Vanha Rouva kaipaa muutosta voittoputkestaan huolimatta

Massimiliano Allegri tarvitsee Joel Perovuon mukaan ison pokaalin pitääkseen työpaikkansa Juventuksessa.

JalkapalloMuut sarjat

Vanha Rouva kaipaa muutosta voittoputkestaan huolimatta

Joel Perovuo näkee Juventuksen vahvan tulosvireen taustalla parantuneen puolustuksen. Silti hän uskoo, että Juventuksessa on tehtävä muutoksia, eivätkä nykyiset toimintamallit kanna sitä mestariksi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.1.2023 | KUVAT All Over Press

Hyvin pitkälle tahmean syksyn pelannut Juventus on noussut vastoin vähän kaikkea Serie A:ssa jo toiseksi.

Juve nöyryytettiin ulos Mestarien Liigasta jo alkulohkon päätteeksi ja joukkueella oli Serie A:ssa yhdeksän pelin jälkeen kasassa 13 pistettä. Kaiken lisäksi yhtään enempää pisteitä joukkue ei edes olisi ansainnut. Pelillisen ahdingon lisäksi joukkueen johtokunta erosi marraskuun lopussa syytettynä kirjanpitorikoksista sekä markkinoiden vääristelystä.

Tästä kaikesta huolimatta Juventus on tällä hetkellä kahdeksan ottelun voittoputkessa. Mitään dramaattista muutosta positiiviseen ei Vanhan Rouvan pelaamisessa ole tapahtunut ja näistä kahdeksasta voitosta viisi on tullut 1–0-lukemin.

Sinällään 1–0-tuloksissa Italiassa ja varsinkaan Juven voittojen kohdalla ei ole mitään ihmeellistä, mutta ottelut ovat monesti olleet hyvin tasaisia ja Juve on ollut jopa altavastaajana. Massimiliano Allegrin Juve on kaukana pallonhallintajalkapallosta ja on pitänyt palloa keskimäärin vain 49 prosenttia otteluissaan.

***

Meneillään olevassa voittoputkessa on kuitenkin yksi selvä tekijä, mikä sen on mahdollistanut. Juventus ei päästä maaleja. Tämä on tietenkin klisee, mutta Juve on onnistunut kuitenkin parantamaan puolustamistaan ja vain Inter ja Verona ovat onnistuneet luomaan yli yhden maaliodottaman Juvea vastaan viimeiseen kahdeksaan sarjapeliin. Näissä kahdeksassa ottelussa yhteensä vastustaja on pystynyt luomaan maaliodottamaa Juvea vastaan vain 5,6 maalin verran.

Muuten maaliodottamien suhteen Juventus ei ole aivan sarjan eliittiä. Hyökkäyssuuntaan Juventus on sarjan viides maaliodottamassa 27,7 xG:llään. Kuitenkin neljäntenä tässä tilastossa oleva AS Roma on luonut 6 maalia suuremman maaliodottaman. Roman tilanteesta on pakko todeta, että he ovat jotenkin onnistuneet tuhlailemaan maalipaikkoja siihen malliin, että he ovat 12,7 maalin alisuorituksessa maaliodottamaan nähden.

Puolustussuuntaan Juventus on sarjan neljänneksi paras ja on pystynyt järisyttävään 10,3 maalin ylisuoritukseen. Juve on päästänyt siis vain 7 maalia Serie A:ssa, joka on uskomattoman kova luku, varsinkin kun katsotaan, miten kausi lähti käyntiin. Maaliodottamia ja myös peliä katsomalla on siis odotettavissa, että tämä nykytilanne ei tule pitkään kantamaan.

***

Isommassa kuvassa koko seuralla on isot päätökset edessä uusien johtajanimitystensä kanssa. Juventus on yrittänyt ehkä härskistikin napata Serie A:ta johtavan Napolin urheilutoimenjohtajan Cristiano Guintolin ja on myös kysellyt AC Milanin Frederic Massaran perään. Johtajapositioiden nimitysten jälkeen nähdään mihin suuntaan seuraa lähdetään viemään.

On sanottava, että edellinen johtoporras Andrea Agnellin ja Pavel Nedvedin johdolla on vaikuttanut jo pitempään ahdistuneelta ja jotenkin heistä on välittynyt iso negatiivinen fiilis, joten on myös mahdollista, että tämä seuran johtoportaan tuulettaminen tekee hyvää, varsinkin näiden tulevien rekrytointien ollessa järkeviä.

Juventuksen alamäki, joka on eskaloitunut kriisiksi, on ollut tulossa jo pitkään ja on vaatinut useamman huonon päätöksen seurassa. Tämä tilanne voi olla käänne parempaan, sillä kovin paljon huonommin ei voi mennä. Kahdeksan ottelun voittoputki on Juventukselle normaali odotusarvo, eikä tästä ole syytä vetää vielä kovin suuria johtopäätöksiä. Kevään aikana on vielä monta asiaa, joiden on mentävä nappiin, mikäli Torinossa meinataan viettää mestaruusjuhlia.

Oma veikkaukseni on, että Juventus lähtee hakemaan nousua takaisin huipulle uuden valmennuksen voimin tulevana kesänä. Scudetto tai Eurooppa-Liigan voitto on ainoa, joka voi pitää Allegrin päävalmentajana, mutta siihen ei Vanhalla Rouvalla vauhti tule riittämään.

Tie huipulle on kuitenkin vaativa, eikä sinne ole oikoreittejä.