Superin parhaiden koppareiden lista on lyhyt, mutta listan ykkösestä ei ole epäselvyyttä

Jussi Korhosen rooli sisäpelissä on pieni, mutta ulkona sitäkin suurempi.

Pesäpallo

Superin parhaiden koppareiden lista on lyhyt, mutta listan ykkösestä ei ole epäselvyyttä

Pesäpallossa on aina ollut pula huippukoppareista - ja nytkin kuudesta parhaasta kopparista neljä tulee Sotkamosta ja Vimpelistä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.8.2023 | KUVAT All Over Press

Pesäpallon yksi pitkäaikaisia puutteita on pula hyvistä koppareista. Sarjaan löytyy kyllä joka vuosia muutamia huippuluokan koppareita, mutta ongelmana on tason leveys.

Tai oikeammin sen kapeus.

Esimerkiksi TOP5-listan tekeminen on selvästi helpompaa kuin monien sisäpeli- tai muiden ulkopelipaikkojen listojen tekeminen. Nytkin ainoa todellinen haastaja TOP5-listan valinnoille oli Vimpelin Elmeri Anttila. Anttila kuuluisi ominaisuuksiltaan ja lahjoiltaan listalle, mutta tänä kesänä Anttilan pelaaminen ei ole ollut yhtä jäätävää kuin vuosi sitten.

Tämän kauden TOP5-kopparit

1. Jussi Korhonen, Sotkamo

Korhosen paluu Sotkamoon viime kaudeksi oli kova kaappaus Sotkamolta ja suuri menetys Kempeleelle. Korhonen otti saman tien vanhan roolinsa takakentän johtavana pelaajana. Korhosella on huippukäsi, mutta vielä tärkeämpää on heittosuorituksen kokonaisvaltaisuus – se, miten nopeasti ja miten nopealla heittoliikkeellä Korhonen linkoaa matkaan pallon kiinni otettuaan. Korhonen on myös kopparina varma ja äärimmäisen rauhallinen – juuri sellainen pelaaja, jonka varaan mestaruusunelmia on helppo rakentaa.

A hectic weekend in Finnish Pesapallo! Check all the odds for and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

2. Henri Puputti, Manse

Puputti täytti heinäkuussa jo 40 vuotta, mutta hän on edelleen valtakunnan ehdottomia eliittikoppareita. Kaikkien huippukoppareiden tavoin myös Puputilla on kova käsi ja hän on pallovarma. Puputtia oltiin vuosi sitten siirtämässä jokeriksi, mutta lopulta Juhani Lehtimäki joutui tunnustamaan tosiasiat ja betonoimaan luottomiehensä takakentälle. Puputin varmuutta korostaa entisestään Kaupin avaruus.

3. Iivari Vihanto, Sotkamo

Vihanto on tämän hetken kohutuin kopparikomeetta. Vihannon lahjakkuus kopparina ja kova käsi on ollut tiedossa siitä lähtien, kun hän murtautui Jymyn avaukseen – mutta otsikoille 19-vuotiaan suurlupauksen lahjakkuus valkeni, kun hän täräytti tämän kesän Itä-Lännessä pallon tutkaan hurjalla 162 kilometrin tuntivauhdilla, mikä on pesäpallohistorian kovin mitattu lukema. Vihanto pelaa pääsääntöisesti kakkoskopparina, mutta pystyy myös vaihtamaan paikkaa Jussi Korhosen kanssa. Tulevaisuuden suurkoppari.

4. Mikko Vihriälä, Vimpeli

Vimpelin huippukovan takakentän toinen puoli, joka on ollut tällä kaudella jopa Elmeri Anttilaa parempi ja varmempi kopparina. Kehittynyt koko ajan. Pallovarma, hyvä käsi, lukee hyvin peliä. Jos Sotkamolla on takakentällä superkaksikko, sitä on myös Vimpelin takakenttä. Sotkamon takakentän tavoin Vihriälän ja Anttilan vahvuus koppareina vaikuttaa myös linjan pelaamiseen ja siihen, miten linjassa ryhmitytään eri tilanteissa. Plussana myös se, että osaa pelata myös Saarikentän vaikeilla valleilla ja torjua siellä palloja.

5. Konsta Piironen, Joensuu

Kehittynyt koko ajan kopparina ja saanut karsittua pelistään pois muutamat aiemmilta vuosilta tutut mahanaluspallot. Kasvanut luottokoppariksi, joka on muiden huippukoppareiden tavoin pallovarma ja jolla on myös hyvä heitto. Ollut viime otteluista loukkaantumisen vuoksi sivussa, mikä voi käydä Joensuulle vielä kalliiksi, sillä pakasta ei löydy varmaa tulppaa Piirosen paikkaajaksi – kuten perjantainakin nähtiin.