Suomen historiallisen EM-ihmeen tekijä uskoo Huuhkajien saumaan Belgiaa vastaan

Lukas Hradeckyssa Suomella on Arto Uimosen mukaan loistava maalivahti.

EM2021HuuhkajatVideot

Suomen historiallisen EM-ihmeen tekijä uskoo Huuhkajien saumaan Belgiaa vastaan

Arto Uimosella on tilillään saavutus, joka vain harvalta suomalaiselta löytyy. Hän on pelannut jalkapallon EM-loppuottelussa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.6.2021 | KUVAT All Over Press

Suomalaisen jalkapallohistoriasta löytyy mystinen ja tarunhohtoinen saavutus: Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue selviytyi sensaatiomaisesti EM-kisojen loppuotteluun toukokuussa 1975.

Ensin Suomi voitti oman alkulohkonsa, jossa pelasivat kivikovat Neuvostoliitto, Länsi-Saksa ja Itä-Saksa. Suomi voitti avausottelussa Neuvostoliiton 1-0 ja pelasi Saksoja vastaan tasapelit. Se riitti lohkovoittoon.

Voittomaalin EM-loppuottelussa tehnyt Ray Wilkins debytoi Englannin A-maajoukkueessa 19-vuotiaana toukokuussa 1976.

Suomen lohkovoittoa pidettiin jo sensaatiota, mutta Suomen sensaatiot eivät siihen loppuneet: välierissä Turkki kaatui 1-0 ja Suomi oli kaikkien yllätykseksi EM-kisojen loppuottelussa. EM-finaalissa Ray Wilkinsin, Glenn Hoddlen, Bryan Robsonin ja Peter Barnesin johdolla pelannut Englanti kaatoi Suomen 1-0. Ottelun ainoan maalin iski komean uran sittemmin tehnyt Ray  Wilkins.

Itä-Saksa-ottelussa Suomen ainoan maalin tehnyt Arto Uimonen sanoo, että Suomelle osui kisoissa kaikki tähdet kohdallaan.

”Yksi tekijä oli se, että meillä melkein kaikki pelaajat olivat pelanneet jo miesten otteluita ja sitä kautta meillä oli tietynlaista kovuutta. Meiltä ei odotettu turnauksessa mitään, ei ainakaan jatkopaikkaa. Onnistuimme kuitenkin yllättämään ensimmäisessä ottelussa Neuvostoliiton, joka oli minusta lohkon kovin joukkue. Sen jälkeen pelasimme tasapelit molempia Saksoja vastaan. Kun lohkossa pelattiin ristiin, me pääsimme lohkosta jatkoon”, Uimonen muistelee.

Suomen joukkuetta vuoden 1975 EM-lopputurnauksessa valmensi Raimo Marttinen.

Joukkue oli mielenkiintoinen, sillä siinä pelasi jopa kaksi pelaajaa Warkauden Pallo-35:stä – Heikki Ropponen ja Jukka Laamanen, joka oli joukkueen kapteeni. Ropposen ja Laamasen lisäksi joukkueessa pelasivat Peter Lindholm (EIF) (mv), Pertti Valtanen (HJK) (mv), Jarmo Ilola (RoPS), Matti Koskinen (KuPS), Matti Lahtinen (HJK), Vesa Pulliainen (MiPK). Atik Ismail (HJK), Jukka Heinonen (Ilves), Leo Houtsonen (KuPS), Ilkka Lappalainen (KuPS), Harri Lindholm (Reipas), Antti Ronkainen (MP), Arto Uimonen (Haka), Petri Uimonen (Haka).

Uimonen seuraa edelleen jalkapalloa aktiviisesti – ja on asemissa, kun Suomi kohtaa historiallisessa EM-ottelussa maanantaina Belgian. Uimosen mukaan Suomella on mahdollisuutensa, vaikka haaste onkin kova.

”Peliin ei koskaan kannata lähteä siten, että ei ole mahdollisuuksia. Suomen pelaajat ovat ammattilaisia ja tekevät varmasti saman verran töitä kuin vastustaja. Suomen puolustuksen on kuitenkin onnistuttava 100-prosenttisesti”, Uimonen sanoo.