Silverstone on suuren draaman näyttämö – mitä tahansa voi taas tapahtua

Kimi Räikkösen kisa päättyi vuonna 2014 Silverstonessa ratakaiteeseen.

Formula 1

Silverstone on suuren draaman näyttämö – mitä tahansa voi taas tapahtua

Silvertsone on yksi MM-sarjan värikkäimmistä radoista, joissa voi tapahtua mitä tahansa niin kisassa kuin aika-ajoissa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.7.2022 | KUVAT All Over Press

F1-kauden yhdeksäs osakilpailu ajetaan sunnuntaina Silverstonessa. F1-toimittaja Erkki Mustakari kehottaa seuraamaan kisan käänteitä tarkkaan, sillä Silvertsonen radalla keskinopeuden nousevat hurjiksi ja kuten historia on osoittanut, Silvertsonessa voi tapahtua mitä tahansa. Kaiken lisäksi lauantaiksi Silverstoneen on luvattu sateista päivää, mikä voi sotkea jo aika-ajojen käsikirjoituksen.

”Silvestonen rataa on vuosien varrella muokattu paljon ja lähtöpaikkaakin on vaihdettu, mutta radalla ajetaan yhä ja aina tosi lujaa. Keskinopeudet ovat erittäin kovia. Siksi Silvertsonessa voidaan nähdä draamaa, kuten on nähty”, Mustakari sanoo.

Wh0 will take the pole at Silverstone? Bet now at Expekt!

Silverstonen historia on väriä täynnä. Viime kaudella Lewis Hamilton ja Max Verstappen osuivat toisiinsa kovalla vauhdilla ja Verstappen ajautui hurjalla vauhdilla ulos. Kimi Räikkönen täräytti puolestaan Ferrarilla kaiteisiin, mutta selvisi hurjasta kolaristaan ilman kolhuja. Vuonna 1999 Michael Schumacherin MM-unelma murskaantui saksalaisen ajettua jarrujen pettäessä kisan alaussa voimalla rengasvalliin. Schumacherilta murtuivat molemmat jalat ja Mika Salo tuurasi häntä kuusi kilpailua.

Mustakari odottaa myös nyt kisasta värikästä, sillä Kanadan GP antoi suuntamerkkejä siitä, että Mercedes on palaamassa mukaan kärkitaisteluihin. Lisäksi useat tallit tuova Silverstoneen uusia päivitysosia.

”Tällä kaudella pärjäävät autot, jotka ovat nopeita ja tarpeeksi luotettavia. Paussin aikana monet ovat päivittäneet autojaan, mutta se on osa normiprosessia varsinkin niillä talleilla, joilla kassavirta on kunnossa.”

Vaikka Mercedes voikin yllättää Silverstonessa, Mustakarin mukaan MM-taistelun kannalta avainkysymys on kuitenkin Red Bullin ja Ferrarin voimasuhteet. Ferrari on ollut tällä kaudella nopea, mutta luotettavuudessa Red Bullin on ajanut ohi alkukauden yskimisen jälkeen.

”MM-sarjan jännittävyyden kannalta puhutaan isoista asioista, sillä sillä 41 pisteen ero Verstappenin ja Charles Leclercin välillä MM-pisteissä on jo aika mittava. Ferrari-kuskeilla on varmasti nälkää, mutta se ei vielä riitä. Myös auton on oltava täydessä tikissä, jos Ferrari aikoo juhlia sunnuntaina ja kaventaa eroa.”

”Tilanteen mielenkiintoa lisää se, että Ferrarilla on myös uusia päivitysosia ja nyt nähdään, ovatko ne parantaneet auton luotettavuutta. Suoranopeus heillä ovat kyllä riittävät. Yhdellä kierroksella Ferrarit ovat olleet jo monilla radoilla nopeampia kuin Red Bullit. Pidon on mutkista ulosajettaessa oltava kohdillaan. Jos kaikki natsaa, Ferrarilla on käsissään mahdollisuus.”

Ferrarin, Red Bullin ja Mercedeksen lisäksi Mustakari nostaa kiikareihinsa kaksi muutakin tallia.

”Kisassa ovat mielenkiintoisia seurattavia lisäksi etenkin Alpine, joka on menossa oikeaan suuntaan, ja McLaren, josta ei oikein tiedetä mihin suuntaan se on menossa. Ja totta kai me suomalaiset seuraamme tarkkaan myös Valtteri Bottaksen ja Alfa Romeon kisaviikonloppua.”