Suomen MM-näkymä kirkastui entisestään, sillä Ruotsi muistutti pubijoukkuetta

Ville Lastikka oli yksi Ruotsin virheiden rankimmista rankaisijoista.

Muu urheilu

Suomen MM-näkymä kirkastui entisestään, sillä Ruotsi muistutti pubijoukkuetta

TEKSTI Jani Hakkarainen
JULKAISTU 5.12.2021 | KUVAT All Over Press

Kirjoitin ennen Suomen ja Ruotsin lauantaista MM-ottelua Elmossa, että nykyinen huippusalibandy on maalinestopeliä. Siinä Suomi oli selvästi Ruotsia edellä joukkueiden alkusarjakohtaamisessa. Ennen kaikkea Suomen Lassi Toriseva voitti Ruotsin Jon Hedlundin kirkkaasti veräjänvartijoiden kamppailussa. Varsinkin Ville Lastikan 1-0-maalin Hedlund suorastaan imuroi puolesta kentästä. Toriseva sen sijaan otti useamman pelastuksen.

Ruotsille tuli myös Suomea enemmän pahoja virheitä puolustus- ja hyökkäyspelissä. 4-3-voittomaalissa sinikeltaisten tähti Kim Nilsson nukahti täysin, kun Mikko Leikkanen nousi pallottomana puolustajana takatolpalle. Lastikan 2-1-osumassa hän oli aivan vapaana Suomen hyökkäyspään kulmalyönnissä. Ruotsin järkälepuolustaja Robin Nilsberth nukkui ruususen unta erikoistilanteessa.

Myöskään Ruotsin pallovastuu ei ollut riittävällä tasolla. Pahin virhe sattui länsinaapurin ykkössentterille Johan Samuelssonille, kun hän tumpeloi pallon Eemeli Salinille oman maalin edessä kolme minuuttia ennen loppua: 5-3. Maali oli ratkaiseva.

Sami Johansson on sen luokan maalintekijä, että hänelle ei kannata tarjota vastahyökkäystä edes hyökkäyspään kulmalyönnistä. Niin Ruotsille kuitenkin kävi, kun Rasmus Enström tarjoili pallon suoraan Johanssonin lapaan. Johansson rankaisi Ruotsi armotta 2v2-vastahyökkäyksestä.

Ylipäänsä Suomi rankaisi Ruotsia virheistä hyvin. Tämä on hyvin tärkeää, koska vastustajan viisikkopuolustuksen avaaminen pitkällä hyökkäyksellä ilman suurempaa virhettä on näissä otteluissa vaikeaa.

Lopulta Ruotsin paketti hajosi ja Suomi pääsi naputtelemaan tyhjiin rumat lukemat 7-3. Tämä ei ollut yllätys, kun seurasi Ruotsin vaihtopenkin toimintaa Suomeen verrattuna. Suomi oli rauhallinen ja toimi kuin ammattilaisjoukkue. Valmentajien työnjaossa ei ollut pienintäkään epäselvyyttä.

Ruotsi sen sijaan muistutti kärjistäen pubijoukkuetta. Sillä on kaksi päävalmentajaa: Thomas Brottman ja Niklas Norden. Varsinkin Norden suhasi vaihtoaitiossa kuin aloittelija. Herrojen työnjakoa oli vaikea hahmottaa. Ruotsin penkin toiminta oli sekavaa, mikä heijastui lopulta kentälle. Vaadittava joukkueharmonia pelitilanteessa oli kaukana tarvittavasta. Suomi nousi mestarisuosikiksi.