Sukellus hakee vertaistaan: Miksi SaiPa ylipäänsä on olemassa?
Lappeenrannan SaiPa hävisi Lahdessa vahvasti kautensa aloittaneelle Pelicansille selvästi maalein 4–1. Tappio oli lappeenrantalaisille jo kuudes peräkkäinen. Yhdestätoista ottelusta joukkue on voittanut vain yhden ja pistepussissa sarjapisteitä on vain kuusi.
@elmotvcom
SaiPan kymmenen tappiota yhdestätoista ottelusta on saldo, joka lähes poikkeuksetta ennustaisi päävalmentajapotkuja. Jatkoaika uutisoikin kymmenen pelatun ottelun jälkeen ennätyksestä, jonka SaiPa otti haltuunsa tekemällä vain 12 maalia ensimmäisessä kymmenessä ottelussaan. Keskiviikon ottelussa Pelicansia vastaan joukkue osui taas vain kerran, joten sukellus jatkuu poikkeuksellisen syvänä.
SaiPa on kuitenkin ajanut itsensä tilanteeseen, jossa potkutkaan eivät välttämättä tule kyseeseen. Pekka Virralla on mestarivalmentajan aura, joka saattaa hyvinkin pelastaa hänen työpaikkansa sen lisäksi, ettei SaiPalla ole yksinkertaisesti varaa maksaa kahdelle mitat täyttävälle päävalmentajalle yhtäaikaisesti.
Varsinkin, kun SaiPa joutuu maksamaan korvauksia entiselle Tero Lehterän johtamalle valmennustiimille perusteettomasta lomautuksesta.
Kun Lehterän hyvin alkanut, mutta laskusuhdanteinen projekti oli tullut erimieliseen päätökseensä, SaiPa kohahdutti kiekkoilevaa Suomea ilmoittamalla kiinnittäneensä Virran, jonka näytöt Rauman Lukossa olivat vakuuttaneet kaikki. Lukko pelasi maan parasta kiekkoa Virran projektin kaksi viimeistä vuotta. Projekti päättyi lopulta Suomen mestaruuteen.
Samaa projektiajattelua on toisteltu SaiPassa Virran palkkaamisesta lähtien. Päävalmentajan sopimus on kolmivuotinen ja moni onkin odottanut, että projektin kolmantena vuonna joukkue on valmis menestymään. Mitään konkreettisia merkkejä projektin etenemisestä ei kuitenkaan ole havaittavissa.
Virta sai sijalle 14 päättyneen viime kauden jälkeen puhdistaa pukukopin mädistä omenoista. Kopin ovi kävikin SaiPassa molempiin suuntiin ja vaihtuvuudelle oli varmasti syynsä. Samalla herää kuitenkin kysymys siitä, kuinka toimiva voi olla projekti, jossa vaihtuvuus on niin merkittävää kuin se SaiPassa oli?
Ja yhtä lailla SaiPan päästäessä irti projektiin sopimattomista palasista joukkueesta lähti myös pelaajia, jotka olisivat olleet projektin jatkuvuuden kannalta tärkeitä. Ville Petman on esimerkki pelaajasta, joka erottui edukseen jo viime kaudella. Hänet päästettiin pelaamaan AHL-kiekkoa, vaikka SaiPalla olisi ollut mahdollisuus pitää hänestä kiinni.
Vastuu valmennuksen yläpuolella
Kun valmennukseen lienee mahdotonta tehdä muutoksia, kääntyvät katseet toimitusjohtaja Jussi Markkaseen. Markkasen syliin tipahtivat myös urheilutoimenjohtajan tehtävät, kun SaiPa korona-aikana ensin lomautti nykyisin Tapparassa työskentelevän urheilutoimenjohtaja Antti Tuomenoksan ja lopulta lakkautti tehtävän kokonaan.
Markkasen vastuulla on siis tämän kauden joukkueen rakennus. Myös Virran palkkaus on tehty Markkasen alaisuudessa Tuomenoksan ollessa lomautettuna. Sen lisäksi, että toimitusjohtajan ja urheilutoimenjohtajan tehtävien yhdistäminen kuulostaa nykyliigaan arveluttavalta ratkaisulta, todistaa Markkanen nyt heikkoine tuloksineen sen huonoksi toimintatavaksi myös käytännössä.
Kun SaiPan kotiotteluiden yleisökeskiarvokin on 2705 katsojaa, eivätkä viimeaikaiset tulokset liene omiaan tuomaan kannattajilta lisää rahaa kassaan, seura ei ole saamassa helpotusta jo valmiiksi haastavaan taloudelliseen tilanteeseensa. SaiPan taloudelliset tulokset ovatkin säästötoimista ja avustuksista huolimatta painuneet tappiolle viimeisen kolmen tilikauden ajan.
Kun SaiPa todennäköisesti aloittaa tyhjennysmyyntinsä jossain kauden vaiheessa, on aiheellista kysyä jopa seuran olemassaolon tarkoituksen perään. Jos yhteisöä ei kiinnosta ja urheilupuoli on retuperällä, joutuu merkityksellisyyttä todella kaivamaan syvältä.