kiteellä voittanut Samu-Kalle Varosen isä Mikko ja Kiteen pelinjohtajana Kiteen Pallon, Kelta-Mustien ja Joensuun Mailan suomensarjajoukkueissa aikoinaan pelannut Jiri Pippolan isä Jari.

Kaikista kolmesta pojasta on aikojen myötä kasvanut Superpesis-pelaajia, mutta ei lukkareina. Matias Litmanen pelaa JymyJussien polttolinjassa, Samu-Kalle Varonen Kiteen kopparina ja Jiri Pippola Kiteen lyöjäjokerina.

***

Kaikki kolme pelaajaa ovat aloittaneet kautensa vahvasti. Varosen ja Pippolan kohdalla ei voida puhua yllätyksestä, sillä molemmat ovat olleet Kiteen kantavia voimia viime vuosina.

Litmasen tapaus on sen sijaan erilainen.

Litmanen kuuluu kuuluisaan siilinjärveläiseen Litmasen pesäpalloklaaniin.

Hänen setänsä Hannu oli 1980-luvun parhaita pesäpalloilijoita ja pelasi 11 vuonna peräkkäin Itä-Lännessä.

Toinen setä, Ilmo, oli Hannun tavoin nostamassa Siilinjärveä kaudella 1985 takaisin SM-sarjaan ja voittamassa seuraavalla kaudella SiiPossa yllätyshopeaa.

Litmasen isä, Heikki, löi itsensä lopullisesti läpi siirryttyään kaudeksi 1998 Kiteelle, jossa hän pelasi kuusi kautta ja voitti kahden Suomen mestaruuden lisäksi kaksi SM-hopeaa ja yhden pronssin.

Samaan klaaniin kuuluu myös Ilmo Litmasen poika Henri Litmanen, joka on ollut Joensuun Mailan avainpelaajia vuosikausia ja voittanut JoMassa kaksi Suomen mestaruutta ja kuusi SM-pronssia.

***

Matias Litmasen oma ura on ollut haastavampi. Hän siirtyi kaudeksi 1998 Siilinjärveltä Sotkamoon ja häntä pidettiin potentiaalisena Jymyn tulevaisuuden lukkarina.

Asiat eivät menneet kuitenkaan suunnitelulla tavalla. Litmanen ei pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa Sotkamon kivikovassa avauksessa ja urakehitystä ovat haitanneet myös vakavat loukkaantumiset.

Litmanen joutui hakemaan peliaikaa Koskenkorvalta ja Haminasta, kunnes siirtyi kaudeksi 2022 kaksivuotisella sopimuksella Kiteelle. Kiteelläkin suuri läpimurto jäi tekemättä, vaikka hän löi viime kaudella 94 kärkilyöntiä hyvällä onnistumisprosentilla, 63,09.

Edessä oli jälleen maisemanvaihto – tällä kertaa toiselle puolelle Suomea, Seinäjoelle.

***

JymyJusseissa Litmasen tarina on viimeinkin ottamassa sellaisia kierroksia, joihin hän potentiaalinsa on aina viitannut. Hän on lyönyt kahdeksassa ottelussa jo 42 kärkilyöntiä ja on Superpesiksen kärkilyöntitilastossa komeasti neljäntenä. Onnistumisprosentti on myös erinomainen, 63,64.

Litmasen tasosta kertoo se, ettei hän ole hätkähtänyt kovempiakaan vastustajia. Esimerkiksi sunnuntaina Kempeleessä Litmanen löi Kempeleen ulkokentästä kahdeksan kärkilyöntiä 62 prosentin tehoilla.

Litmasen paras ase sisäpelissä on sama kuin hänen isällään Heikillä – pomppu. Se tulee Litmasella selkäytimestä. Litmanen hallitsee myös muut vaihtolyönnit.

Litmanen on myös erinomainen etenijä. Hän on tuonut tällä kaudella jo 11 juoksua ja on myös etenijätilastossa neljäntenä.

JymyJussien pelinjohtaja Mikko Vainionpää teki ison ratkaisun luottaessaan Litmaseen ja istuttaessaan hänet sisäpelissä numero kakkoseksi. Litmanen on vastannut haasteeseen erinomaisesti ja jos otteet jatkuvat samanlaisina, kakkonen pysyy hänen hihassaan jatkossakin.

Ulkona Litmanen pelaa vaihtotilanteissa kolmoskulmassa ja takatilanteissa kolmospolttajana. Hän on entisenä lukkarina pallovarma ja heitto lähtee kädestä kyselemättä.

Litmanen on vasta 24-vuotias, joten hänellä on edelleen kaikki mahdollisuudet kirjoittaa erinomainen ura pesäpalloilijana, mikäli loukkaantumisherkkänä tunnettu Litmanen pysyy vain terveenä ja pääsee pelaaman ja harjoittelemaan täyspainoisesti.

Lukkariksi hän ei enää haikaile, mutta tärkeintä on, että Litmanen on saanut viimeinkin vastuuta ja päässyt sitä kautta näyttämään, että puheet hänen lahjakkuudestaan eivät ole olleet tuulesta temmattuja.