Sotkamo syö tietoisesti sisäpelivoimaansa saadakseen ulkopelibunkkeriin lisää betonia

Ville Kotro on rooliton pelaaja sisällä, mutta vahva ulkopeliosaaminen nostaa hänet avaukseen ohi Elmeri Purmosen.

Pesäpallo

Sotkamo syö tietoisesti sisäpelivoimaansa saadakseen ulkopelibunkkeriin lisää betonia

Sotkamo luottaa syksyn ratkaisupeleissä tuttuun aseeseensa, vahvaan ulkopeliin, mutta miten toimivat kotiutukset, kysyy Pekka Arffman.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.8.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Pekka, nostit Vimpelin ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi ja totesit, että Sotkamo on ainoa joukkue, joka voisi ottaa Vimpelistä edes hipan finaalissa. Mihin perustat sen, että Sotkamo on Vimpelin suurin uhkaaja?

Kysymys on kokonaisuudesta, jonka keskiössä on Jymyn pelinjohtajaksi täksi kaudeksi palannut Mikko Kuosmanen.

Kuosmanen on avaintekijä kaikessa siinä, mitä Jymyssä on viimeisen vuoden aikana tapahtunut. Miten joukkuetta on vahvistettu, miten talven harjoittelu on suunniteltu ja toteutettu, miten Jymy on kauden aikana pelannut ja miten pelaamista on kauden aikana kehitetty ja millaisia pelillisiä ja pelaajiin liittyviä painatuksia joukkueessa on tehty.

Kuosmasen kokonaisvaltainen näkemys pesäpallosta ja pelistä on edelleen valtakunnan eliittiä ja tämä on näkynyt niin yksittäisten pelien tasolla kuin suuremmassakin kaaressa.

Missä iskussa Sotkamo on pudotuspelien alkaessa?

Joukkueessa on tehty muutamia selviä taktisia painatuksia ja uskoisin, että näillä painatuksilla ja näillä nuoteilla Jymy vetää tämän syksyn.

Näiden taktisten painatusten tärkein viesti on, että Jymy perustaa pelinsä entistäkin selvemmin vahvaan ulkopeliin. Tästä painatuksesta kertoo se, että lähes koko kauden kärkenä pelannut Elmeri Purmonen on siirretty etenijäjokeriksi ja polttolinjassa kehiin palanneen Kalle Kuosmaisen ja Niko Korhosen lisäksi pelaavat Jere Vikström ja Ville Kotro on otettu polttolinjaan. Kotro on sisällä rooliton, mutta ulkona hän on edelleen erinomainen pelaaja ja on avausyhdeksikössä.

22.00 for Kitee to shock Sotkamo on 16/8/2023! Check all the odds for Finnish Pesapallo and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

Purmosen siirtäminen etenijäjokeriksi syö yhden paikan jokeriosastolta. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa lähinnä Aleksanteri Huotarin ja Lauri Rönkön putoamista jokeriosastota..

Sotkamon ulkopeli on näiden säätöjen jälkeen entistäkin tiiviimpi. Aapo Komulainen on lukkarina sarjan kärkilukkareita ja Hannes Pekkisen ja Juho Keinäsen etukenttä on myös sarjan parhaita etukenttiä. Takakentästä ei tarvitse käyttää edes monikkomuotoa, sillä Jussi Korhonen ja Iivari Vihanto ovat Superin paras kopparipari.

Sotkamolla on selvästi vanha tuttu strategia: jos sitä vastaan tehdään jaksoissa vähän juoksuja, silloin myös jakson voittamiseen tarvitaan vähemmän juoksuja.

Sotkamo on ulkopelipainotteisesta strategiastaan huolimatta myös erittäin vahva sisäpelijoukkue. Joukkueessa on nopeutta ja paljon vaihtotilannevoimaa, ja se saa rakennettu helposti kaksi erinomaista kärkeä. Lisäksi Purmosen siirto etenijäjokeriksi mahdollistaa hänen joustavamman käyttönsä tilanteen mukaan.

Sotkamon suurin riskitekijä on edelleen kotiutukset. Roope Korhonen voitti lyöjäkuninkuuden eikä hänen kylmäpäisyyttään ratkaisupaikoissa tarvitse kenellekään enää selittää.

Roope hoitaa varmasti oman roolinsa, mutta hän tarvitsee apua muiltakin. Viime vuonna Jymyn kausi kaatui siihen, että se löi kolmessa puolivälieräottelussa Joensuuta vastaan vain kaksi juoksua.

Nyt tilanne on paperilla parempi. Pekkinen oli hyvä hankinta saranapelaajaksi, Komulainen on saanut viime viikkoina kumuransa kohdilleen ja Piiponniemikin lyö miestä kotiin pystymailallaan. Heidän on onnistuttava myös näissä syksyn ratkaisupeleissä, sillä pelkän Roopen varaan syksyä ei voi rakentaa.

Jymy on joka tapauksessa Vimpelin haastajista ylivoimaisesti vahvin ja ainoa, joka voi jopa horjuttaa Vimpeliä – varsinkin, kun pelillisten asioiden päällä ovat henkiset tekijät, jotka ovat aina olleet suuressa roolissa näiden kahden titaanin kohtaamisessa.

Annatko Kiteelle mitään saumaa Sotkamoa vastaan puolivälieräsarjassa?

Kiteen peli on ailahdellut todella paljon, jopa vielä viime viikkoina. Se ei esimerkiksi saanut sunnuntaina elintärkeässä toisessa säälipleijariottelussa Pattijokea vastaan avausjaksolla kertaakaan miestä edes kakkoselle, mikä oli hälyttävä merkki.

Nyt haaste kovenee entisestään, sillä vastassa on selvästi parempi ulkopelijoukkue kuin Pattijoki. On myös mielenkiintoista seurata, miten hyvin Kiteen kärki ja pelintekijät pysyvät Komulaisen nopeassa rytmissä mukana?

Toisaalta Kiteessä on tiettyä vaarallisuutta. Sillä on hyvä ykköskärki ja jos tilanne saadaan rakennettua Jiri Pippolalle, silloin voi myös tapahtua.

Tuo Kiteessä piilevä vaarallisuus voi parhaimmillaan tarkoittaa yhden tai kahden jakson voittamista ja kenties jopa yhden ottelun voittamista, mutta neljän ottelun voittaminen on Kiteelle mahdoton tehtävä.