Superpesis on alkanut kaikkien aikojen yllätyksillä – Vimpelin peli yskii tulosten takana

Imatra aiheutti avauskierroksen paukun voittamalla Joensuun vieraissa. Sunnuntaina Kitee palautti sen kuitenkin maan pinnalle tyrmäävällä voitolla Rantakentällä.

Pesäpallo

Superpesis on alkanut kaikkien aikojen yllätyksillä – Vimpelin peli yskii tulosten takana

Sarjan tyveen ennakoidut seurat ovat olleet kauden ensimmäisen viikon suuria yllättäjiä. Isoista joukkueista eniten ongelmia on Vimpelillä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 5.7.2020 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Miesten Superpesis-kausi on alkanut pelillisesti ja tuloksellisesti yllätyksellisesti. Ensimmäisten otteluiden henki on ollut se, että sarjan tyvipäähän ennustetut joukkueet ovat yllättäneet positiivisesti, kun kärkijoukkueilla on ollut vastaavasti yllättäviä vaikeuksia. Kuvaavaa sarjan yllätyksellisyydelle on se, että vaikka kaikki joukkueet eivät ole edes pelanneet kahta ottelua, jo nyt on varmaa, että yksikään joukkue ei ole voittanut kahden kierroksen jälkeen kaikkia jaksoja – ja vain yhden ottelun pelanneella Kiteellä on edes teoriassa mahdollisuus olla ainoa seura, joka ei ole menettänyt yhtään pistettä.

Yllätyksellisyys on toki iloinen ja sarjaa piristävä asia, mutta liian pitkälle menevien johtopäätösten kanssa kannattaa olla varovainen. Koronakevät on sotkenut joukkueiden valmistautumista ja harjoittelua, ja monen joukkueen peli on vielä selkeästi rakennusvaiheessa. Nyt kannattaa kuitenkin nauttia yllätyksistä viikko kerrallaan ja lyödä rohkeasti vetoa vastoin ennakko-odotuksia. On oletettavaa, että jossain vaiheessa, mahdollisesti jo muutaman kierroksen jälkeen, voimasuhteet alkavat korjaantua ja sarjan ennakkosuosikit pääsevät pelillisesti parempaan vauhtiin.

Positiivisista yllättäjistä ei ole ollut ensimmäisen viikon aikana puutetta. Jopa sarjan jumboksi ennakoitu ja vielä ilman pisteitä viimeisenä oleva Koskenkorva oli Vimpeliä vastaan lauantaisessa avausottelussaan pirteä ja olisi voinut hyvinkin vaikka voittaa ottelun. Koskenkorva pystyi tekemään palottoman ajon lähes jokaisessa sisävuorossa ja se löi Vimpelin ulkokentästä peräti 12 juoksua. Jos Koskenkorva jatkaa samaan tahtiin ja kärkimies Otto Kauppisen kaltaiset yllättäjät pysyvät lennossa, Koskenkorva voi ottaa lähiviikkoina yllättäviä pisteitä.

Toinen suuri yllättäjä on ollut Siilinjärvi, joka pelasi avausottelussa Pattijoen kanssa yhden jakson tasan ja kävi lauantaina hakemassa Kempeleestä makean 2-1-vierasvoiton. Varsinkin SiiPen sisäpeli on ollut ollut lupauksia antavaa. 23 juoksun antaminen kahdessa ottelussa näyttää rumalta ja sitä se onkin, mutta juoksuista peräti 14 tuli Kempele-ottelun avausjaksolla.

Kolmas iso yllättäjä on ollut Kitee, joka voitti vahvan esityksen jälkeen Imatran Rantakentällä sunnuntaina 1-0. Varsinkin toisen jakson 7-2-myllytys Joensuun avausottelussa voittaneesta Imatrasta oli vahva osoitus siitä, että Kitee on kauden alussa hyvässä iskussa. Ilahduttavaa sunnuntaisessa voitossa oli se, että joukkueessa oli uusia vastuunkantajia kunnarin lyöneen Kasperi Kaksosen johdolla.

Tampere on hävinnyt Kouvolalle kahdesti, mutta senkin otteet ovat olleet positiivisia. Jaksovoitto perjantaina Kouvolassa oli tuloksellisesti hyvä suoritus, mutta pelillisesti sunnuntainen esitys Kaupissa oli jopa parempi, vaikka Tampere hävisikin molemmat jaksot. Myös Tampere kuuluu lähiviikkoina varottaviin joukkueisiin.

Kankaanpäältä oli lupa odottaa vahvaa avausta, mutta KaMa on ollut kahdessa ottelussa Hyvinkäätä vastaan jopa yllättävänkin vahva. Se oli jo avausottelussa Pihkalassa parempi joukkue, vaikka hävisikin ottelun heikkojen kotiutusten vuoksi 0-2. KaMa voitti kolmostilanteet 14-9, mikä kertoi sen hallinnasta. Lauantaina kaksikon toisessa kohtaamisessa Kankaanpää oli jälleen vahvempi joukkue. Nyt myös tulos kumarsi KaMaa 2-0-lukemin.

Vimpelin ulkopeli ontuu

Ennakoitujen kärkijoukkueiden arviointi on vielä liian aikaista, varsinkin Joensuun, joka hävisi avausottelussaan Imatralle kotonaan 1-2.

Ehkä tärkein ja näkyvin havainto on se, että Vimpelillä on selvästi ongelmia ulkopelinsä kanssa. Kahdessa ottelussa Vimpelin kentästä on lyöty jo 20 juoksua – ja joukkue on antanut yhteensä 37 kolmostilannetta. Aiempien vuosien Vimpeliin verrattuna lukemat ovat kovia.

Vimpelin juoksusuhde kahden ottelun jälkeen on positiivinen numeroin 24-20, mutta myöskään sen sisäpeli ei rullaa kuten pitäisi. Vimpelin sisäpeli huutaa edelleen sytykkeeksi läpilyöntejä. Varsinkin Koskenkorvaa vastaan koko ottelu kääntyi käytännössä Janne Mäkelän upeaan läpilyöntiin Antin monttuun ja sen tuomiin neljään juoksuun.

Avausottelussa kotonaan Kempeleelle hävinnyt Sotkamo haki sunnuntaina tuloksellisesti arvokkaan 2-1-vierasvoiton Pattijoesta. Jymyn kärki ja kotiutukset toimivat kyllä, mutta on mielenkiintoista nähdä, milloin vastustajat iskevät raskaalla kirveellä Jymyn ulkopelin heikkoihin kohtiin, etenkin etukenttään. Esimerkiksi Pattijoki tyytyi pelaamaan vain omaa lyöntipeliään ilman, että se olisi juurikaan hyödyntänyt Sotkamon etukentän heikkoutta. Mutta ehkä Jussi Haapakoskella on oma logiikkansa, joka aukeaa myöhemmin kauden aikana.

Pelillisesti mielenkiintoisin asia on kenties ollut Kouvolan vaihtotilannepelaaminen. Uusi pelinjohtaja Iiro Haimi lupasi muuttaa Koplan sisäpeliä vähemmän riippuvaiseksi pompusta ja ainakin kahden pelin perusteella Haimi on toiminut siten, kuten on uhannut. Kouvolan vaihtopelaamisesta on kuitenkin turha tehdä vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Pomputtamisen karsimista on hyvä treenata tässä vaiheessa kautta ja varsinkin heikompia joukkueita vastaan, mutta totuus tässäkin asiassa paljastuu kauden edetessä ja panosten kasvaessa.