Taidon ja nopeuden yhdistelmä tekee maailman parhaasta jääkiekkoilijasta ylivoimaisen

Connor McDavidin kyky ohittaa puolustajia tekee hänestä todella poikkeuksellisen.

JääkiekkoNHL

Taidon ja nopeuden yhdistelmä tekee maailman parhaasta jääkiekkoilijasta ylivoimaisen

ElmoTV listaa NHL:n syyskauden parhaat pelaajat pelipaikoittain. Viimeisenä käsittelyssä ovat hyökkääjät.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 25.12.2022 | KUVAT All Over Press

NHL, syyskausi 2022: Parhaat hyökkääjät

1. Connor McDavid, Edmonton Oilers

On täysin käsittämätöntä, kuinka NHL-tasolla yksi pelaaja voi olla muita kanssapelaajiaan niin paljon parempi kuin Connor McDavid tällä hetkellä on. McDavid tekee uskomattoman kevyellä luistelullaan ja siihen yhdistetyllä taidolla käsitellä kiekkoa vauhdissa ajoittain aivan mitä hän haluaa.

McDavid johtaa vaatimattomasta niin NHL:n piste-, maali-, kuin syöttöpörssiäkin. Alkukauden hämmästyttävät 65 tehopistettä lupailevat vaatimatonta 154 tehopisteen kautta. Se on vasta 25-vuotiaan hyökkääjänkin mittapuulla hengästyttävä lukema.

McDavid on aiempia kausia vaarallisempi maalintekijä. Hän tekee yhä aiempaa useammin oman ratkaisunsa esimerkiksi suorassa hyökkäyksessä suorasta luistelusta. Osumia on tällä hetkellä taulussa 30 ja jos tahti jatkuu, on runkosarjan jälkeen kasassa 70 osumaa.

McDavid saa usein varsinkin Suomessa kritiikkiä puolustuspelistään, mutta pistemäärien kasvaessa myös hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa on parantunut. Paras näyte siitä saatiin viime kevään pudotuspeleissä.

McDavidin taito yhdistettynä nopeuteen on jotain sellaista, mitä NHL:ssä ei ole nähty koskaan aiemmin.

Alta tai tästä katsottavissa olevasta videosta näet, kuinka McDavid sen tekee. Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

2. Leon Draisaitl, Edmonton Oilers

Edmontonin kaksipäisen hirviön toinen osa tulee Saksasta. Leon Draisaitl pelaa McDavidin varjossa tehojen valossa myös hirmuista kautta.

Tilastorivi 21+35=56 ennakoi runkosarjan pistemääräksi 131. Häkellyttävät 29 ykkössyöttöä on koko liigan kovin lukema. Se ei kuitenkaan ole ihme. Draisaitlin syöttövalikoima lienee laajin, mitä maailmasta löytyy.

Myös maalinteko onnistuu, kun laukaus suoraan syötöstä lähtee asennosta kuin asennosta. Hyökkäyspäähän vahvalta saksalaiselta on vaikea löytää heikkouksia.

Draisaitl on kuitenkin Oilersin kaksikosta ehkä vahvemmin mielialapelaaja ja hän saattaa olla McDavidia laiskempi puolustussuuntaan. Kuitenkaan kyse ei ole pelkästään McDavidin siivellä pisteitä takovasta tutkaparista vaan saksalainen on osoittanut pystyvänsä johtamaan kärkiketjua myös itse.

3. Tage Thompson, Buffalo Sabres

Thompson on alkukauden sensaatio. Toki kaksimetrisen 25-vuotiaan hyökkääjän viime kausi oli komea, mutta nyt on löytynyt vielä aivan uusi taso.

Thompson on takonut taululle hurjat 50 tehopistettä, kun pelejä on takana 32. Tällä tahdilla hän hätyyttelisi jopa 130 pisteen rajaa, kun viime kaudella syntyneet ennätyspisteet ovat 68. Vain McDavid on tällä kaudella tehnyt enemmän tehopisteitä kuuttakymmentä pelattua minuuttia kohden.

Thompson on äärimmäisen näyttävä pelaaja. Kun kahden metrin varsi liikkuu kaukalossa liukkaasti ja varsinkin kädet käyvät pehmeästi, saa yleisö haukkoa henkeään.

Viime kausina surkeasti esiintynyt Sabres on vielä ohuesti mukana taistelussa Idän villikorttipaikoista, joten Thompsonin tehoille on tilausta myös loppukaudesta.

4. Jason Robertson, Dallas Stars

Yhdysvaltalainen on vasta 23-vuotiaana aivan NHL:n hyökkääjäeliittiä. Roope Hintzin johtamassa ketjussa on toki hyvä pelata, mutta samoin moni keskushyökkääjä haluaisi Robertsonin tasoisen laiturin vierelleen.

Peliälyltään Robertson on aivan maailman parhaimmistoa. Laukaus lähtee nopeasti suorasta luistelusta tai suoraan syötöstäkin. Viisikymmentä tehopistettä muodostuvat 24 maalista ja 26 syötöstä.

Lukemat ovat hurjia, kun ottaa huomioon, että Stars peluuttaa ykkösketjuaan maltillisesti. Keskisen divisioonan kärkijoukkueella on mahdollisuus kuormittaa kultakimpaleitaan vielä enemmän, kun pelit kovenevat.

5. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Rantanen on kantanut hurjaa kuormaa, kun Avalanche on kärsinyt loukkaantumisista. Rantanen on urakoinut noin 23 minuuttia ottelua kohden.

Matkalle mahtuu muun muassa käsittämätön yli 29 minuutin peliaika New York Islandersia vastaan. Rantasen iso koko huomioiden Rantanen on kestänyt kovat peliajat toistaiseksi todella hyvin.

Rantanen ei ole kuitenkaan katkennut, kun vastuu on kasvanut. Pikemminkin päinvastoin hän on kantanut Nathan MacKinnonin jättämän ykkössentterin paikan loistavasti.

Laitahyökkääjän koulutuksen saanut Rantanen on jo aiemmin osoittanut pystyvänsä pätevään sentteripeliin. Fysiikkaihme pelaa todella kokonaisvaltaista jääkiekkoa ja onkin syöttövalikoimallaan, laukauksellaan ja kyvyllään suojata kiekkoa yksi sarjan pelätyimmistä aseista.

Rantanen painaa 108:n tehopisteen vauhdissa. Tuntuukin hullulta sanoa, että vauhdin voi odottaa jopa kiihtyvän, kun esimerkiksi MacKinnon palaa Rantasen ruokittavaksi ja saattaa sieltä joku syöttö tulla toiseenkin suuntaan.