Tässä ovat Pohjoismaiden tämän hetken parhaat jalkapalloilijat – missä suomalaiset?

Erling Braut Håland ja Martin Ødegaard ovat vahvimmat ehdokkaat Vuoden pelaajaksi Valioliigassa.

BarometriJalkapallo

Tässä ovat Pohjoismaiden tämän hetken parhaat jalkapalloilijat – missä suomalaiset?

Suomi avaa EM-karsinnat Kööpenhaminassa. Barometri laittaa EM-avauksen kunniaksi jonoon Pohjoismaiden parhaat jalkapalloilijat.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.3.2023 | KUVAT All Over Press

Barometri: 10 parasta pohjoismaalaista jalkapalloilijaa

1. Erling Braut Håland, Norja

Hurja norjalainen on panemassa kaikki Valioliigan maalintekoennätykset uusiksi, jos viime viikonloppuna tullut nivusvamma ei sotke loppukautta. Tehnyt uudessa seurassaan Manchester Cityssa 26 liigaottelussa jo 28 maalia ja yhteensä 37 ottelussa 42 maalia. Tehnyt Norjan maajoukkueessa 23 maaottelussa 21 maalia.

2. Martin Ødegaard, Norja

Valioliigan Vuoden pelaajan tittelistä kamppailee tasapäisesti kaksi norjalaista. Ødegaard oli 15-vuotiaana maailman kohutuin lapsitähti, mutta ura Real Madridissa ei lähtenyt lentoon. Nyt hän johtaa Arsenalin upeaa kautta. Arsenalin ja Norjan maajoukkuekippari on monien mielestä tällä hetkellä Valioliigan paras keskikenttäpelaaja.

3. Christian Eriksen, Tanska

Kuolemanporteilta palannut Eriksen ei ole menettänyt maagista pelinäkemystään ja silkkistä kosketusta palloon. Oli loukkaantumiseensa asti Manchester Unitedin tärkein pelintekijä. Ehti antaa 7 maalisyöttöä ja johtaa edelleen Unitedin sisäistä syöttöpörssiä. Ehtinee vielä kauden loppumetreillä mukaan kentille.

4. Dejan Kulusevski, Ruotsi

Tottenhamille vuosi 2022 ei ollut siirtomarkkinoilla supervuosi, mutta Kulusevskin kohdalla Spurs iski hakkunsa kultasuoneen. Ruotsalaislaituri oli keskeisessä roolissa, kun Tottenham nousi viime kauden lopulla Mestarien liigaan ja vaikka hän onkin kärsinyt loukkaantumista, taidot eivät ole kadonneet mihinkään. Ruotsi Vuoden jalkapalloilija 2022.

5. Alexander Isak, Ruotsi

Lahjakas hyökkääjä, jonka potentiaalia kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut. Suuri läpimurto eliittipelaajaksi yhä tekemättä, vaikka Newcastle maksoi hänestä viime kesänä 70 miljoonaa euroa. Tätäkin kautta ovat sotkeneet loukkaantumiset, mutta Isak on iskenyt 10 ottelussa silti kuusi maalia. Varsinkin viime viikkojen vedot ovat olleet lupaavia.

6. Pierre-Emile Højbjerg, Tanska

Højbjergin kosketus palloon ei ole aina kauneinta taidetta, mutta kovaotteinen tanskalainen on kypsynyt hieman kypsemmällä iällä erinomaiseksi puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi. On ollut jälleen esityksiltään tasaisimpia pelaajia Tottenhamin heiluvassa miehistössä.

7. Andreas Christensen, Tanska

26-vuotias toppari istui sopimuksensa Chelseassa loppuun ja siirtyi viime kesänä ilmaiseksi Barcelonaan. Kärsi alkukaudesta loukkaantumisista, mutta on noussut varmojen esitystensä myötä Barcelonan vakioavaukseen. Tekniikka ja pelinäkemys riittävät hyvin barcalaiseen pelitapaan.

8. Alexander Sørloth, Norja

Yksi kauden mielenkiintoisimmista tarinoista La Ligassa. Pelaa nyt toista kauttaan lainalla Real Sociedadissa RB Leipzigista. Isokokoinen keskushyökkääjä on tehnyt tällä kaudella jo yhdeksän liigamaalia ja yksi avaintekijöistä Real Sociedadin vahvassa kaudessa. Oli etenkin syksyllä erinomaisessa maalivireessä.

9. Jesper Lindstrøm, Tanska

Eintracht Frankfurtin 23-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on lyönyt itsensä läpi tällä kaudella. Pelannut vahvan kauden Randal Kolo Muanin alapuolella. Tekninen pelaaja, pystyy laukomaan molemmilla jaloilla, tehnyt jo seitsemän maalia. Voidaan monipuolisuutensa vuoksi käyttää useammassa roolissa. Matkalla raskaaseen sarjaan.

10. Martin Braithwaite, Tanska

Braithwaite nousi otsikoihin, kun hän siirtyi kolme vuotta sitten Leganésista Barcelonaan. Unelmasiirto ei kuitenkaan toiminut ja viime kesänä Barcelona näytti hänelle ovea. Tanskalainen on löytänyt uuden kevään tällä kaudella Espanyolissa. Hän on ollut harvoja valopilkkuja Espanyolin vaikeassa kaudessa ja tehnyt yhdessä Joselun (12) kanssa Espanyolin 32 maalista 20.