SJK:n kurssin kääntymisen taustalla huokuu parrakas tuulahdus Espanjasta

Jani Honkavaara ja Joaquin Gomez ovat saaneet SJK:n kurssin kääntymään. Voitto Interistä oli jo joukkueen neljäs peräkkäinen.

JalkapalloVeikkausliiga

SJK:n kurssin kääntymisen taustalla huokuu parrakas tuulahdus Espanjasta

SJK on nousemassa suosta jopa Veikkausliigan mitalitaistoon. Laadukas joukkue on pääsemässä peli peliltä lähemmäs potentiaaliaan.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 19.9.2020 | KUVAT All Over Press

SJK voitti lauantaina toistamiseen FC Interin vajaan kahden viikon sisään. Joukkue nousi sarjataulukossa jo kuuden parhaan joukkoon eli kiinni mestaruussarjan paikkaan.

Tuloksellisesti liki katastrofaalisen alkukauden jälkeen SJK on voittanut neljä ottelua putkeen. Sitä ennen joukkueella oli kymmenen voitotonta peliä.

Lauantain 1–0-voitto Interistä oli oivasti pelattu. Taktisesti kypsä esitys, jossa joukkue toteutti laadukasta pelisuunnitelmaansa täsmällisesti.

On nostettava esiin Jani Honkavaaran johtamasta valmennustiimistä esiin espanjalaisvalmentaja Joaquin Gomez. Hänen kädenjälkensä näkyi lauantain esityksessä kotisohville asti.

Gomez tuli Seinäjoelle vasta maaliskuun alussa, kun harjoituskautta oli jo takana useampi kuukausi.

Sitten koronatilanne keskeytti joukkueharjoittelun ja kauteen valmistuautumisen kuin seinään. On mennyt siis pitkään ennen kuin Gomez on ehtinyt saamaan selkeää otetta joukkueen pelaamiseen. Maajoukkuetauko syyskuun alussa tuli siksi hyvään saumaan.

Gomez oli täsmähaku keväällä, sillä valmennustiimistä puuttui hänen kaltainen pelin osaaja. Honkavaara ei yleensä itse ole ottanut pelin valmentamisessa autoritääristä roolia vaan mieluummin jakanut sitä valmennustiimissä.

Laatua puolustamisessa

SJK voitti kahdesti vajaan kahden viikon sisään Interin hyvin organisoiduin puolustuspelisapluunan kautta.

Ensimmäisessä kohtaamisessa se tosin antoi yhden halvan maalin Interille. Puolustuspelin organisointia hiottiin edellisestä kohtaamisesta, ja toisessa kohtaamisessa Inter jäi nollille.

Sama perusidea toistui molemmissa kohtaamisissa.

SJK puolusti Interin 3–4–3-muotoa pelaajaorientoituneesti 3–4–3-prässillä tai vetäytyi 5–2–3- tai 5–4–1-blokkiin. SJK vaihteli kohtuullisen hyvin prässitasoaan ja pystyi useammankin kerran yllättämään Interin tämän rakenteluvaiheessa.

Blokissa voimakkaalla ja aggressiivisella leveyssuunnan pumppaamisella Interin rakentelu tehtiin vaikeaksi.

Interin oli vaikea löytää etutilanteita ja vapaata pelaajaa kentältä. SJK:lla oli selvä suunnitelma, miten Interin rakentelussa ratkaisevat mekanismit ja pelaajat pystytään kontrolloimaan.

Yksi ratkaiseva tekijä oli, että Honkavaaran miehistö puolusti Interin vaaralliset laitamurtautumiset ja -keskitykset liki olemattomiin. Inter ei kyennyt luomaan laitakaistoille wing-backeille etutilanteita.

Samalla SJK puolusti erittäin huolellisesti rangaistusalueella.

Timo Furuholmin, Benjamin Källmanin ja Filip Valencicin vaarallisuus oli tiedossa. SJK:n topparikolmikko pimensi Interin hyökkääjät. Pelaajat pysyivät oikealla puolella, jatkuvassa kontrollissa.

Näitä asioita oli harjoiteltu, ja harjoittelu oli täsmällistä. Se huokui pelaamisesta Interiä, yhtä sarjan kärkijoukkuetta, vastaan.

Se, että Gomez on saanut pelillisissä asioissa yhä vahvemmin kädenjälkeään näkyviin, lupaa hyvää. SJK:lla on suunnitelma, miten se haluaa jalkapalloa pelata ja pelaajat toteuttavat suunnitelmaa yhä paremmin.

SJK

SJK:n 5–2–3-muotoinen blokki oli myrkkyä Interille. Topparit pitivät hyökkääjät kurissa, ja lisäksi laitapuolustajat tukivat oikea-aikaisesti ja samalla kontrolloivat Interin wing-backit. @ Ruutu

Uutta virtaa hyökkäyksessä

SJK:n vireen taustalla pelin organisointia jopa ehkä merkittävämpi tekijä ovat uudet pelaajahankinnat. He ovat tuoneet peliin uutta virtaa, mutta he ovat myös laadultaan erittäin hyviä pelaajia tähän sarjaan.

Kaksi kovan profiilin hyökkääjää saapui Seinäjoelle noin kuukausi sitten. MLS-liigassa aiemmin pelannut Emmanuel Ledesma sekä Englannin mestaruussarjassa viilettänyt Jake Jervis ovat huippuhankintoja Veikkausliigaan, ja se on näkynyt pelaamisessa.

Huolestuttavaa olisi, jos se ei näkyisi. Nyt SJK pystyy luomaan hyökkäyskolmanneksella aivan uudenlaista uhkaa, vaikka murtautumisvaiheessa ei ole vielä näkyvissä selkeitä joukkuetason konsepteja.

Samoihin aikoihin SJK hankki vielä brasilialaisen laitapuolustaja Murilon, joka on niin ikään esiintynyt vahvasti. Lauantain Inter-kamppailu oli oiva osoitus siitä, että brasilialainen hallitsee puolustus- ja hyökkäysvelvoitteet wing-backin roolissa erinomaisesti.

Viime kaudella SJK Akatemiassa hurjan maalisaldon iskenyt Joonas Lepistö on ottanut hyökkäyksessä viime aikoina roolia ja tuonut pirteyttä SJK:n pelaamiseen. Ensimmäisessä Inter-pelissä hän iski myös kaksi osumaa.

 

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Syyskuun Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!