Supersheikki vetäytyi Manchester Unitedin kaupasta – iskeekö seuraavaksi Lontooseen?

Bruno Fernandes laskee sormilla, montako tahoa on jäljellä Manchester Unitedin kauppafarssissa.

JalkapalloValioliiga

Supersheikki vetäytyi Manchester Unitedin kaupasta – iskeekö seuraavaksi Lontooseen?

Sheikki Jassimin on uutisoitu vetäytyneen Manchester Unitedin kaupoista. Jukka Rönkä arvioi, mitä se tarkoittaa ja minne sheikki iskee seuraavaksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.10.2023 | KUVAT All Over Press

Sheikki Jassim on mediatietojen mukaan vetäytynyt Manchester Unitedin tarjouskilpailusta. Jukka, miten kova takaisku tämä on Unitedin kannalta?

Manchester Unitedin myynti on ollut sellainen näytelmä, että odottaisin suurista otsikoista huolimatta edelleen virallista vahvistusta siitä, missä kaupoissa mennään.

On toki mahdollista ja jopa todennäköistä, että Sheikki Jassim on todellakin vetäytynyt tarjouskisasta eikä enää palaa mukaan tähän kisaan – ja jos näin on, silloin päästään pohtimaan takaiskun ulottavuuksia.

Manchester Unitedin kannattajat ovat vuosikausia rukoilleet, että he pääsisivät eroon seuran vuonna 2005 ostaneista Glazereista. Jos Sheikki Jassim on todellakin vetäytynyt kisasta, silloin todennäköisin skenaario on, että Glazerit jatkavat edelleen seuran suurimpana omistajana, mutta he myyvät vähemmistöosuuden tarjouskilpailun toisella päävaihtoehdolle, brittimiljardööri Sir Jim Ratcliffelle. On puhuttu, että tuo osuus olisi 25 prosenttia.

Sir Jimin tulo osaomistajaksi tarkoittaisi sitä, että hän ostaisi kyseiset osakkeet Glazereilta. Hinta liikkuisi todennäköisesti noin 1,25 miljardin punnan suuruusluokassa. Kaikkia tietenkin kiinnostaa, päätyisikö tämä raha Glazereiden taskuun vai Unitedin kassaan. Lähtökohtaisesti osoite olisi Glazereiden taskut.

Sir Jim toisi lisää taloudellisia lihaksia Unitedin operatiiviseen toimintaan ja esimerkiksi stadionin uudistamiseen liittyviin investointeihin, mutta rahan riittävyys ei ole ensisijainen ongelma Glazereillakaan. Paljon enemmän Unitedin liikkumista ovat rajoittaneet esimerkiksi taloudellisen reilun pelin säännöstöjen rajoitukset.

Ehkä tärkein asia Sir Jimin tulossa osaomistajaksi oli se, että se ennakoisi hänen nousemistaan jollain aikajänteellä Unitedin suurimmaksi omistajaksi. Hän tuskin sijoittaisi muuten tuon kokoista summaa Unitediin, ellei hänellä olisi taskussaan jonkinlainen näkymä siitä, mitä Unitedissa tapahtuu pitkällä aikavälillä.

Eli uskot Sir Jim Ratcliffen nousevan lopulta Unitedin omistajaksi?

Kun kyse on Glazereista mikään ei ole varmaa paitsi epävarmuus. He voivat muuttaa milloin tahansa mielensä, kuten he ovat tehneet tässä tarjouskilvassakin.

He ilmoittivat vuosi sitten olevansa valmiit myymään Unitedin, mutta kun totuuden hetki tuli, heidän mielensä oli muuttunut, vaikka Sheikki Jassim oli valmis maksamaan Unitedista reilut kaksi miljardia puntaa ylihintaa sekä sen lisäksi hän olisi ollut valmis maksamaan reilun miljardin punnan velat ja investoimaan vielä merkittävästi Old Traffordin uudistamiseen.

Toisaalta on vaikea uskoa, että jos Sir Jimin tavoitteena on nousta Unitedin omistajaksi, etteikö hän olisi varmistanut suunnitelmaansa pitävällä tavalla.

Nythän on uutisoitu, että Sir Jimin tulo Unitedin vähemmistöosakkaaksi voisi tapahtua jo lähipäivien aikana. Jos näin todellakin tapahtuisi, silloin Sir Jimin suunnitelmista ja ylipäätään Unitedin tulevaisuudesta saataisiin varmasti lisätietoa.

Ja eihän sitä kukaan tiedä, mitä näytelmässä oikeasti tapahtuu seuraavaksi. Nouseeko Sir Jim sittenkin jo nyt Unitedin suurimmaksi omistajaksi vai palaako Sheikki Jassimin kaikesta huolimatta vielä kerran takaisin näyttämölle. Nythän on kerrottu, että hän olisi korottanut tällä viikolla ties kuinka monennen kerran viimeistä tarjoustaan, mikä kertoo siitä, kuinka kiihkeästi hän on halunnut ostaa Unitedin.

Näkyvätkö nämä uusimmat käänteet jotenkin myös kentällä?

Jos Sheikki Jassim olisi saanut ostettua Unitedin, Old Traffordilla olisi varmasti alkanut samanhenkinen tivoli kuin Chelseassa. Toki taloudellisen reilun pelin säännöt olisivat rajoittaneet Sheikki Jassimin liikkeitä siirtomarkkinoilla, mutta kuten Chelsean yli miljardin punnan hullunmylly kolmessa siirtoikkunassa osoittaa, sääntöjä voidaan aina venyttää.

Jos Glazerit pysyvät vallassa, kuten nyt näyttää, Unitedin toiminta jatkunee pitkälti samanlaisena kuin tähänkin asti. Sir Jim joutuu puremaan vain huultaan, koska valta säilyisi 25 prosentin mallissa edelleen Glazereilla.

Sir Jimin vaikutukset näkyisivät enemmän pitkällä aikavälillä ja sitten, kunnes hän nousisi Unitedin suurimmaksi omistajaksi ja samalla suurimmaksi vallankäyttäjäksi.

Milloin Sir Jimin valtaannousu voisi tapahtua?

Sitä on mahdoton ennakoida, mutta jos Sir Jim haluaa oikeasti nousta Unitedin suurimmaksi omistajaksi, ei hän ikuisuuksia ala odottaa, sillä hän on jo 70-vuotias. Arvioisin, että puhutaan korkeintaan muutamasta vuodesta,

Mitä Sheikki Jassimin tekee seuraavaksi?

Sitäkin on vaikea vedenpitävästi arvioida, mutta hänellä on todennäköisesti jo nyt mielessään joku toinen jättiseura, jonka hän haluaa ostaa. Ongelmana on vain se, että jonkun pitäisi olla valmis myymään.

Valioliigan seuroista Manchester City, Arsenal, Chelsea ja Newcastle ovat suunnilleen sataprosenttisella varmuudella Sheikki Jassimin ulottumattomissa. Tottenham sen sijaan voisi ja todennäköisesti jopa olisi ostettavissa ja niin voisi olla myös Liverpool.

Sen lisäksi on vielä muutamia isoja italialaisia seuroja, joista joku, lähinnä ehkä Inter, voisi olla kaupan, mutta jos nyt pitäisi ennustaa, sanoisin, että Sheikki Jassim lyö seuraavaksi hakkunsa Tottenhamiin.

Tottenham lähtisi puolet halvemmalla kuin Manchester United ja vaikka Spursin palkintokaappi on ”hiuksenhienosti” pienempi kuin Unitedilla, Tottenham on kuitenkin perinteikäs seura, jolla on upea ja isoa rahaa takova uusi stadion, yksi Euroopan moderneimmista harjoituskeskuksista ja se pelaa Lontoossa, joka on kaupunkina edelleen megakerhossa.