Tahkon potentiaali on kiistaton, mutta sillä on myös vaikeasti ratkaistavia kysymyksiä

Santtu Patova on aloittanut kautensa vahvasti niin sisällä kuin ulkona.

PesäpalloViistopolkumies

Tahkon potentiaali on kiistaton, mutta sillä on myös vaikeasti ratkaistavia kysymyksiä

Hyvinkään Tahko on aloittanut kautensa paremmin, mitä tulokset kertovat. Sen potentiaali on viiden suuren haastajista suurin.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 25.5.2022 | KUVAT All Over Press

Hyvinkään Tahko on miesten Superpesiksessä yksi niistä joukkueista, joilla tulokset kertovat vain osan alkukauden totuudesta. Tahko on ottanut viidestä pelistä seitsemän pistettä, mikä tarkoittaa 1,4 pisteen keskiarvoa. Viime kaudella keskiarvo olisi riittänyt viimeiseen pudotuspelipaikkaan.

Tahkolla on ollut kohtalaisen kova alkuohjelma. Se hävisi sarja-avauksessaan Vimpelille kotonaan 0-2 ja seuraavassa ottelussa vieraissa Kiteelle 0-2. Hätäisimmät ehtivät julistaa Tahkon saman tien pettymykseksi.

Tulokset ovat oienneet vasta kolmessa edellisessä ottelussa. Ensin Tahko löi kotonaan heikon Kankaanpään 2-0 ja sitten napsahti arvokas päänahka, kun Manse kaatui Pihkalassa 2-1. Tiistainen vierasvoitto JymyJusseista oli myös kova temppu siinä mielessä, että JymyJussit johti ensimmäistä jakso ennen viimeistä vuoroparia jo 6-2, mutta Tahko tuli takaa tasoihin ja oli lähellä jopa jaksovoittoa. Toinen jakso olikin sitten Tahkon rallattelua juoksuin 6-1.

***

Tulokset ovat toki oleellinen asia, mutta vielä oleellisempaa on peli tulosten takana. Yhdessä ottelussa ja varsinkin yhdessä jaksossa voi tapahtua melkein mitä tahansa, mutta lopulta joukkueiden taso määräytyy pelillisen vahvuuden mukaisesti: millaista peli on kauden alussa ja miten se kehittyy kauden aikana kohti kauden tärkeimpiä pelejä.

Tahkon peli kertoo edelleen siitä samasta asiasta kuin ennen kautta. Se kuuluu ilman muuta viiden suuren haastajaryhmään yhdessä Kiteen ja Kempeleen kanssa.

Thrilling Thursday at World ice hockey championships: Who are the winners and losers? Check the odds at Expekt!

Tahko on kolmikosta siinä mielessä potentiaaliltaan vaarallisin joukkue, että sen kotiutusvoima on kolmikosta vaarallisin. Tuota vaarallisuutta lisää se, että kaikki pääkotiuttajat – lyöjäjokerit Juha Niemi ja Juha Korhonen sekä numerolla lyövät Valentin Ikonen ja Santtu Patova – lyövät vasemmalta ja heiltä kaikilta löytyy läpilyöntiuhka. Siksi Tahkolla on erinomainen mahdollisuus horjuttaa sarjan kärkijoukkueita, sillä yksikin läpilyönti voi ratkaista jakson ja jos ottelu menee supervuoroon tai kotiutuslyöntikisaan, niissä voi tapahtua mitä tahansa.

Tahkon sisäpeli ei ole kuitenkaan ongelmatonta. Teemu Nurmio on pelannut kärkenä vahvan alkukauden ja Jere Viktsröm on ollut kakkosena Kitee-ottelua lukuun ottamatta liekeissä. Kolmosena pelaava Kalle-Tapio Huusko on ollut sen sijaan kauden alussa alavireinen. Joukkueen pääpelintekijän onnistumisprosentin pitäisi olla yli 70 prosentin, mutta Huuskolla se on vaihtotilanteissa vain 52 prosenttia ja jopa hänen tärkeimmässä tehtävässään, kakkosvaihdossa, 58 prosenttia. Näissä Huuskolla olisi parannettavaa.

Huippuvireinen Niemi on ottanut ykkösjokerin paikan, mutta palottomissa ajoissa häntä ennen voidaan käyttää kautensa vahvasti mailassa aloittaneita Ikosta tai Patovaa. Korhonen on kokenut kovien paikkojen ratkaisija, jolla on kotiutusten lisäksi tärkeä rooli myös etenkin kakkosvaihdon purkajana.

Tahkolla on perushyvä kakkoskärki, jossa pääaseena on Miikka Matikan varma pomppu. Matikalla voidaan pomppukentillä viedä huoletta kahta pesää. Kakkoskärjen peluuttamista puoltaa se, että Tahkolla on Niemen ja Korhosen myötä kaksi huippujokeria.

Kauden alla telakalta haettu Lauri Vierimaa on vielä keskenkuntoinen, mutta kun hän pääsee kauden kestäessä huippukuntoon, Vierimaasta on vielä paljon iloa Tahkolle.

***

Tahko

Juha Niemi ja Antti Yli-Saunamäki ovat paljon vartijoina Tahkon kaudessa.

Tahkon on sisäpelinsä puolesta hyvinkin valmis haastamaan myös sarjan kärkiseurat, mutta ulkopelissä on vaikeasti ratkaistavia kysymysmerkkejä. Niistä suurin on se, että etukentän johtavan pelaajan, Jere Vikströmin, käsi ei riitä polttamaan huippuetenijöitä vaihtotilanteissa lyhyistä lyönneistä. Muut seurat tulevat käyttämään tätä surutta hyväkseen, kuten viimeksi nähtiin tiistaina Seinäjoelle.

Toisena etukenttäpelaajana on pelannut Mansesta hankittu Konsta Lehtola, mutta hän ei ole vielä ykköskorin etumies. Eero Kuitunen on myös vaihtoehto eteen, mutta hän pelaa nyt linjassa.

Linja on kohtalainen, muttei sarjan. Myös takakentän yllä on kysymysmerkkejä. Matikka ja Nurmio ovat perusvarma kopparipari, mutta ongelmana on kaksikon heittovoima.

Lukkari Petteri Alanen on jatkanut siihen, mihin hän viime kaudella ennen loukkaantumista jäi. Alasen pirteitä otteita on sotkenut kuitenkin se, että hän on lyhyenä lukkarina vaikeuksissa matalan syöttönsä kanssa. Esimerkiksi JymyJussit huusi ärhäkästi Alasen syöttöjä vääräksi ja ne menivät lähes aina läpi joko syötön mataluuden tai asennon vuoksi.

Pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäellä on pitkä kokemus pelinjohtajana ja hän tuntee pelin intohimoisena tutkijana niin pelin kuin vastustajat. Ero Miika Rantatorikan vanhan liiton pesäpalloon ja hänen pelinjohtamiseensa ja valmennukseensa on räikeä.

***

Tahkon kausiprognoosia ei tarvitse vielä tarkistaa mihinkään suuntaan. Superissa on jo nyt erottunut kahdeksan joukkuetta, jotka vievät pudotuspelipaikat. Ensimmäinen jännityksen kohde on sen jälkeen se, mitä tapahtuu puolivälierissä. Yksi viidestä suuresta putoaa varmasti ja silloin, mutta voisiko Hyvinkää, Kempele tai Kitee pudottaa jonkun kärkiseuroista?

Jos Tahkon pääkotiuttajat pysyvät kuivassa kunnossa, Vierimaa saadaan viime kauden loistoon ja Huusko saa korjattua kurssinsa pääpelintekijänä, Tahko on kolmikosta edelleen potentiaalisin kärjen ravistelija – mutta senkin välieräpaikan kannalta olisi iso asia, jos se pystyisi ohittamaan jo runkosarjassa yhden tai jopa kaksi viidestä suuresta.