Tottenhamin siirtounelmat vaarassa murskaantua, millä voi olla pelottavia seurauksia

Luis Diazin siirtoon Tottenhamiin on tullut mutkia.

JalkapalloValioliiga

Tottenhamin siirtounelmat vaarassa murskaantua, millä voi olla pelottavia seurauksia

Tottenhamilla on ollut suuria vaikeuksia saada haluamiaan unelmasiirtoja maaliin. Arsenalilta luiskahti käsistään puolestaan sen ykköskala.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.1.2022 | KUVAT All Over Press

Tammikuun siirtoikkunaa on jäljellä enää neljä päivää. Jukka, taitaa mennä taas viimeisille hetkille ennen kuin iso rytinä alkaa?

Kyllähän tässä ollaan jälleen tutussa tilanteessa ja monen siirron kohdalla pitää odottaa maanantaihin saakka, kunnes ne saadaan maaliviivan yli. Toki joitakin isoja siirtoja on myös ratkennut. Dušan Vlahovićin siirto Fiorentinasta Juventukseen ja Adama Traoren siiro Wolverhamptonista Barcelonaan ovat enää lääkärintarkastuksia vaille valmiit. Arsenalin toppari Calum Chambers siirtyi torstaina Aston Villaan ja Arsenal sai neuvoteltua pakettiin USA:n maajoukkueen ykkösmaalivahdin Matt Turnerin siirron New England Revolutionista.

Vlahovićin ja Traoren siirroissa pistää silmään se, että Arsenal ja Tottenham kärsivät niissä kirvelevät tappiot. Miksi?

Vlahovićin kohdalla kysymys oli ilmeisesti puhtaasti siitä, että Vlahović kuunteli sydämensä ääntä. Jos tiedot pitävät paikkaansa, Arsenal olisi ollut valmis maksamaan hänelle selvästi suurempaa palkkaa. Jos tämä on tilanne, silloin Vlahovićin ratkaisulle pitää nostaa hattua.

Traoren kohdalla kysymys on sen sijaan moniulotteisempi. Hän on entinen Barcelonan juniori ja paluu Barcelonaan on varmasti houkutteleva vaihtoehto, mutta kyllähän tässä pakostakin nousee esille taas kysymys Tottenhamin puheenjohtajasta Daniel Levysta. Tämä ei olisi ensimmäinen siirto, joka on kaatunut Levyn egoistiseen jääräpäisyyteen. Ymmärrän toki, että seurojen puheenjohtajien on pidettävä tänä päivänä kiinni jokaisesta eurosta ja punnasta, mutta historia on osoittanut, että 2 miljoonan punnan säästöllä voi joskus tehdä 20 miljoonan punnan vahingon. Levy on osoittanut olevansa joukkueeseen liittyvissä ratkaisuissaan raskaan sarjan sählääjä, eikä tässäkään kuviossa voida sivuuttaa hänen multaisen kosketuksensa vaikutusta.

Onko Arsenalilla ja Tottenhamilla piipussa sitten uudet madot?

On. Tottenham on neuvotellut Porton kanssa Kolumbian maajoukkueen laiturin Luis Diazin 40 miljoonan punnan siirrosta. Sekin siirto näytti jo lähes varmalta, mutta nyt kuvaan on tullut agenttien välinen kiista. Diazin leiri ei ollut kovin innoissaan superagentti Jorge Mendesin tulosta mukaan neuvotteluihin.  Kaiken lisäksi myös Liverpool on uusimpien tietojen mukaan liittynyt kisaan ja saattaa sotkea Tottenhamin suunnitelmat.

Jos myös Diaz karkaisi Traoren lisäksi Tottenhamin haavista, silloin voitaisiin puhua jo raskaasta takaiskusta, joka voisi horjuttaa myös Antonio Conten uskoa Spursin kykyyn hankkia huippupelaajia. Conte on ennenkin marssinut ulos seuroista, jos asiat eivät ole siirtomarkkinoilla menneet suunnitelulla tavalla ja siksi nämä siirtoikkunan viimeiset päivät ovat Tottenhamilla äärimmäisen kriittisiä päiviä. Näiden päivien aikana räjähdyspanos joko puretaan tai sitten rytisee.

Toinen Tottenhamin kiikarissa oleva pelaaja on Fiorentinan puolustava keskikenttäpelaaja Sofyan Amrabat, joka olisi tulossa loppukaudeksi lainalle Pohjois-Lontooseen. AC Milanin Franck Kessie on sen sijaan karkaamassa Tottenhamin käsistä ja menossa Barcelonaan. Tanguy Ndombelen lainasiirto Soursista PSG:hen alkaa olla paketissa ja myös Dele Allin lähtö näyttää selvältä. Newcastle on vahvin vaihtoehto Delen uudeksi seuraksi, mutta muitakin ottajia olisi.

Arsenalin tilanne on sen sijaan hämärämpi. Ykköstavoite on edelleen löytää uusi maalitykki ja esillä on ollut useita vaihtoehtoja Dominic Calvert-Lewisista, Alexander Isakista ja Jonathan Davisista alkaen, mutta mitään varmaa ei ole vielä tapahtunut. Sama tilanne on myös keskikenttäpelaajan kanssa. Uskoisin kuitenkin, että raha liikkuu vielä molempiin suuntiin, sillä Arsenal on selvästi tekemässä tilaa uusille hankinnoille.

Jo aiemmin lainattujen Pablo Marin, Ainsley Maitland-Nilesin ja Folarin Balogunin sekä torstaina myydyn Calum Chambersin lisäksi oven suussa ovat Pierre Emerick Aubameyang, Bernd Leno ja jopa Granit Xhaka. Tämän luokan tuuletus indikoi sitä, että Arsenal voisi kärkimiehen lisäksi hankkia myös jonkun Douglas Luizin tai jopa Ruben Nevesin kaltaisen keskikenttäpelaajan pysyvällä kaupalla.

Joka tapauksessa Arsenalissa on luvassa kiihkeät ja jopa yllättävät siirtoikkunan viimeiset päivät, sillä niiden aikana ratkeaa hyvin pitkälti se, miten tosissaan Arsenal on kiinni paikassa ensi kauden Mestarien liigassa ja sen mukanaan tuomista 60-80 miljoonan punnan lisätuloissa. Sauma päästä Mestarien liigaan olisi houkutteleva, mutta nyt pitäisi rahan liikkua. En olisi yllättänyt, että tämän sijoituksen tarvetta Mikel Arteta kävi Coloradossa perustelemassa seuran pääomistajalle Stan Kroenkelle viikon alussa.

Entä sitten muut tapetilla olevat siirrot?

Newcastle on saanut sovittua Bruno Guimarãesin 30 miljoonan punnan siirron Lyonista. Sitä on pidettävänä kovan luokan kaappauksena ottaen huomioon, ettei Newcastlen sarjapaikka ole vielä mitenkään varma. Guimarãesin siirto voi laukaista myös muutaman muunkin raskaamman kaliiperin pelaajan siirron St. James’ Parkille, sillä Guimarãesin hankinta on kova statement Newcastlelta. Arsenalissa kakkosmaalivahdiksi pudonnut Bernd Leno on seuraava suuri nimi Newcastlen kiikarissa.

Liverpool on uusimpien tietojen mukaan mukana Luis Diaz-kisassa, mutta muuten muissa kärkiseuroissa on edelleen hiljaista. Manchester City on sopinut hyökkääjä Julian Alvarezin 18,5  miljoonan euron siirron River Platesta, mutta Alvarez pelaa loppukauden Argentiinassa.

Manchester United on tehnyt selväksi, että pelaajia, joiden sopimus ei katkea kesällä, ei myydä tammikuussa, vaan he pääsevät halutessaan vain lainalle, koska uudelle pysyvälle managerille halutaan jättää mahdollisimman avoin pakka. Siksi myös suuret siirrot OT:lle ovat epätodennäköisiä. Amad Diallo lainattiin jo Glasgow Rangersille ja Donny van de Beek on lähellä siirtyä loppukaudeksi lainalle Crystal Palacen. Jesse Lingardilla olisi useampikin ottajia, eikä hän lähtönsä yllättäisi ketään.