Suomalaisten F1-lupausten taivaalla on Tuukka Taposta lukuun ottamatta tyhjää

Tuukka Taponen on ollut jo muutaman vuoden merkitty lupaus.

Formula 1

Suomalaisten F1-lupausten taivaalla on Tuukka Taposta lukuun ottamatta tyhjää

Erkki Mustakari on huolestunut suomalaisten F1-lupausten määrästä. Tuukka Taposen jälkeen seuraava nimi saattaa hyvinkin olla jo Robin Räikkönen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.6.2023 | KUVAT All Over Press

Monet suomalaiset nuoret formulalupaukset ovat joutuneet lopettamaan F1-unelmansa jahtaamisen rahoitusvaikeuksien vuoksi. Muun muassa Iker Oikariselta ja William Alatalolta kisaura on jäänyt katkolle.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee Suomen F1-tulevaisuuden tällä hetkellä vahvasti yksillä harteilla.

Tuukka Taponen on jo ottanut ensimmäiset voittonsa F4-sarjassa, vaikka ajaa vasta ensimmäisiä kisojaan. Hän on osoittanut sellaista peräänantamattomuutta, paineensietokykyä ja kilpailuhenkeä, jotka Ferrari näki Taposessa ja joiden perusteella se kiinnitti hänet nuorten kuskien ajoryhmäänsä”, Mustakari sanoo.

”Vaikka Taponen on jo väläytellyt, niin pitää muistaa, että F4-sarjassa ajaa monia muitakin lahjakkuuksia. Uran eteneminen aina kuninkuusluokkaan asti vaatii tasaisia onnistumisia pikkuluokissa. F1-tallit kyttäävät niitä kisoja bongatakseen uusia vetteleitä ja verstappeneita.”

”Harmi vain, että tähtenä loistavan Taposen jälkeen suomalaisella F1-rintamalla on tällä hetkellä aika hiljaista, jos Robin Räikköstä ei vielä lasketa mukaan”, Mustakari naurahtaa.

Mittava taloudellinen perusta ei Mustakarin mukaan ole kuitenkaan kaikista kriittisin asia, joka F1-kuskin urasta haaveilevalla pitää olla kunnossa.

”Kyllä se tärkein yksittäinen asia on yhä ajotaito. Vaikka formula ykkösissä puhutaan paljon maksukuljettajista, suurin osa kuskeista on varmistanut paikkansa parrasvaloissa ajotaitojensa ansiosta. Ensimmäisenä mieleen tulevat Mercedeksen George Russell ja itse tuplamestari Max Verstappen.”

Kimi Räikkösen lopetettua uransa suomalainen F1-herruus on ollut Valtteri Bottaksen harteilla. Bottas on ilmoittanut, että ajointoa piisaa vielä pitkään.

”Nouseminen F1-arjaan on yksi asia, paikan pitäminen on toinen. Toisilla isä maksaa viulut, toisilla pitää olla neuvottelutaitoa. Jälkimmäistä Bottaksella on rutkasti ja hän neuvotteleekin nykyään itse sopimuksensa.”

”Bottaksen valttikortteina uran jatkolle ovat tällä hetkellä kokemus, tiimihenkisyys ja uran 10 GP-voittoa. Jos Audi ei ole hänestä jatkossa kiinnostunut, Valtterin pitää löytää talli, jossa hänen vahvoja ominaisuuksiaan asioita arvostetaan.”

Mustakari muistuttaa myös vanhasta totuudesta, jonka mukaan kuljettajat ovat niin hyviä kuin heidän edellinen kilpailunsa.

”Tai ehkä puhuisin mieluummin edellisestä kaudesta. Valtterilla on ollut tällä kaudella auton kanssa haasteita, mutta kyllähän hänen olisi hyvä alkaa ajaa vähitellen useamminkin MM-pisteille. Muuten käy helposti niin, että jotkut muut kuljettajat ajavat ohi myös tallipaikkoja jaettaessa”, Mustakari varoittaa.