Seinäjoella ei pelata lauantaina vain sarjapisteistä, vaan potkuilta pelastumisesta

SJK aloitti kautensa 2-1-voitolla HIFK:sta. Sen jälkeen on tullut runtua jokaisessa neljässä ottelussa maalierolla 3-11.

JalkapalloVeikkausliiga

Seinäjoella ei pelata lauantaina vain sarjapisteistä, vaan potkuilta pelastumisesta

SJK ja FC Lahti pelaavat lauantaina äärimmäisen kiehtovan ottelun Seinäjoella. Sarjapisteiden lisäksi taistelleen potkuilta välttymiseltä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 6.5.2022 | KUVAT All Over Press

Lauantain Veikkausliiga-kierroksella kohtaavat kaksi sarjan kriisijoukkuetta, kun SJK isännöi FC Lahtea. Ottelun asetelma on sellainen, että ottelun jälkeen voidaan nähdä kauden ensimmäiset valmentajapotkut – kummassa tahansa seurassa.

Kautta on takana ”vasta” viisi kierrosta, joten potkuista puhuminen voi tuntua skandaalinhakuiselta. Molempien joukkueiden pelaaminen on kuitenkin ollut sellaista, että kummassakin seurassa on perusteita ja jopa syytä pohtia tilanteeseen uusia ratkaisuja.

Tilanne on erityisen tukala SJK:lla, sillä se on hävinnyt viidestä ottelustaan jo neljä. Lahdella on heikompi materiaali, eikä sen uskottukaan taistelevan liigan kärkisijoista., mutta sen tilanne ei ole yhtään sen parempi kuin SJK:lla, vaikka sillä on viidestä ottelusta yksi piste enemmän.

***

SJK:n valmentajaruletti ei ole koskaan herättänyt suurta luottamusta. Joskus käteen on sattunut voittava arpa, mutta useimmiten ei. Viime kaudella Jani Honkavaara luotsasi kaikkien vaikeuksien jälkeen SJK:n pronssille, mutta nyt tuo pronssi on enää pelkkä katkera muisto.

Satsaukset ja odotukset olivat kovia ja kaiken pitäisi olla hyvin. Mutta nyt ollaan taas tässä. Miettimässä, pitäisikö erottaa päävalmentaja.

Varoitin jo Joaquin Gomezin palkkauksen yhteydessä viime syksynä, että saahan nähdä kuinka tässä käy. Toistaiseksi ennustukseni on osunut oikeaan.

HIFK puolusti hyvin Gomezin alaisuudessa viime kaudella ja myös Seinäjoella on nähty kohtalaisesti puolustava ryhmä. Hyökkäyspeli on sen sijaan ollut samalla tavalla löyhää kuin HIFK:ssa.

Puolustuspelaamisestakin puuttuu HIFK:n pelaajien uhrautuva asenne ja hyökkäämisessä on samoja ongelmia kuin Helsingissä. Tuet ovat monesti missä sattuu. Pelaajien sijoittuminen ei mahdollista ylivoimien luomista, hyviä etenemisiä ja murtautumisia kuin satunnaisesti. Tämä johtuu sitä, että asiaa ei ole osattu valmentaa ja treenauttaa harjoituskentällä. Nämä hyvät hetket SJK:lla ovat pelaajien satunnaisesti tapahtuvia yhteen pelaamisia, eivät Gomezin ansiota.

Toki Gomezilla on mahdollisuus vielä kääntää kelkka, mutta tässä tilanteessa SJK:n peräsimessä ei halua kukaan olla, eikä pelaajillakaan ole – taaskaan – kivaa.

Maaliodotteiden perusteella SJK on ollut sarjan keskikastia niin luodussa uhkassa kuin vastustajan luomassa xG:ssä. Pelkän xG:n perusteella SJK on hiukan alisuorittanut tuloksellisesti. Viimeistely on sakannut ja hyökkääjä Josepablo Monreal vaikuttaa parista maalistaan huolimatta hudilta tai ainakin hänen on saatava itsensä parempaan kuntoon. Monrealilla on myös teknisiä haasteita ja olisi yllätys, jos hän tekisi yli kymmentä maalia tällä kaudella – tai jos hän mahtuu jatkossa edes avaukseen.

Saman xG:n perusteella vastustajat ovat onnistuneet hyvin paikoistaan SJK:ta vastaan. Toki tässä näkyy myös se, että he ovat päässeet viimeistelemään hyviltä paikoilta.

***

FC Lahden pelilliset ongelmat oli nähtävissä jo viime kaudella ja Lahti on ollut – kuten jo ennen kautta ennustin – tahmeat kauden avausviikot. Ellei valmentaja Ilir Zeneli saa prosessiaan kehitettyä, sama tahmeus jatkuu jatkossakin.

Kevät ja alkukausi kertovat karua kieltä siitä, että Zeneli ei ole ainakaan vielä saanut saanut kehitettyä Lahden pelaamista millään tavoin. 10:s sija ja sarjan kolmanneksi heikoin xG molempiin suuntiin kertovat, että Lahti on omalla tasollaan sarjataulukossa.

Kaiken lisäksi Lahti on heikentynyt materiaaliltaan napsun viime kauteen verrattuna. Siksi Lahti on vaarassa jopa pudota, jos kurssia ei saada tavalla tai toisella nopeasti käännettyä – ja jos HIFK saa Mixu Paatelaisen johdolla koneensa käyntiin.

Zenelin on pakko saada pelaajansa roolitettua paremmin kentälle ja tätä kautta perussijoittumiset paremmalle tolalle. Lahdella on ryhmässään vahvoja laitapelaajia, joten kannattaisi varmasti laittaa laiturit leveälle ylös ja pyrkiä luomaan yhteistyötä taskussa välikaistalla olevan keskikentän ja hiukan sisällä olevan laitapuolustajan kanssa.

Toisaalta kärjessä voi pelata jopa Chinedu Geoffrey ja Macoumba Kandji. Heille voi heittää palloja ja pyrkiä luomaan ylivoimaa kakkospalloille. Pääasia olisi, että Zeneli saisi luotua selkeän tavan pelata. Nyt Lahti on edelleen hukassa pelin eri vaiheissa. Varsinkin puolustus on nopeissa ja  puolinopeissa tilanteissa hyvin sekava, ja siksi se on haavoittuva alaspäin.

***

Vaikka SJK:n tilanne on tukala, uskon sen kairaavan lauantaina voiton ja Gomezin väistävän Raimo Sarajärven ensimmäisen kengänheilautuksen.

Zenelillä on Lahdessa todennäköisesti vielä muutama kierros aikaa kääntää kurssi, mutta varmasti Lahdessakin joudutaan miettimään vaihtoehtoja, jos sama taaperrus jatkuu.

Jos SJK joutuu vaihtamaan valmentajaa kesken kauden, se ei ole uutta ja ihmeellistä. Ei myöskään se, että uusikaan valinta ei osuisi kohdilleen. Silloin SJK vain taas vaihtaa valmentajaa ja yrittää sekoilunsa keskellä löytää suunnan ylöspäin.

Lahdella tilanne on toinen. Se on junnannut jo vuosikausia paikallaan ja oikean valmentajan löytäminen on siksi Lahden kannalta kriittistä – varsinkin, kun se kukkaroa ei ole tehty yhtä joustavasta nahkasta kuin SJK:lla.

Tuskin nahkasta ollenkaan.