Sotkamolaisen pesäpallon kahden menestyskauden kulmakivi loisti tärkeimmissä peleissä

Jani Komulainen on peliuran jälkeen tehnyt uraa myös viuhkan varressa.

PesäpalloPesis100

Sotkamolaisen pesäpallon kahden menestyskauden kulmakivi loisti tärkeimmissä peleissä

Jani Komulaisen palkintokaappi pursuaa niin henkilökohtaisia kuin joukkuepalkintojakin. Myös pelinjohtajana menestystä on tullut.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 31.12.2022

ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan tästä eteenpäin seuraavan kymmenen päivän ajan. Listan jatkuu sijalta kahdeksan.

8. Jani Komulainen – määrätietoinen, ratkaisunhaluinen pelintekijä

Jani Komulainen on sotkamolainen huippupelaaja, jonka merkitys Jymyn toiseen ja kolmanteen menestysaaltoon vuosina 2000 ja 2010 oli ratkaisevan suuri.

Komulaisen ura alkoi kaudella 1997 ja kesti vuoteen 2017 eli yhteensä 21 kautta. Komulainen jatkoi uraansa heti pelinjohtajana 2018–22. Hänelle kertyi pelinjohtovuosia viisi ja hänen huippupesisuransa kesti yhteensä 26 vuotta.

Menestys ja palkintokaapin täyttyminen oli ruhtinaallisen runsasta. Mitalisaldo on 12-4-2. Hän oli Vuoden paras pelaaja kausina 2004 ja 2006. Kärkilyönnit olivat Komulaisen vahvin ase. Hän voitti kärkilyöntitilaston viisi kertaa, kultaisen mailan kolme kertaa ja Itä-Länsi-pelejä kertyi pelatuiksi peräti 15. Komulainen yhdessä Toni Kohosen kanssa olivat kaksi parasta pelaajaa.

Komulainen oli aina parhaimmillaan tärkeissä syksyn mitalipeleissä. Miesten ylempien pudotuspelien tilastot ovat Komulaisen osalta myös hienot. Hänellä on mitalipelejä kolmanneksi eniten 214, hän on kärkilyöntitilaston ykkönen 1272 onnistumisella, etenijätilaston kakkonen 221 tuodulla juoksulla ja kunnaritilaston kakkonen 26 kunnarilla.

Ulkopelissä Komulainen oli monen pelipaikan maestro. Hänelle tutuin rooli oli kolmospuolen linjassa vahtina tai polttajana, etukentällä ykkösvahtina ja muutamana vuotena myös lukkarina. Siitä palkintona tuli vuoden lukkarin titteli kaudella 2006.

Peliuran loppupuolella Komulainen siirtyi jokeripaitaan. Vaihtolyönnit olivat edelleen bravuuriosastoa, mutta hänestä kehittyi myös hyvä kotiuttaja. Hän oli vuoden jokeri kausina 2012 ja 2013. Komulaisen hyvyyttä osoittaa pelaajauransa onnistumisprosentti 68,8 ja mitalipeleissä lähes sama 67,3.

Peliuran jälkeen Komulainen siirtyi siis päävalmentajan/pelinjohtajan tehtäviin. Niistäkin satoi menestystä. Hopeaa 2019 ja kultaa 2020 sekä vuoden pelinjohtaja mestaruusvuonna 2020.

***

ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.