Suurin, kaunein, mahtavin ja menestynein on tänään kaupungissa
Real Madrid kohtaa keskiviikkona Super Cupissa Eintracht Frankfurtin. Jukka Rönkä avaa, millainen vieras tänään on kylässä.
Real Madrid kohtaa keskiviikkona Olympiastadionilla Eintracht Frankfurtin UEFA:n Super Cupin finaalissa. Jukka, onko kaupungissa tänään jalkapallomaailman suurin ja kaunein?
Suurin, kaunein, mahtavin, rikkain ja myös menestynein. Eihän Real Madridin edessä voi tehdä mitään muuta kuin kumartaa sen suuruutta ja menestystä.
Real Madrid on voittanut Mestarien liigan ja sen edeltäjän Euroopan cupin 14 kertaa – ja mikä kaikista uskomattominta, se on voittanut Mestarien liigan viimeisten yhdeksän kauden aikana viidesti. Ja nyt me puhutaan ajasta, jossa jalkapallomaailma pullistelee toinen toistaan suurempia ja rikkaampia seuroja Manchester Citysta ja PSG:stä alkaen. Tätä taustaa vasten Real Madridin menestystä varsinkin 2010- ja 2020-luvuilla voi pitää likimain käsittämättömänä.
Me kaikki muistamme Real Madridin täysin käsittämättömät nousut ja voitot, kun se raivasi tiensä jälleen kerran Mestarien liigan voittajaksi. Mikä Real Madridin ainutlaatuisen menestyksen selittää?
Viimekeväisessä satutarinassa kaikki mahdolliset ja mahdottomat jalkapallojumalat olivat Real Madridin puolella, sillä vaikka Real Madridille on nostettava hattua sen hurjasta taistelusta ja uskosta voittamiseen, niin kyllähän se tarvitsi myös onnea. Eivät otteluiden marginaalit automaattisesti pompi samalla tavalla sen eduksi jokaisessa ottelussa oli siellä takana millaisia maagisia voimia tai millaista osaamista tahansa.
Mutta jos mennään isommassa kuvassa Real Madridin jatkuvaan ja poikkeukselliseen menestykseen, se onkin sitten mielenkiintoisempi kysymys.
On ensin hyvä ymmärtää, että jalkapallossa menestys ei synny tyhjästä, vaan se on loogisten prosessien ja jokapäiväisen tekemisen tulosta – ja tässä kohtaa tekeminen on ymmärrettävä vielä laajasti. Kysymys ei ole vain siitä, mitä joukkue tekee, vaan miten koko organisaatio on rakennettu, miten se toimii ja mitä se päivittäin tekee.
Hyvä esimerkki organisaation merkityksestä on Manchester United, joka on vuosikausia kamppailut Real Madridin kanssa maailman rikkaimman jalkapalloseuran tittelistä. Samaan aikaan, kun Real Madrid juhlii vuosi toisensa jälkeen Mestarien liigan voittoja ja La Ligan titteleitä, Manchester United on muuttumassa kovaa vauhtia menestyvän jalkapalloseuran irvikuvaksi, minkä seurauksena myös Manchester Unitedin menestys kentällä on hyytynyt.
Real Madridin kaikki kentän ulkopuoliset prosessit ovat tällä hetkellä priimakunnossa, mikä näkyy siinä, mitä Real Madrid tänä päivänä on. Se on maailman arvokkain jalkapalloseura, jonka arvoksi Forbes arvioi tällä hetkellä 4,8 miljardia. Sen monet toiminnot – esimerkiksi muutama vuosi sitten rakennettu datakeskus ja datan hyödyntäminen jalkapallossa – ovat huippuluokkaa koko maailman mittakaavassa. Ja tietenkin sen pelaajamateriaali on ultrapriimaa.
Mutta nyt tullaan oleelliseen kysymykseen, selittävätkö nämä asiat kuitenkaan esimerkiksi Real Madridin viimeisten vuosien menestyksen Mestarien liigassa?
Manchester City, Liverpool, Bayern München ja jopa nyt taloudellisissa vaikeuksissa rämpivä Barcelona ja kaikkien rakastama PSG tekevät varmasti asiat yhtä ammattimaisesti ja heilläkin on rahaa ja vähintään yhtä hyvät elleivät jopa paremmat pelaajat.
Tullaankin siihen kaikista mielenkiintoisimpaan kysymykseen – paljon puhuttuun voittamiseen kulttuuriin.
Kun Real Madridin menestyksen salaisuutta on kysytty seuran entisiltä pelaajilta, he ovat aina nostaneet ensimmäiseksi esille sen, että Real Madridissa jokainen hengittää suurimmista tähtipelaajista toimiston runnereihin ainutlaatuista realilaista voittamisen ilmaa.
Vanha kunnon Gert Remmel kuvasi kerran osuvasti, mistä jalkapallokulttuuri tai voittamisen kulttuuri syntyvät ja miten näkyvät käytännön tasolla. Gert kuvasi, että ihminen, joka syntyy Pohjois-Suomessa, oppii syntymästään asti automaattisesti elämään kylmän ja lumen kanssa. Hänelle ei tarvitse opettaa erikseen hiihtämistä, koska hän näkee talvet ympäriinsä, miten suksilla hiihdetään. Heikon jalkapallokulttuurin maassa – kuten Suomessa –, jossa jalkapallo ei ole arjen dna:ssa, lähtötaso on siksi erilainen. Ensin pitää kertoa, mikä on pallo, sitten pitää viedä lapsi isän autolla urheilukentälle harjoituksiin, jossa joku isä yrittää kertoa, miten palloa potkaistaan, vaikkei olisi itse koskaan potkaissut palloa.
Näistä entisten Real Madridin pelaajien ja valmentajien haastatteluista välittyy saman henkinen kuva, miten Real Madridin voittamisen kulttuuri syntyy ja mitä se tarkoittaa. Eräs entinen pelaaja kuvasi hyvin, että heti kun Santiago Bernabeun tai seuran harjoituskeskuksen ovesta astuu sisälle, voittamisen henki ottaa valtaansa – ja sen hengen sanoma on, että emme ole jalkapalloseura, me olemme Real Madrid, maailman mahtavin jalkapalloseura, joka elää ja hengittää voittamista.
Toki voittamisen kulttuuri on käsitteenä abstrakti ja tässä romantisoinnin ja ylikorostamisen vaara, mutta joku selitys sille täytyy olla, että Real Madrid on Petteri Sihvosen sanoin primus inter pares, paras vertaistensa joukossa.
Barcelona on tällä hetkellä epätoivoisten talousmatemaattisten yhtälöiden puristuksessa. Mikä on Real Madridin taloudellinen tilanne?
Real Madridillakin on velkaa yli 800 miljoonaa euroa, mutta velka on hallittua ja loogista velkaa.
Real Madrid uusii parhaillaan Santiago Bernabeuta ja stadionin muutostyöt maksavat yli 800 miljoonaa euroa. Tämä muutostyö rahoitetaan osittain velkarahalla ja osittain muilla rahoitusjärjestelyillä. Pohjalla on siis muutakin velkaa, mutta sitä on kaikilla huippuseuroilla.
Stadionin uusiminen on toki kallis projekti ja lisää riskiskenaarioita myös Real Madridin osalta, mutta kokonaisuudessaan seura on kuitenkin terveellä pohjalla.
Real Madrid tulot ovat viime vuosina olleet yli 750 miljoonan euroa, mikä on yhdessä Barcelonan kanssa suurin lukema jalkapallomaailmassa. Tuloista noin 45 prosenttia tulee ottelupäivän tuotoista, vajaa kolmannes tv-tuloista ja loput kaupallisten tuotteiden ja oikeuksien myynnistä.
Vaikka Real Madrid on kuuluisa galático-kulttuuristaan ja tähtipelaajistaan, seura toimii siinä mielessä terveellä pohjalla, että se teki jopa koronakriisin aikana voittoa – ei tosin mitään ylimaallisia voittoja, mutta 880 000 euron voitto tilikaudella 2020–2021 kertoo siitä, että Real Madridissa tulot ja menot ovat tällä hetkellä tasapainossa.
Eli näetkö minkään uhkaavan Real Madridin asemaa maailman mahtavimpana jalkapalloseurana?
Eihän tuossa tarvitse kauaksi mennä, kun jo muutaman sadan kilometrin päästä löytyy esimerkki, mitä seuralla voi pahimmillaan tapahtua. En nyt esitä niin synkeitä profetioita, että Barcelonaa ei kahden vuoden päästä olisi, mutta jalkapalloseuran pyörittäminen ei ole tänä päivänä riskitöntä.
Real Madridillakin oli 2000-luvun alkuvuosina ahdas tilanne, jolloin se joutui myymään muun muassa harjoituskeskuksensa, mutta Florentino Pérezin valtakauden aikana Real Madrid on ollut taloudellinen ja toiminnallinen menestystarina – ja kasvu ja toiminta ovat olleet vakaita ja hallittuja.
Toki Real Madridillekin voi tulla tulevina vuosina ilmakuoppia, mutta kyllähän kylmä totuus on, että jalkapallomaailma on jakautunut ja jakautuu edelleen rikkaisiin, köyhiin ja superrikkaisiin seuroihin ja vaikka yleensä ylhäältä alas on lyhyempi matka, niin jalkapallon pyramidissa tilanne on juuri päinvastoin. En siksi näe, että Real Madridin asema pyramidin huipulla olisi uhattu.
Siihen en usko, että Real Madrid voittaisi seuraavien yhdeksän kauden aikana viidesti Mestarien liigan, mutta kyllä se pysyy englantilaisseurojen ja Bayern Münchenin hölkässä mukana.
Miten tämän illan ottelussa käy?
2-0 Real Madridille.