Superpesis-kauden suurimmat yllätykset voivat paukkua hyytävissä pudotuspeleissä

Roope Korhonen ja Sotkamon Jymy aloittavat kautensa Vimpelin ykköshaastajana.

Pesäpallo

Superpesis-kauden suurimmat yllätykset voivat paukkua hyytävissä pudotuspeleissä

Superpesis-kauden huipentaa tällä kaudella ennätyksellisen tasaiset pudotuspelit, säälipleijarit ja taistelu putoamista vastaan, arvioi ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.5.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

On aika pistää miesten Superpesis-kauden ranking pakettiin. Aloitetaan mestaruustaistelussa. Pekka, missä syksyllä juhlitaan?

Olen seurannut pesäpalloa sen verran pitkään, että pidän tarkkojen sijoitusten julistamista ennen kautta enemmän viihteenä. Kauden aikana asiat ehtivät muuttua moneen kertaan eikä kukaan pysty sanomaan etukäteen esimerkiksi, kuka pelaaja loukkaantuu kauden aikana tai kuka ei.

Esimerkiksi nyt tilanne muuttui vain muutama päivä ennen kauden, kun Kouvola vahvisti lukkari Elias Pitkäsen joutuvan käsileikkaukseen ja olevan sivussa koko kauden.

Se on kuitenkin selvää, että Vimpeli on kauden alkaessa suurin suosikki mestariksi ja todennäköisimmin toinen loppuottelija. On vaikea nähdä, mikä Vimpelin pelissä muuttuisi viime kauteen verrattuna huonompaan suuntaan. Pikemmin uskon Vimpelin vain parantavan tasoaan viime kaudesta.

Ehkä ainoa asia, joka voisi suistaa Vimpeliä raiteiltaan, olisi Jukka-Pekka Vainionpään loukkaantuminen. Toki Vainionpään selän takana on kova kotiuttaja-arsenaali, mutta pidän Vainionpäätä silti vaikeimmin korvattavana pelaajana Vimpelin miehistössä. Kaikille muille pelipaikoille löytää ainakin yksi, ellei jopa useampi hyvä paikkaaja.

Entä toinen loppuottelija?

Sotkamo on kauden alkaessa Vimpelin ykköshaastaja, mutta sen loppuottelupaikka on jo epävarmemmalla pohjalla. Enkä puhu nyt loukkaantumisista, vaan siitä, että Superissa on jo seitsemän ennakolta vahvaa joukkuetta ja 4-5 tosi vahvaa joukkuetta.

Tämä tarkoittaa sitä, että runkosarjassa otetaan jo isoja asetelmia puolivälieriä ja varsinkin välieriä silmällä pitäen.

Runkosarjan voittaja saa vastaansa kasin, joka on todennäköisesti selvästi kärkiseuroja kevyempi joukkue, mutta runkosarjan kakkonen saa vastaansa jo yhden näistä seitsemästä kärkiseurasta. Jokainen osaa laskea, millaisia ottelupareja siellä voi tulla vastakkain.

Ja sen päälle on välierät. Välieräpareja on turha jakaa ennen kautta, mutta jos välierissä pelaisivat esimerkiksi Vimpeli, Sotkamo, Manse ja Joensuu, niin saisihan niistä sellaisia pareja, joista muutama vuosi sitten ei olisi voinut edes haaveilla.

Uskotko Kempeleen ja Hyvinkään mahdollisuuksiin päästä välieriin?

On se toki mahdollista, mutta kaiken on natsattava tosi hyvin kohdilleen niin puolivälierissä kuin jo runkosarjassakin. Runkosarjan seiska saa vastaan runkosarjan kakkosen ja kuutonen runkosarjan kolmosen eli kuutonen ja seiska saavat raskaansarjan vastustajan. Kaiken lisäksi yllätyksen mahdollisuutta kaventaa se, että puolivälierät pelataan paras seitsemästä -järjestelmällä.

Pelillisesti suurin haaste Kempeleellä on se, miten sen takakenttä ja lukkari Jani Lassila pärjäävät, kun vastaan tulee kaikista kovimmat joukkueet. Sisäpelinsä osalta Kempele voisi haastaa minkä joukkueen tahansa.

Hyvinkäällä kärki ja kotiutusosasto ovat kunnossa, mutta ulkopelin kestäminen on se kriittinen asia. On myös hyvä kysymys, miten kesä kehittyy Raimo Braggen pelinjohdossa, varsinkin, kun nyt jo tiedetään, että hän vain yhden kauden pelinjohtaja.

Kaksi viimeistä pudotuspelipaikkaa ratkaistaan säälipleijareissa. Ne pelataan siten, että voittajan ratkaisee kahden ottelun pisteet. Nähdäänkö sääleissä yllätyksiä?

Onhan tuo kieltämättä riskialtis tapa ratkaista viimeiset pudotuspelipaikat verrattuna siihen, että puolivälierissä voidaan tahkota jopa seitsemän ottelua.

Runkosarjan seiskan pitäisi materiaalisen etunsa vuoksi hoitaa pudotuspelikarsinta, mutta jos esimerkiksi Kitee on runkosarjassa kasi, se saa olla tositarkkana säälipleijareissa, tulipa sieltä vastaan JymyJussit, Kossu, Imatra tai jopa Pattijoki.

Eli toisessa parissa voi tapahtua yllätys, toisessa ei.

Entä Superin karsinta. Kuka tai ketkä lähtevät?

Olin jo hieman toiveikas Alajärven suhteen, mutta Tuukka Eetulan loukkaantuminen on huolestuttava asia Ankkureiden kannalta. Etula on joukkueensa tärkein pelaaja. Hän vahvin numerolla lyövä kotiuttaja ja takakentän tuki ja turva, ja hänen saamisensa takaisin pelikuntoon on Alajärven kannalta äärimmäisen tärkeä asia..

Alajärven onni on se, että suoran putoajan kohtalo ratkeaa vasta kauden lopuksi pelattavassa Superpesis-karsinnassa. Siihen mennessä Etulakin on jo kehissä

Mutta Alajärvellä on edessään tiukka kesä ja tiukka syksy, pelasipa se Superin karsinnassa ketä vastaan tahansa.

Kuka nousee Ykköspesiksestä ja kuka karsii Superin toiseksi heikoimman seuran kanssa?

Hamina on ilman muuta suurin ennakkosuosikki suorajaksi nousijaksi. Joukkueella on ylivoimaisesti sarjan paras materiaalia ja lukuisia sellaisia pelaajia, jotka voisivat taitojensa puolesta pelata Superissa.

Puijo on Haminan jälkeen vahvin joukkue ja seuraavina haastajaryhmässä tulevat kovia hankintoja viime vuosina tehnyt Simo ja Superista viime kaudella pudonnut Kankaanpää.

Olisin kuitenkin yllättänyt, jos Haminan lisäksi nousisi toinenkin Ykköpesis-seura, sillä Haminan haastajien tasoero Superin heikoimpiin seuroihin on selvä. Laskelmat menisivät uusiksi vain, jos Hamina ei syystä tai toisesta olisi suora nousija, mutta sekin olisi kohtalainen yllätys.