Sunnuntain kisa osoitti jälleen järkyttävällä tavalla, että Monacon GP on urheilun irvikuva

Sergio Perezin kisa Monacossa päättyi massiiviseen kolariin avauskierroksella. Sen jälkeen kisan jännityskiintiö oli kuitenkin jo täynnä.

Formula 1

Sunnuntain kisa osoitti jälleen järkyttävällä tavalla, että Monacon GP on urheilun irvikuva

Monacon sunnuntainen GP nosti jälleen pintaan kysymyksen, mitä järkeä F1-autojen ajamisessa Monacossa on?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.5.2024 | KUVAT All Over Press

Ferrarin Charles Leclerc voitti vihdoin F1-kotikisansa Monacossa. Myös McLarenilla oli erittäin vahva viikonloppu, kun Oscar Piastri oli sunnuntain kisassa toinen ja Lando Norris neljäs.

Ferrarin Carlos Sainz oli kisassa kolmas päästyään avauskierroksen rengasrikkonsa jälkeen aloittamaan kisan uusintalähdössä omalta paikaltaan kolmosruudusta. Muussa tapauksessa hän olisi keskeyttänyt.

MM-sarjaan ylivoimaisesti johtava Red Bullin Max Verstappen jätettiin peräti kuudenneksi.

Monacon kapea ja vanhanaikainen rata on hyvin vaikea nykyautoille, sillä ohittaminen on lähes mahdotonta. Sunnuntaina kisaa latisti entisestään se, että ensimmäisellä kierroksella ajetun massiivisen kolarin ja sitä seuranneen kisan keskeyttämisen jälkeen kaikki tallit olivat täyttäneet rengassäännön.

Viisi kärkikuljettajaa ajoivat koko kisan puolella kaasulla ja käymättä uusintastartin jälkeen lainkaan varikolla. Kuljettajat ajoivat pahimmillaan jopa 3-4 sekuntia hitaampia kierroksia kuin mitä he olisivat voineet ajaa.

Muutenkin ohitukset olivat harvassa. Niitä nähtiin uusintastartin jälkeen koko kisassa vain kolme kun luvusta poistetaan kierroksella ohitetut kuljettajat. Järjestys ei muutenkaan suuresti elänyt, sillä yhdeksän kärkikuljettajaa tulivat maaliin samassa järjestyksessä, jossa he lähtivät kisaan.

Ensimmäinen ”putoaja” oli Esteban Ocon, joka kolaroi avauskierroksella tallikaverinsa Pierre Gaslyn kanssa ja joutui keskeyttämään.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari myöntää, ettei Monacon katurata täytä enää F1-kisalle asetettavia vaatimuksia.

”Monaco on nykypäivänä älytön kisapaikka ja kisan urheilullisesti urheilun irvikuva. Monacossa kaikki on vaikeaa. Rata on superkapea, ohituksia ei juurikaan nähdä ja Monacon ultra-ahtaat tilat ovat tallien kannalta logistinen painajainen. Myös paikallisten asukkaiden elämä on hankalaa GP-viikonlopun aikana.”

”Ymmärrän hyvin, että jokaisen Monacon kisan jälkeen mietitään, miksi Monacossa ajetaan. Monaco on kuitenkin enemmän kuin pelkkä autokilpailu. Se on legenda itsessään ja siksi siellä tullaan ajamaan hamaan tappiin. On vaikea nähdä, kenellä olisi kanttia raapaista ruksit Monacon GP:n ylle. Jos niin kävisi, huuto olisi hirmuinen.”

Mustakarin mukaan sunnuntain kisassa parasta oli lopulta se, että kisan voitti monacolainen kuljettaja.

”Se oli hieno kruunaus muuten yksitoikkoiselle kisalle. Kotiradalla kisan voittaminen on ainoa hienoa, mutta moncaolaisille tässä oli ylimääräistä extraa se, ettei monacolainen kuljettaja ole voittanut kisaa kertaakaan MM-sarjan aikana”, Mustakari sanoo.

”Leclercin voitto ja Carlos Sainzin kolmas sija vankistivat myös uskoa siihen, että Ferrari on oikeasti saavuttanut Red Bullia.  Ferrari ja McLaren ovat menneet eteenpäin ja Red Bullin meno piirun hiipunut. Urheilussa on aina helpompaa miettiä miten saa edellä olevan kiinni kuin keksiä keinoja millä pysyy ykkösenä.”

Mustakarin mukaan kisa todisti myös sen, etteivät katuradat sovi Red Bullille. Ferrari sen sijaan on niillä onnistunut paremmin.

”Ferrarin kannalta tässä näkyy nyt myös jo Fred Vasseurin kädenjälkeä. Ehkä italialaistallissa todella tarvitaan aina ranskalainen tallipäällikkö, jotta menestystä tulee. Vasseur kestää painetta ja etenee systemaattisesti askel askeleelta oli häly ympärillä miten kova hyvänsä.”

”Mahtavimmat tulokset ovat silti vielä edessä. Se on varmaa, että Ferrarille ensi kaudeksi siirtyvät Lewis Hamilton sai varmasti tästä viikonlopusta buustia ja intoa ensi kautta varten. Nythän hänen kisansa ovat enemmän tai vähemmän pelkkää nurinaa Mercedeksen ja tallin surkeudesta.”

Sauberin Valtteri Bottas ajoi kauden parhaansa oltuaan 13:s. MM-pistetili ei kuitenkaan vielä auennut.

”Bottaksen viikonloppu oli kirjava. Sauberilla ei oikea käsi tiedä tällä hetkellä mitä vasten tekee ja tallissa menee paljon energiaa Audin tuloa valmisteleviin asioihin. Tämä näkyy myös radalla ja kuskit maksavat siitä.”

”Bottasta ei kuitenkaan Audilla kaivata ja suomalaisen jatkotilanne on yhä auki. Jos Williams-neuvottelut kärähtävät jostain syystä pohjaan, Haasilla on todella akuutti osaavan kuskin tarve. Kevin Mangnussen alkaa olla typerine virheineen sellainen rangaistuspistemagneetti, että hän on jo rasite itselleen ja tallille. Bottaksella  voisi olla paljon annettavaa Haasille”, Mustakari sanoo.