SJK:n ahdinko ei helpota – ”SJK:ssa pitäisi erottaa kaikki siivoojia myöten”

SJK on tehnyt tällä kaudella 10 ottelussa 8 maalia. Rafal Wolsztynskilla ja kumppaneille ei siis ole riittänyt juhlittavaa jokaisessa ottelussa.

JalkapalloVeikkausliiga

SJK:n ahdinko ei helpota – ”SJK:ssa pitäisi erottaa kaikki siivoojia myöten”

SJK:n pitäisi Joel Perovuon mukaan tehdä johtopäätöksiä niin päävalmentaja Joaquín Gómezin kuin koko seuran suhteen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 28.5.2022

SJK kärsi jo kauden kuudennen tappion Veikkausliigassa, kun se hävisi AC Oululla lauantaina vieraissa 0-1. Joel, kymmenen kierrosta takana – joko Seinäjoella on johtopäätösten aika?

Jos viittaat kysymyksellä päävalmentaja Joaquín Gómeziin, vastaus on yksiselitteinen: on. SJK:n pallollinen pelaaminen Oulussa oli tosi heikkoa, suorastaan luokatonta. Joukkueen ainoa ajatus tuntui olevan, että heitetään pallo Denys Oliinykille ja katsotaan, mitä hän saa aikaan.

Jos Raatin kenttä ei ole olisi ollut noin pomppuinen ja Oulu olisi saanut karsittua siitä johtuneet pienet tekniset virheet, se olisi voinut helposti iskeä 2-3 maalia enemmänkin SJK:n verkkoon. Itse asiassa Oulun pelaaminen niin tässä ottelussa kuin koko kaudella on hyvä esimerkki siitä, mikä ero valmentajalla, joka osaa tehtävänsä ja valmentajalla, joka ei osaa tehtäviään.

Is the night in Paris red or white? Check the odd for Champions League final at Expekt!

Minun tehtäväni ei ole erottaa valmentajia, mutta Veikkausliigan ja suomalaisen jalkapallon etu olisi, että me ymmärtäisimme, minkälainen valmennus ja minkälainen jalkapallo vievät jalkapalloa eteenpäin ja minkälainen estää kehitystä. AC Oulu ja Ricardo Duarte ovat esimerkki suomalaista jalkapalloa eteenpäin vievästä valmennuksesta, Gómezin tekeminen ei.

SJK:lla ei tokikaan ole Veikkausliigan paras materiaali, mutta kyllähän tuolla materiaalilla pitäisi olla taistelemassa TOP5-sijoituksesta ja pääsystä Eurooppaan. Nyt SJK:n seurajohto tuhoaa tämän mahdollisuuden ja tilaisuuden omalla toiminnallaan, jos he eivät ymmärrä reagoida tähän tilanteeseen.

SJK:n pelaamisessa ei ole mitään, mikä lupaisi sen peliesitysten yhtään tästä kehittyvän. SJK:n pitäisi nykyisellä materiaalillaan pystyä pelaamaan dominoivampaa jalkapalloa korkeammalla riskitasolla. Gómezin työkalupakissa ei kuitenkaan selkeästi ole työkaluja valmentaa tällaista jalkapalloa. Kun Gómez on yrittänyt lähestyä otteluita positiivisemmalla lähestymistavalla, silloin pakka puolustussuuntaan on levinnyt ja sen seurauksena omissa on kolissut, koska Gómez on ollut sellaista jalkapalloa organisoidessaan omalla epämukavuusalueellaan.

Tällaisissa tilanteissahan päävalmentaja on usein seuraus, eikä syy. Onko tämä myös tilanne SJK:ssa?

Tämä on juuri se tilanne SJK:ssa. SJK:lla on käytössään Veikkausliigan mittakaavassa poikkeukselliset resurssit ja sen olosuhteet ovat huippuluokkaa. Jos seurajohdossa olisi oikeanlaista jalkapallo-osaamista ja ymmärrystä, SJK:n pitäisi olla HJK:n ja KuPSin ohella yksi Veikkausliigan lippulaivaseuroista.

Olen puhunut niin moneen kertaan, että SJK:ssa olisi pysähdyttävä miettimään oikeasti seuran strategiaa ja tilannetta, että en jaksa enää sitä toista. Itse asiassa olen sitä mitä mieltä, että SJK:ssa pitäisi erottaa kaikki siivoojia myöten ja sen jälkeen koko seura pitäisi rakentaa uudelleen. Muuten mikään ei SJK:ssa muutu.