Tahko yllätti Kouvolan, mutta Mansen kovaan ytimeen ei tahdo mikään teräs pystyä

Simo Vainikainen on pelannut erinomaisen kauden Mansen etukentällä ja on isossa roolissa joukkueen kärkenä.

Pesäpallo

Tahko yllätti Kouvolan, mutta Mansen kovaan ytimeen ei tahdo mikään teräs pystyä

Manse PP on selvä suosikki Hyvinkäätä vastaan, eikä Pekka Arffman jaksa millään uskoa sarjassa Tahkon uuteen sensaatioon.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.8.2022 | KUVAT All Over Press

Viime syksyn mestarijoukkue Manse ja Kouvolan sensaatiomaisesti pudottanut Hyvinkää aloittavat tiistaina oma välierävääntönsä. Pekka, mitkä ovat tämän parin ennakkoasetelmat?

Tämä on ennakolta ilman muuta selvempi pari kuin Vimpeli-Joensuu. Kaikkia kunnia ja kehusanat Hyvinkäälle Kouvolan pudottamisesta, mutta nyt sieltä tulee vastaan sellainen ammattisotilaiden ryhmä, että sitä eivät flow’t tai Pihkalan möykkä häiritse. Vain suorittaminen ratkaisee ja siinä vertailussa punnukset ovat niin selvästi Mansen eduksi, etten millään näe tässä parissa sitä mahdollisuutta, että Tahko menisi finaaliin – tai sitten maailmankirjat ovat sekaisin.

On myös hyvä muistaa, että Hyvinkään ja Kouvolan sarjassa tilastot olivat hyvin poikkeuksellisia. Kouvola löi 35 juoksua, kun Hyvinkää löi 26 juoksua. Kolmostilanteet Kouvola vei 67-54. Kaiken huippuna oli kolmas peli, jonka Hyvinkää voitti lyötyään kaksi juoksua, kun Kouvola löi yhdeksän juoksua.

Twins vs Dinos and Manse vs Tahko. Baseball and pesäpallo. Play now at LeoVegas!

Jos siis tilastot kertoisivat koko totuuden, Kouvolan pitäisi olla aloittamassa nyt välieriä, ei Hyvinkään, mutta tässähän pesäpallon ja yleensä pallopelien hienous on. Jos lyöt juoksut oikeassa paikassa, mikä tahansa on madollista – eikä se ole mahdotonta tässäkään sarjassa, että jossain ottelussa voitto voisi luiskahtaa juuri tällä tavalla Hyvinkäällä. Heillä on kuitenkin erittäin läpilyöntivoimainen joukkue ja yksikin läpilyönti oikeassa paikassa voi ratkaista jakson ja pistää ottelunkin prosentit uusiksi.

Onko tuo siis yksi kaava, jolla Hyvinkää voisi horjuttaa Mansea?

En sano, että se olisi kaava, mutta jos Hyvinkää saa pidettyä jakson tasaisena, silloin ainakin jaksovoitto voi ratketa yhdellä lyönnillä – varsinkin, kun molemmat kentät ovat erittäin antavia.

Mutta kokonaiskuvassa Tahkon mahdollisuus tiivistyy kahteen asiaan – siihen, että sen ulkopeli kestää ja pitää samalla tavalla yksittäiset jaksot tasaisina kuten Kouvolaa vastaa, ja siihen, että Hyvinkää saisi horjutettua Mansen ykköskärkeä.

Ongelmana vain on, että Mansen sisäpelin ydin – Juuso Myllyniemi, Tuomas Jussila, Henri Puputti, Juha Puhtimäki ja sen päälle lyöjäjokeri Perttu Ruuska – on niin armottoman kovaa tekoa, että siihen ei tahdo mikään teräs pystyä.

Siksi Tahkon iskun kohta Mansen sisäpelissä on ilman muuta saada kärki Simo Vainikainen ja etenijäjokeri Timo Torppa otettua pois, jolloin Myllärin olisi mentävä etenemään. Mylläri on nopea ja hyvä etenijä eli ei Manse kärkipeli siihen kaadu, mutta se johtaa siihen, että Puputti joutuu tekemään jo tilanteita, jolloin yksi tärkeä kotiuttaja on saatu pelattua muihin tehtäviin.

Mutta kuten sanoin, Mansen ydin niin sisä- kuin ulkopelissä on kuitenkin niin armottoman kovaa tekoa, että sitä ei helpolla suisteta raiteilta. Kaiken lisäksi Mansen kovin ydin ja sen roolitus on valettu teräsbetoniin. Jos Kouvola-sarjassa Kouvola ei itsekään tiennyt välillä, ketä ja miten se sisäpeliä pelaa, niin Mansen kohdalla sitä ei tarvitse arpoa, mitä sieltä tulee. Ainoa vain, että se, mitä sieltä tulee, on niin kovaa ainetta, että tieto ei paljoa lohduta.

Ja vaikka Hyvinkää teki sensaatiomaisen tempun Kouvolaa vastaan, niin ei sen ulkopeli ole kuitenkaan sarjan eliittiä. Etukentällä on edelleen omat ongelman, Valentin Ikonen ei ole etulukijana sarjan huipputasoa ja koppariosasto on sellainen, että siitä ei koskaan tiedä – olkoonkin, että esimerkiksi Miikka Matikka pelasi todella hyvän sarjan Kouvolaa vastaan.

Lukkari Petteri Alanen on kaikki kehunsa ansainnut, mutta ei hän kuitenkaan Juha Puhtimäki ole, vaikka pystyi tasapäiseen kamppailuun Janne Kivipellon kanssa Kouvolaa vastaan. Tai jos on, silloin Alanen on varsinainen ihmemies.

Olet korostanut koko ajan Tahkon sisäpelipotentiaalia. Miten se suhteutuu Mansen ulkokenttään?

En epäile yhtään, etteikö Tahko saisi tehtyä tilanteita myös Mansea vastaan. Ykköskärki Teemu Nurmio, Jere Vikström ja Kalle-Tapio Huusko ovat pelanneet loistokauden ja sitten tulee se neljän vasurin kotiuttajakvintetti, josta varsinkin Juha Niemi ja Santtu Patova ovat huippulyönnissä.

Pihkalassa pomppu toki nousee, mutta Kaupin uudelta alustalta ei, mikä hankaloittaa Tahkon kärjen pelaamista.

On myös mielenkiintoista nähdä, miten Juhani Lehtimäen Joensuusta mukanaan tuoma takatilanteiden paikanvaihtopeli vaikuttaa Tahkoon. Paikkoja vaihdetaan todella nopeasti ja tilanne voi näyttää sekavalta lyöjän silmissä, mutta kuviot ovat loppujen lopuksi aika monotonisia ja Tahkon pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäki on pelin tutkijana varmasti nähnyt tämän.

Uskon, että Tahko tekee tilanteita ja saa juoksuja, mutta se todellinen ero tulee siinä, millaista silppua Manse tekee Tahkon ulkokentästä. Siinä se suurin ero syntyy. Siksi Tahkon paras sauma on voittaa yksittäisiä jaksoja ja sotkea sitä kautta ennakkoasetelmia viimeistään Supervuorossa ja kotiutuskisassa, joissa voi tapahtua mitä tahansa kuten Kouvola-sarjassa nähtiin.