Sotkamo veti pakasta pelinjohtajaksi parasta, mitä tästä valtakunnasta löytyy

Mikko Kuosmanen johti edellisen kerran Sotkamon Jymyn peliä kaudella 2017.

Pesäpallo

Sotkamo veti pakasta pelinjohtajaksi parasta, mitä tästä valtakunnasta löytyy

Mikko Kuosmanen palaa Sotkamon Jymyn pelinjohtajaksi ensi kaudeksi. Pekka Arffman tervehtii Kuosmasen paluuta ilolla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.10.2022 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamon Jymy vahvisti Mikko Kuosmasen ottavan pelinjohtajan tehtävät ensi kaudeksi. Pekka, kova veto Sotkamolta?

Erittäin kova. Kuosmanen oli omana aikanaan ylivoimaisesti paras pelinjohtaja tässä valtakunnassa ja vaikka hänen edellisestä pesistään onkin jo viisi vuotta, hänen taitonsa ja pelinymmärryksensä eivät ole kadonneet mihinkään. Kuosmanen on edelleen intohimoinen pelin seuraaja ja tutkija ja mikä myös kriittistä, hän päättää Jymyssä, ketä pelaajia joukkueeseen hankintaan. Tämänkin takia hän on sataprosenttisesti kartalla siitä, missä peli ja pelaajat menevät.

Sen lisäksi Kuosmanen on ylivoimaisia kokonaisuuksien hallitsijoita. Enkä tarkoita nyt seurajohtamiseen liittyvää kokonaisuutta, vaan myös joukkueen rakentamiseen ja toimintaan liittyvää kokonaisuutta. Miten prosessit rakennetaan ja miten joukkueesta nivotaan yhtenäinen ja hyvähenkinen voittava joukkue.

Tässä mielessä Kuosmanen nimittäminen pelinjohtajaksi on loistoratkaisu Jymyltä. Monille nykypäivän pelinjohtajilla olisi edelleen paljon oppimista mestarilta.

Nythän pidetään selvänä, että Iiro Haimi tulee vuoden päästä Jymyn pelinjohtajaksi. Miten näet tämän Jymyn pelinjohtajapalapelin liikkeet tätä taustaa vasten?

En ala spekuloida sillä, mitä vuoden päästä tapahtuu, mutta ilmeisesti tässä kohtaa oltiin sellaisessa tilanteessa, että uudeksi pelinjohtajaksi oli vaikea löytää optimaalista vaihtoehtoa. Siksi Kuosmasen oli omalla tavallaan uhrattava itsensä ja hypättävä ainakin vielä kerran kiesien eteen.

Ratkaisu on siinä mielessä looginen, että parempaa vaihtoehtoa pelinjohtajaksi on Suomesta vaikeampi, ellei jopa mahdoton löytää. Väheksymättä yhtään sitä, soitetaanko ensi vuonna jossain bakkanaaleissa rockia vai poppia ja ketä siellä esiintyy, niihin tehtäviin on helpompi löytää ammattitekijöitä kuin pelinjohtajaksi. Hyvät pelinjohtajat ovat todella kortilla tällä hetkellä pesäpallossa – aivan, kuten Mansekin on tänä syksynä joutunut huomaamaan.

Miten paljon Kuosmanen nostaa Sotkamon ensi kauden mestariosaketta?

Onhan se selvää, että Kuosmanen on iso lisä Sotkamon pakettiin, mutta kyllä hänelläkin riittää haasteita. Niistä suurin on se, miten ratkaistaan kotiutusosaston kapeus. Tänä vuonna korttitalo oli rakennettu liiaksi Roope Korhosen varaan ja kun kotiutukset alkoivat tökkiä Roopella, apuja ei löytynyt ja koko korttitalo romahti puolivälierissä JoMaa vastaan.

Yhtenä pienenä, joskin tärkeänä detaljina on esimerkiksi nähdä, mikä on Kiteeltä hankitun Hannes Pekkisen rooli ensi kaudella. Näkeekö Kuosmanen – kuten oletan – Pekkisen ensisijaisesti kotiuttajana ja millaisen roolin hän Pekkiselle ruuvaa. Nämä ovat niitä arkisia kysymyksiä, joiden kanssa Kuosmanen joutuu painimaan, mutta sehän ei ole hänelle mitään uutta.