Sebastian Vettel jää historiaan ”limufirman autolla” neljä mestaruutta voittaneeksi tähdeksi

Sebastian Vettel otti uransa avausvoiton 2008 Monzassa Toro Rossolla - ja Heikki Kovalainen jäi samppanjasuihkun varjoon.

Formula 1

Sebastian Vettel jää historiaan ”limufirman autolla” neljä mestaruutta voittaneeksi tähdeksi

Abu Dhabin GP:ssä laskeutuu esirippu yhdelle kaikkien aikojen hienommista tarinoista formula ykkösissä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.11.2022 | KUVAT All Over Press

Saksalaiskuljettaja Sebastian Vettelin mittava F1-ura tulee päätökseen sunnuntaina Abu Dhabin GP:ssä. 35-vuotias rattimies voitti urallaan neljä maailmanmestaruutta. Parhaat tuloksensa Vettel ajoi Red Bullilla.

Uran kruunaava maailmanmestaruus Ferrarilla jäi kuitenkin haaveeksi.

”Vettelillä on ollut uskomaton F1-ura. Hän nousi voittajaksi aivan sensaatiomaisesti Toro Rossolla Italian GP:ssä 2008. Helmut Marko antoi hänelle mahdollisuuden näyttää kyntensä ja hän käytti tilaisuutensa täydellisesti”, F1-asiantuntija Erkki Mustakari muistelee.

”Se kisa oli vieläpä aika suolainen suomalaisittain. Vettel oli aika-ajossa historian nuorin paalupaikan ottanut kuski. Hän jätti toiseen lähtöruutuun McLarenin Heikki Kovalaisen. Kaikki odottivat, että Kovalainen kuittaa ykköspaikan, mutta Vettel piti pintansa ja voitti myös kisan.”

”Vettelin ura Red Bullilla oli jymymenestys. Hän ajoi Tommi Pärmäkosken valmentamana aivan huikeassa kunnossa.”

Ferrarilla Vettel ajoi kausina 2015-2020. Suurempi menestys jäi italialaistallissa lopulta saavuttamatta. Kausina 2018 ja 2019 hän oli MM-kakkonen.

”Vettel on voittanut neljä mestaruutta, mutta hän ei ole saanut ehdotonta lajilegendan statusta. Tämä saattaa johtua siitä, että strasselihanskat ja lajiniilot eivät ole pitäneet Red Bullia juuri muuna kuin limufirmana. Red Bullilta puuttuu perinteisten tallien omaava arvostus – ehkä niin on jopa tänä päivänäkin.”

Kimi Räikkösellä tuntuu olevan Vetteliä suurempi status legendojen listalla, vaikka mestaruuksia on tilillä vain yksi. Sen suomalainen otti kuitenkin oikeassa tallissa. Jos Vettel olisi onnistunut Ferrarilla ajamaan mestaruuteen, olisi hänen statuksensa eläkepäiville siirtyessä vielä paljon suurempi.”

”Yhtä kaikki, Vettel on ollut F1-piirien väriläiskä ja kriitikko. Saa nähdä kiinnostavatko F1:set häntä enää ollenkaan eläkepäivinä?”