Sotkamo sai uhkaavan myrskyn hallintaansa ja tekee yhden uuden tähtihankinnan

Roope Korhonen on miettinyt jo pitkään lopettamista, mutta Sotkamossa uskotaan, että Korhonen saadaan jatkamaan uraansa vielä yhden kauden verran.

Pesäpallo

Sotkamo sai uhkaavan myrskyn hallintaansa ja tekee yhden uuden tähtihankinnan

Sotkamo oli kesällä turbulenttisessa tilanteessa ensi kauden joukkueen rakentamisen kanssa. Nyt tilanne on saatu kuitenkin hallintaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.8.2021 | KUVAT Sotkamon Jymy

Sotkamo on saamassa uhkaavalta näyttäneen ensi kauden pelaajatilanteen hallintaansa.

ElmoTV:n tietojen mukaan Jymy on saanut sovittua Joni Rytkösen ja Niilo Piiponniemen kanssa, että he jatkavat pelaamistaan Sotkamossa vielä ensi kauden. Myös Roope Korhosen uskotaan jatkavan uraansa vielä yhden kauden, vaikka lopettaminen on ollut vahvasti esillä Korhosen suunnitelmissa.

Rytkönen ehti jo neuvotella muun muassa Kouvolan ja Hyvinkään kanssa, sillä Rytkösen oman tulkinnan mukaan hänen sopimuksensa olisi päättynyt tähän kauteen. Jymy katsoi puolestaan, että osapuolet olivat sopineet Rytkösen alkuperäisessä 2+1-vuotisessa sopimuksessa olleen optiovuoden käytön yhteydessä kahden vuoden jatkosopimuksesta. Nyt Rytkönen on päättänyt, että hän pelaa Jymyssä myös ensi kaudella.

Haapajärvelle muuttanut Piiponniemi oli myös lopettamassa ainakin Jymy-uransa tähän kauteen, mutta myös Piiponiemi on ElmoTV:n tietojen mukaan päättänyt jatkaa Jymyssä vielä ensi kauden.

Sotkamo on valmistautunut jo pidempään Roope Korhosen lopettamiseen ja kartoittanut useampia lyöjäjokerivaihtoehtoja Korhosen seuraajaksi. Kartoitus jatkuu edelleen, mutta ElmoTV:n tietojen mukaan Jymy etsii uutta lyöjäjokeria ensisijaisesti kaudeksi 2023 – ei siis ensi kaudeksi.

Jos Roope Korhonen jatkaisi, Jymystä olisi lähtemässä lopulta vain kaksi pelaajaa, Konsta Kurikka ja viime syksyn kohuhankinta Toni Laakso. Kysymys ei varsinaisesti ole siitä, että Jymy olisi menettämässä heidät, sillä myöskään Jymyllä ei ole halua jatkaa kaksikon sopimuksia.

Ovi käy Jymyssä myös toiseen suuntaan. ElmoTV:n tietojen mukaan Jymy on sopinut Jussi Korhosen paluusta takaisin Sotkamoon. Korhonen siirtyi kaksi vuotta sitten yllättäen Kempeleen Kiriin, mutta on nyt palaamassa takaisin kasvattajaseuraansa. Toisena varmana tulijana pidetään Imatran etumiestä Juho Keinästä.

Pelinjohtajatilanne on sen sijaan edelleen auki. Jymy on etsinyt yhdessä Vuokatti-Ruka Urheiluopiston kanssa pesäpalloakatemian vetäjää, joka toimisi myös Jymyn pelinjohtajana – ja korvaisi Jani Komulaisen pelinjohtajana. Nämä neuvottelut eivät ole kuitenkaan johtaneet vielä haluttuun lopputulokseen.

”Vahvempi kuin tällä kaudella”

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman ei ole yllättänyt siitä, että Sotkamo saanut pelaajatilanteensa rauhoitettua. Kysymys on hänen mukaansa kuitenkin enemmän torjuntavoitosta kuin pysyvistä ratkaisuista.

”Sotkamo saisi näillä ratkaisuilla vuoden lisää aikaa löytää korvaajat Piiponniemelle, Rytköselle ja Roopelle – olettaen tietenkin, että Roope ylipäätään jatkaa pelaamistaan vielä ensi kaudella. Helppoa heidän korvaamisensa ei ole myöskään ensi vuonna, sillä kaikki ovat pelipaikoillaan Superin ehdotonta parhaimmistoa. Piiponniemen ja Rytkösen Jymy kyllä pystyy korvaamaan, esimerkiksi Kalle Kuosmasen kautta, mutta Roopen korvaaminen on haastavaa”, Arffman sanoo.

”Olisin siksi todella yllättynyt, jos Roope lopettaisi tämän kauden jälkeen, sillä Roopen korvaajaksi ei ole ensi kaudeksi saatavissa ykköskorin lyöjäjokeria. Kaudeksi 2023 tilanne on toinen, mutta jos Roope lopettaisi tämän kauden jälkeen, se olisi kova takaisku Jymylle.”

”Jos Roope jatkaa ja tämä isompi kuva pannaan sivuun, niin ensi kaudeksi Jymy ei heikkenisi, vaan se jopa vahvistuisi tähän kauteen verrattuna näillä muutoksilla. Jussi Korhonen on Superin parhaita koppareita, ellei jopa paras. Juho Keinänen on puolestaan erinomainen etumies ja nimenomaan sellainen, joka on koulutukseltaan etumies. Hänessä on myös käyttämätöntä potentiaalia sisäpelaajana.”

”Lisäksi Jymylle on kasvamassa kovan luokan koppari omasta takaa. 17-vuotias Iivari Vihanto on Piiponniemen kaltainen, pitkäraajainen koppari, jolla on hurja heittokäsi. Siksi on mielenkiintoista nähdä, miten Jymy rakentaa ensi kaudella takakenttänsä, sillä Jussi Korhosen tullessa Jymyllä olisi peräti neljä kopparia: Piiponniemi, Korhonen, Vihanto ja Riku Niemi. Yksi skenaario voisi olla se, että Piiponniemi pelaisi jokerina, ja Korhonen tai Niemi siirtyisi linjaan, koska sinne jää aukko Laakson lähdettyä.”

Pelinjohtajatilanne on Arffmanin mukaan sen sijaan viheliäisempi.

”Tietenkin se on Jymyn ja Vuokatti-Rukan Urheiluopiston asia, jos he haluavat löytää yhteisen ihmemiehen, joka hoitaisi molemmat postit, mutta mitään pelillisiä perusteita Jani Komulaisen vaihtamiseksi ei ole. Hänen alkunsa pelinjohtajana ei ollut vakuuttava, mutta Komulainen on kehittynyt, mistä paras näyte oli viime syksyn Jymyn mestaruus.”

Arffmanin mukaan Jymy on jälleen osoittamassa, kuinka vahva seuraorganisaatio se on.

”Jymy on ollut 30 vuotta huipulla eikä se sieltä minnekään romahda. Jymyssä osataan Mikko Kuosmasen johdolla rakentaa menestyvä joukkue ja Sotkamossa nähdään myös ensi kauteen ja sitä seuraaviin kausiin. Ja kyllähän ne veljet ovat aina olleet erinomaisia puhumaan Piiponniemen ja Rytkösen kaltaiset pelaajat Jymy-lipun taakse, enkä usko, etteikö se onnistui myös Roopen kohdalla.”

Katso tästä Sotkamon tulokset ja loppukauden ohjelma!