Spa on ollut perinteisesti sateinen vedenjakajakisa, jossa olosuhteet vaihtuvat 17 kertaa

Valtteri Bottas viritteli Alfa Romeonsa säätöjä kohdilleen perjantain vapaissa harjoituksissa.

Formula 1

Spa on ollut perinteisesti sateinen vedenjakajakisa, jossa olosuhteet vaihtuvat 17 kertaa

Belgian GP on perinteisesti ollut arvaamaton kisa - eikä vähiten vaihtuvien sääolosuhteiden vuoksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.8.2022 | KUVAT All Over Press

Spa aloittaa toisen puoliskon F1-kaudesta. Kautta on nyt ajamatta yhdeksän osakilpailua.

F1-toimittaja Erkki Mustakari odottaa Ferrarilta onnistumista ainakin aika-ajossa Belgiassa.

”Kisat, jossa mennään isolla vaihteella pitkät tovit, ovat vahvojen moottorien kisoja. Katse pitää Spassakin kohdistaa siis Ferrarin suuntaan. Uskon, että Ferrari tulee ainakin taas aika-ajossa olemaan vahva, ja muutenkin, jos he ovat kesätauon aikana oppineet tekemään lisäksi taktisesti oikeita ratkaisuja. Sehän kuitenkin on kisoissa pärjäämisen perusedellytys”, Mustakari lohkaisee.

Who will dominate Belgium GP weekend? Bet now at Expekt!

Belgiassa on aina ajettu jännittäviä kisoja. Viime kaudella voittoa juhli Red Bullin Max Verstappen, mutta palkintopallilla nähtiin myös F1-uran ensimmäistä kertaa britti George Russell. Britti sijoittui Williamsilla toiseksi ja jätti jo silloin kolmanneksi nykyisen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin.

”Vaikka rata on nopea ja suuremmat vaihteet ovat käytössä, on Kemmelin pitkä suora se paikka, jossa ohitellaan. Viimeinen mutka ennen lähtösuoran alkua on myös sopiva ohittamiseen. Ohituksia tullaan varmasti nytkin näkemään ja nehän tekevät kisasta tietysti mielenkiintoisen.”

Eurooppa on kärvistellyt kuumuudessa ja auringonpaahteessa. Span yllä näkyy viikonlopun ennusteessa kuitenkin sadepilviä. Spa on vuoristoseudulla ja tiedettävästi sää voi yhden päivän aikana vaihtua siellä auringosta sateeseen jopa 17 kertaa.

”Siellä sataa aina. Vuoret työntävät radalle kosteutta. Mutta ei se haittaa, sade tuo kisaan aina lisäsäpinää.”

”Lisäksi renkaita saatetaan joutua vaihtamaan useammin kuin oli kaavailtu. Sade vaatii myös hyviä hermoja niin varikolla kuin auton ratissa, koska renkaiden vaihdon ajoittaminen on avainasemassa. Pitää muistaa, että kun sade Spassa lakkaa, kuivuu rata jopa hämmästyttävän nopeasti ja se pitää ottaa huomioon rengastaktiikassa.”

Belgian GP on vedenjakaja myös kauden autojen kehitystyössä. Tallien pitää alkaa miettiä tulevaisuutta.

”Tämän jälkeen monet tallit alkavat siirtyä jo ensi kauden autojen suunnitteluun. Loppukautena saatetaan ehkä nähdä myös monia mielenkiintoisia kokeiluja kisa-autoissa. Ainakin vähemmillä resursseilla operoivat tallit siirtävät voimavaransa ensi kauden auton suunnitteluun. Pienten taktiikka voi jatkossa jopa nojata siihen, että autoa säädetään tarkkaan ratakohtaisesti ja sillä pitää sitten kuskin pärjätä. Säätäjien ammattitaito korostuu.”

F1-kiinnostus ei ole jäänyt vain alkukesän innostukseksi, sillä myös Belgiaan on myyty paljon lippuja.

”On tosi kova juttu, että Belgiaankin odotetaan paljon katsojia. Järjestäjä on ilmoittanut, että 360 000 pääsylippua olisi myyty viikonlopulle. Sen on pakko tarkoittaa, että katsojia on radan varrella metsiä myöten. En silti usko, että Belgian kisa tuo järjestäjille samanlaisia summia kuin esimerkiksi Floridan kisa. Se johtuu lippujen hinnoista. Euroopassa F1-lipusta ei makseta tähtitieteellisiä summia Amerikan malliin”, Mustakari miettii.