Siirto Leedsiin ratkaisisi sen, kääntääkö Glen Kamara selkänsä suuruudelle vai keskinkertaisuudelle

Glen Kamara on matkalla kohti uransa vedenjakajakautta.

HuuhkajatJalkapallo

Siirto Leedsiin ratkaisisi sen, kääntääkö Glen Kamara selkänsä suuruudelle vai keskinkertaisuudelle

Glen Kamara on lähellä siirtoa Leedsiin. Jukka Röngän mukaan siirto Leedsiin ratkaisisi sen, saako Kamara buutattua uransa uuteen nousuun vai jatkuuko uran alamäki?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.8.2023 | KUVAT All Over Press

Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamaran on sanottu olevan lähellä siirtoa Leedsiin – mutta niin on sanottu nyt viikkoja. Jukka, toteutuuko Kamaran siirto vai ei?

Jalkapallon siirtomarkkinoilla mitään ei voi pitää varmana ennen kuin nimet ovat paperissa, mutta kaikki tiedot Leedsin sisäpiiristä kertovat, että Kamaran siirto toteutuu.

Viimeisimpien tietojen mukaan Kamara olisi jo hyväksynyt henkilökohtaiset ehtonsa ja nyt seurat vääntävät kättä enää siirtosumman suuruudesta.

Siirtosumman uskotaan nousevan yli viiden miljoonan punnan. Kysymys ei ole siis mistään kymmenistä miljoonista eikä siten miljoonien erosta Rangersin pyynnön ja Leedsin tarjouksen välillä, mutta kaikki on suhteellista. Skotlannissa setelit ovat tunnetusti pienempiä kuin rajan eteläpuolella ja Leeds putoaminen Valioliigasta tarkoittaa sitä, että Elland Roadilla jokainen seteli on laskettava kahteen kertaan.

Siirto voi edelleen venyä, äärimmillään jopa siirtoikkunan umpeutumisen viimeisille hetkille perjantai-iltaan, mutta kyllä se tällä viikolla toteutuu. Sen suhteen ei tarvitse olla huolissaan.

Onko siirto Englannin Mestaruussarjaan hyvä siirto Kamaran kannalta?

Ensimmäinen asia on se, että siirto pois Rangersista on Kamaran kannalta hyvä asia.

Hän oli Steven Gerrardin aikaan vakiopelaaja avauksessa ja yksi joukkueen kulmakivipelaajista. Kamara menetti kuitenkin asemansa ja avauksen paikkansa Giovanni van Bronckhorstin aikana eikä nykyiseltä managerilta Michael Bealelta ole löytynyt yhtään suurempaa luottoa Kamaraan.

1.69 for high flying Tottenham to beat Fulham in EFL Cup 29/8/2023. Play now at Stake.com!

On parempi, ettei Kamara jää puskemaan päätään seinään Rangersissa, vaan lähtee etsimään uusia haasteita.

Monet toivoivat, että Kamara olisi siirtynyt Valioliigaan, mutta kylmä fakta on, ettei Valioliigasta löytynyt seuroja, jotka olisivat vakavissaan olleet halukkaita ostamaan Kamaraa – ja tästä päästään varsinaiseen ongelmaan, Kamaraan itseensä.

On selvää, että managereilla on erilaisia näkemyksiä pelaajista, mutta suurin syy Kamaran putoamiseen Rangersin avauksesta ei ole ollut managereiden puusilmäisyys, vaan se, ettei Kamara ole enää pelannut sillä tasolla kuin aiemmin – ei Rangersissa eikä Suomen maajoukkueessakaan.

Tämä on myös avaintekijä siinä, mitä Kamaran uralla seuraavaksi tapahtuu.

Siirto Leedsiin on paperilla varsin hyvä vaihtoehto Kamaralle. Vaikka Leedsin uusi manageri Daniel Farke sai potkut viime kauden jälkeen potkut Borussia Mönchengladbachista ja vaikka Farken ura Norwichissa päättyi marraskuussa 2021 myös potkuihin, hän teki erinomaista työtä Norwichin managerina ja hän on edelleen hyvä manageri.

Farke sai Norwichin pelaamaan hyökkäysvoittoista ja modernia jalkapalloa, ja hän aikanaan Norwich nousi kahdesti Valioliigaan. Toki se myös tippui kerran ja oli juuttunut Valioliigan pohjamutiin toisenkin nousun jälkeisellä kaudella ennen Farken potkuja.

Farke on osoittanut olevansa hyvien aikojen manageri, joka loistaa silloin, kun asiat rullaavat – mutta vastaavasti hänellä ei tunnu olevan työkalupakissaan sellaisia pelillisiä ja johtamistaidollisia työkaluja, että hän saisi huonot kierteet helposti poikki. Norwich hävisi hänen alaisuudessaan pahimmillaan 15 Valioliigan ottelua putkeen – kylläkin kahden eri kauden aikana, mutta kuitenkin,

Farken taitojen pitäisi riittää Englannin Mestaruussarjassa, varsinkin, jos hänellä on riittävän hyvä materiaali käsissään. Vaikka Leeds on heikentynyt kesän siirtoikkunassa ja menettänyt Rodrigosta, Tyler Adamsista ja Jack Harrisonista alkaen useita avainpelaajia, sillä on edelleen erittäin laadukas joukkue Mestaruussarjaan.

Jos nämä viimeiset piipussa olevat hankinnat – Kamara, Joseph Paintsil, Nadiem Amiri ja Djed Spence – saadaan maaliin ja Wilfried Gnonto pidettyä Elland Roadilla, Leedsillä on yksi Mestaruussarjan parhaista ellei jopa paras materiaali – ainakin paperilla.

Kamara ei kuitenkaan saa mitään ilmaiseksi, sillä Mestaruussarja on Skotlannin Valioliigaa laadukkaampi ja tasaisempi sarja. Siksi kaikki ratkeaa ensisijaisesti siihen, saako Kamara buutattua uransa uuteen nousuun ja pystyykö hän ottamaan Leedsin keskikentällä samanlaisen roolin, jollainen hänellä oli parhaimmillaan Rangersissa ja Huuhkajissa?

Leedsin keskikentällä on Kamaran kokoinen reikä, joten kaikki on pedattu Kamaralle. Ja vaikka 5-6 miljoonan punnan siirtosumma ei olekaan maailman suurin, se, että Farke on siunannut Kamaran hankinnan, antaa hänelle Farken silmissä pienen suojan, olkoonkin, että lopulta kaikki ratkeaa siinä, miten hyvin Kamara pelaa tai ei pelaa.

Jos ja kun siirto toteutuu, Kamaralla on edessään hänen uransa kannalta joka tapauksessa vedenjakajakausi. Joko hän nyt kääntää uransa uuteen nousuun tai sitten hän jää keskinkertaisuudessa pyöriväksi kiertolaiseksi, joka hukkasi kiistattomat lahjansa ja talenttinsa.

En ota mitään pois Kamaran uralta tähänkään mennessä, mutta siteeraan tässä Martti Kuuselaa. Kuusela totesi kerran eräästä suomalaisesta pelaajasta, ettei häntä harmittanut se, että kyseinen pelaaja hukkasi oman asenteensa vuoksi lahjansa, vaan se, että hän oli tuhannesta pelaajasta ainoa, jolla se lahja oli.

Kamaran uralla kysymys on samasta asiasta. Hän on osoittanut, millainen pelaaja hän on parhaimmillaan, mutta miksi hän ei ole sitä 27-vuotiaana, kun hänen pitäisi pelata uransa parhaita vuosia jalkapalloilijana?

Siinä on kysymys, johon vain Kamara itse tietää vastauksen.