SiiPe luopuu Superin paikastaan, eikä sen tilalle pitäisi nostaa ketään

Samu Vainikainen ja SiiPe kaatoivat kauden avausottelussa Mantulla itsensä Kouvolan.

Pesäpallo

SiiPe luopuu Superin paikastaan, eikä sen tilalle pitäisi nostaa ketään

SiiPe luopuu paikastaan miesten Superissa. Pekka Arffmanin mukaan tässä kohtaa Superin seurojen määrä pitäisi pudottaa 13 seuraan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.10.2021 | KUVAT All Over Press

Siilinjärven Pesis ilmoitti maanantaina luopuvansa miesten Superpesis-paikastaan. Pekka, miten kommentoit?

Erinomainen ratkaisu Siilinjärveltä. On parempi tunnustaa tosiasiat kuin harata vastaan sitä tilannetta, missä SiiPe on ollut viimeiset vuodet. Vaikka Siilinjärvi on perinteinen pesäpallopaikkakunta, yleisöä ei yksinkertaisesti ole saatu Manttuun sellaisia määriä, että se olisi elättänyt joukkuetta Superpesiksessä. Siitä tuskin kukaan voi olla eri mieltä.

Joku voi tietenkin surra ilmoituksen ajankohtaa tai sitä, ettei Pohjois-Savosta ole nyt joukkuetta miesten Superissa. Minusta nämä ovat kuitenkin toissijaisia kysymyksiä.

SiiPen osalta toki puhuttiin jo kesällä, että seuran sisällä harkitaan Superissa jatkamisen mielekkyyttä, mutta kausi haluttiin pelata ensin kunnialla ja tosissaan loppuun, ja katsoa sitten, mitkä edellytykset sillä on jatkaa Superissa. Ja kun niitä edellytyksiä ei ollut, sitten tehtiin päätös, että tämä oli tässä.

En myöskään elämöisi tällä maakunta-asialla. Paljon tärkeämpää kuin se, onko Superissa seura jokaisesta maakunnasta, on, että siellä sopiva määrä sellaisia seuroja, joiden toiminta on sillä tasolla, millä tasolla se Superissa pitää olla.

Mikä SiiPen kohtalo on sitten jatkossa? Pitäisikö sen lyödä hynttyyt yhteen jälleen Puijon kanssa?

Pitäisi, mutta pelkään pahoin, että juopa Siilinjärven ja Kuopion välillä on niin syvä, ettei siitä tulisi tälläkään kertaa yhtään sen ihmeellisempää kuin edellisessäkään fuusiossa.

Optimaalisin ratkaisu tässä kohtaa olisi, että Puijo keskittyisi jatkossa miespesäpalloon ja SiiPe naispesäpalloon – ja pelaajat menisivät ilman mitään fuusioita tai ylimääräisiä koukeroita sinne, minne he haluaisivat mennä. Mutta jokuhan näiden kahden paikkakunnan ja kahden seuran välillä on esteenä, että asiassa ei ole ollut helppo löytää toimivaa ratkaisua ja on vaikea nähdä, että sitä löytyisi jatkossakaan.

Mikä siis on SiiPen kohtalo?

SiiPe ei ole ilmoittanut muusta kuin Superpesiksen paikasta luopumisesta ja vielä viime viikolla seurassa käytiin neuvotteluja uusien pelaajien löytämisestä pois lähtevien pelaajien tilalle. En epäile yhtään, etteikö SiiPe saisi kelvollisen joukkueen Ykköspesikseen, jos he vain itse haluavat.

Entä sitten kaikista eniten intohimoja herättävä kysymys, eli kenelle SiiPen paikka Superissa kuuluisi?

Säännöthän antavat Pesäpalloliitolle mahdollisuuden tehdä minkä tahansa ratkaisun, mutta minä en lähtisi ollenkaan siihen keskusteluun, onko tämä paikka Haminan vai Oulun. Tässä olisi nyt tuhannen taalan paikka pudottaa Superin joukkuemäärää yhdellä seuralla eli 13 seuraan.

Jos paikan saisi nyt Oulu tai Hamina, he olisivat ensi kauden joukkueen rakentamisen suhteen auttamatta myöhässä, sillä ensi kesän kortit on jo pitkälti jaettu – ja esimerkiksi Haminasta on liuennut muihin seuroihin jo sen 3-4 parasta pelaajaa.

Minusta Pesäpalloliiton pitäisi tehdä nyt rohkea päätös ja todeta, että ensi kausi pelataan 13 joukkueen voimin. Jotkut ovat jo nyt kauhistelleet, miten 13 joukkueella voidaan sarjaa pelata, mutta tänä vuonna pelattiin 15 seuralla, eikä sitä juuri kukaan valittanut.

13 seuraa nyt ja seuraavaksi yksi seura vielä vähemmäksi, niin silloin oltaisiin siinä optimaalisessa 12 seuran Superissa – ja nykyistä huomattavasti vahvemmassa ja kiinnostavammassa Ykköspesiksessä.

Lue myös: Pesäpalloliitto kumarsi muutamaa Superissa rämpivää seuraa koko pesäpallon edun sijasta