Siniseen tuskafestivaaliin paistoi vihdoin aurinko, mutta yllätyksiä on tuskin enää luvassa
Chelsea selvitti tiensä puolivälieriin Mestarien liigassa Dortmundin kustannuksella. Joel Perovuo ei silti näe mitään merkkejä siitä, että Chelsean matka jatkuisi enää kovinkaan pitkään.
Lähtökohdat
Vain yksi asia oli varmaa ennen iltaa. Stamford Bridgellä tultaisiin ratkomaan Chelsean ja Dortmundin välinen ottelupari.
Jo edellisessä ottelussa oli nähtävillä, että vaikeaa kautta pelaava Chelsea saattoi vielä tehdä keikauksen ja niin se teki. Toiseen otteluun lähdettiin toki Dortmundin 1-0-johdosta vaikka Chelsea oli ensimmäisessä osa-ottelussa hienoisesti hallinnutkin.
Dortmundin kannalta oli siis tärkeää saada otteluun kontrolloitu alku, kun taas Chelsean tavoite varmasti oli tulla kovaa heti alkuun. Vain toinen tavoite täyttyi – ja se oli jälkimmäinen.
Ensimmäinen puoliaika
Dortmundin Jude Bellingham makseli heti toisella minuutilla oppirahoja valitessaan peippailla useampaa Chelsea-pelaajaa vastaan oman joukkueen ollessa täysin sekaisin hyökkäyserikoistilanteen jäljiltä. Tästä tilanteessa Raheem Sterling oli lähellä karata läpiajoon.
Lisää lunta tupaan satoi heti perään viidennellä minuutilla Julian Brandtin reiden petettyä heti alussa. Yhdeksännellä minuutilla Emre Can rikkoi päivänselvästi Kai Havertzia rangaistusalueella. Jostain syystä VAR on monesti kateissa, kun sitä tarvitaan.
Alku oli siis Dortmundille vaikea.
Ottelun hallinta siirtyi kuitenkin selvästi Dortmundille kymmenen minuutin jälkeen ja vaikeita aikoja elävä Chelsea joutui juoksemaan pitkiäkin aikoja pallon perässä. Dortmund ei kuitenkaan saanut juurikaan uhkaa luotua Chelsean maalille, mutta lukuisia aihioita ja hyviä hyökkäyksiä nähtiin, jotka kuitenkin kariutuivat ennen viimeistelytilanteita.
Dortmund avasi peliä hyvin leveällä olevien toppareiden avulla ja keskikentän pohjalla pelannut Emre Can oli myös isossa roolissa tiputtaen välillä kolmanneksi puolustuslinjaan avaamaan peliä.
Ensimmäisen jakson edetessä saksalaiset pyrkivät pääasiassa löytämään Sebastien Hallerin ylhäältä pitkällä pallolla, ylimiehittämään Hallerin ympäristön ja jatkamaan tästä hyökkäyksiään.
Tämä alkoi puoliajan loppua kohden johtaa Chelsean vaarallisiin vastaiskuihin keskiympyrästä ja Dortmund menetti otteensa ottelusta. Lopulta tämä johti myös Chelsean johtomaaliin. Maalitilanteessa nähtiin jälleen Dortmundin turhan hyökkäävän kenttätasapainon vaikutus ja yksi 4-1-4-1 systeemin heikkous. Keskikentän pohjalla yksin pelannu Can kaipasi ottelussa kovasti tuekseen Bellinghamia ja Salih Özcania joukkueen puolustaessa matalalla.
Toinen puoliaika
Toisella puoliajalla ottelun kuva muuttui nopeasti Chelsean saatua kyseenalaisen rangaistuspotkun, joka vielä kaiken lisäksi uusittiin. Lopulta Kai Havertz laittoi pallon maaliin toisella yrittämällä.
Dortmund tokeni tilanteesta nopeasti ja Bellinghamilla oli reilusta viidestä metristä loistava paikka tasoittaa ottelupari. Chelsean korkea prässi oli myrkkyä pitkin ottelua Dortmundille, mutta 2-0-maalin jälkeen Chelsea vetäytyi ja Dortmund pääsi jauhamaan vahvaa pallollista peliään The Bluesin kenttäpuoliskolle.
Saksalaiset eivät kuitenkaan onnistuneet tämänkään painostusjakson aikana luomaan ison maaliodottaman maalipaikkoja, vaan joukkue epäonnistui kerta toisensa jälkeen avainsyötöissään.
Dortmundilla oli samaan aikaan laadukkaampaa pallollista peliä, kuin Chelsealla, mutta viimeisen silauksen puuttuessa ja joukkueen vaikeudet murtaa Chelsean korkea prässi johtivat tappioon tässä otteluparissa. Chelsealle siis riitti puolustaa kurinalaisesti ja iskeä nopeasti vastaan.
Analyysi
Vaikka Chelsea saikin voittomaalinsa kyseenalaisesti tuomitusta rangaistuspotkusta, oli se joukkueista vaarallisempi, puolusti paremmin ja ansaitsi näin jatkopaikkansa.
Kovin pitkää taivalta en kuitenkaan The Bluesille uskalla povata ja tämäkin jatkopaikka oli jo pienoinen yllätys.