Tähtihyökkääjän paluun jälkeen Tappara kirjoitetaan mestarisuosikiksi entistä paksummalla tussilla

Anton Levtchin paluu on Tapparalle huima saalis pelaajamarkkinoilta.

JääkiekkoLiiga

Tähtihyökkääjän paluun jälkeen Tappara kirjoitetaan mestarisuosikiksi entistä paksummalla tussilla

Anton Levtchin hankinta kertoo paljon Levtchistä ja Tapparasta, mutta myös siitä kuka on tällä hetkellä paalupaikalla Liigan mestariksi, pohtii Samuel Savolainen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.2.2023 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Anton Levtchi palaa Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tapparaan ja vieläpä monivuotisella sopimuksella. Samuel, miten merkittävä hankinta Levtchi Tapparalle on?

Ennen kuin mennään siihen, voin vahvistaa omien lähteiden pohjalta, että Levtchi tosiaan on tulossa Tapparaan. Sopimuksen tarkemmasta kestosta en kuitenkaan vielä ole saanut vahvistusta, mutta ilmeisesti tämäkin selviää myöhemmin tänään.

Aivan selvää on, että kun puhutaan viime kauden pistepörssin voittajasta ja maalikuninkaasta, niin eihän tällaisia hankintoja kovin usein kesken kauden tehdä.

Vaikka Levtchin Pohjois-Amerikan valloitus jäikin torsoksi, niin kyllä tässä hankinnassa riskit ovat melko kaukana. Kyseessä on seuran oma kasvatti, joka dominoi viime kaudella ja oli voittamassa myös mestaruutta. Ja kyseessä on myös pelaaja, joka Tapparassa otetaan avosylin vastaan.

Voihan tässä Tapparan seurajohdollekin hattua ilmaan nostaa. Kun muualla valitellaan usein, miten pelaajamarkkinat ovat kuivat, onnistuu Tappara haalimaan tällaisen pelaajan havitellakseen kaikkea sitä mitä loppukevään aikana sille on tarjolla. Ei tällaista vonkaletta voi muut kalastajat katsoa kuin kuolaten.

Miksi Levtchi valitsi Tapparan? Eikö hänelle olisi ollut rahakkaampiakin vaihtoehtoja Euroopassa?

Se kertoo mielestäni Levtchistä ja Tapparasta molemmista.

Tappara saa usein markkinoista riippumatta huippupelaajia haalittua vaikka markkina olisi millainen tahansa. Usein on myös Tappara-taustaa, mikä kertoo, että seuraan halutaan palata. Se ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys. Myös siksi Tappara on välierissä ollut jatkuvalla syötöllä ja noussut Suomen kärkiseuraksi.

Levtchiä puolestaan luonnehditaan eräänlaiseksi ”kansanmieheksi”. Tietojeni mukaan Levtchillä oli Euroopassa paljon rahakkaampiakin tarjouksia, mutta hän halusi palata kotiin ja nimen omaan Tapparaan. Tampereella on hänen elämänsä, ystävänsä ja seura, joka hänelle merkitsee. Ne asiat painoivat hänelle vaakakupissa kuulemma enemmän.

Ja ehkä tämän lisäksi Levtchi mieluummin pääosan näyttelijä Galliassa, kuin sivuosassa Roomassa. Voi senkin ymmärtää.

Millaisia vaikutuksia tällä tulee olemaan Tapparan mestaruushaaveille?

Tappara oli piirretty papereihini ykkössuosikiksi jo ennen tätäkin hankintaa, mutta nyt voi Tapparaa paperiin pirtää taas entistä paksummalla tussilla. Viime kaudella 61 runkosarjatehopisteen mies kun palaa tuttuun seuraan, sopeutumiseenkaan tuskin menee kummemmin aikaa. Niin tuttu ympäristö valmennusta ja joukkuetovereita myöten häntä Nokia-areenalla odottaa. Päävalmentaja Jussi Tapolalla on jo lähes vaikeuksia miettiä, että miten kokoonpano tässä rustataan, mutta sen ongelman jokainen valmentaja ottaa kernaasti vastaan. Kyllä näin on huomattavasti mukavampi liikehtiä kohti Liigan pudotuspelejä ja CHL-finaalia.

Se on toinen kysymys, millaisia vaikutuksia tällä tulee olemaan muiden seurojen näkökulmasta. Kiihdyttääkö tämä sitten vielä kilpavarustelua niissä seuroissa, joissa siihen on vielä varaa? Mene ja tiedä. Sen sanon, että aiemmilta kausilta sellaisestakin on ollut viitteitä.