Sinivalkoisen lupauksen tallisopimus on jättiloikka kohti kaunista formulahuomista

Nimeni on Taponen, Tuukka Taponen. Tästä nuorukaisesta kuullaan vielä paljon.

Formula 1

Sinivalkoisen lupauksen tallisopimus on jättiloikka kohti kaunista formulahuomista

Suomen kovin formulalupaus Tuukka Taponen teki sopimuksen F4-luokan Prema-tallin kanssa. F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee sopimuksen olevan huippujuttu nuorelle lahjakkuudelle.

TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.12.2022 | KUVAT imago sportfotodienst / All Over Press

Viime vuoden kartingin OK-luokan mestari ja tämän vuoden kakkonen Tuukka Taponen, 16, pääsee ajamaan Prema-tallin hyvällä kalustolla, kun hän jättää kartingin taakseen ja siirtyy isompiin autoihin.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari alleviivaa paksulla tussilla, että nyt puhutaan erittäin kovasta jutusta nuoren formulalupauksen uralla.”Tämä on ihan megaluokan ilouutinen. Prema on huippuluokan talli, joka operoi ammattitaidolla ja tietämyksellä pikkuformuloissa”, Mustakari sanoo.”Varmasti jokainen nuori kuski, joka on päässyt ajamaan Premalla on saanut etulyöntiasemaa tulevaisuuttaan ajatellen. Formuloissa kaikki tekeminen on jatkuvaa näyttöjen antamista ja valmistautumista siihen, jos joskus käy se pulla, että pääsee nousemaan ihan F1-auton rattiin asti.”Taposen kaikki joululahjat tulivat jo ennen pukkia. Vasta muutama viikko sitten hänet valittiin mukaan myös Ferrarin nuorten kuskien akatemiaan.”Paikka Ferrarin akatemiassa on uran kannalta myös superhyvä asia. Ferrari-akatemian nuoret kuskit saavat enemmän mahdollisuuksia edetä urallaan. Mutta vain, jos tekeminen ja tulokset sarjoissa ovat sen mukaisia. Juuri sen vuoksi akatemiatestit ovat niin rankat ja kattavat. Toisaalta akatemioista voi lentää myös ulos, jos taso ei tyydytä. Akatemiapaikka vaatii nuorelta kuskilta hyvin paljon.”

Perinteiseen talliin

Prema on italialainen junioriluokkien talli, joka on operoinut kisaradoilla menestyksellä pian 40 vuotta. Prema on mukana F2-F4-luokissa.”Näille pienille kasvattajatalleille hyvien kuskien naaraaminen on tärkeää pelkästään jo bisneksen vuoksi. Usein tallipaikkoja ostetaan myös rahalla. Saattaa olla, että Taposenkin kohdalla jokunen killinki on tässä liikkunut, mutta se, että kuskirivistössä on lahjakkuuksia, tuo kysyntää ja vetovoimaa tallin ostokuskipaikoille.”

Mahtiloikka eteenpäin

Siirtyminen kartingista Formula 4 -luokkaan on iso loikka. Taponen itse tuntuu ymmärtävän tämän.

Hän kommentoi tallin tiedotteessa, että nyt ammattimainen tiimi tukee häntä tässä siirtymisessä.”Nyt pitää opetella esimerkiksi aerodynamiikka. Sitä ei ole kart-autoissa, vaan F4:ssa astutaan siihen maailmaan. Aiemmin ajettiin kitkan laeilla ja nyt pitää ymmärtää downforce, ja miten se toimii. Monille nuorille muutos on iso ja vaikka on osaava kartingissa, ei ehkä loista enää formuloissa. Taposen lahja on kuitenkin juuri Ferrarin akatemian kokeissa testattu.”

Mustakari huomauttaa, että huominen on tehty Taposta varten. Hän ei malta olla heittämättä herkullista vertausta suomalaisittain.

”Tätä orastavaa formulauraa on mielenkiintoista jatkossa seurata. Edellisestä tämän tason suomalaistekijästähän on jo aikaa. Hän taisi juuri viime vuonna lopettaa F1-uransa.”