Taivaalta sataa kysymysmerkkejä, jotka tekevät Imatran kaudesta täysin arvaamattoman

Toni Kohonen siirtyi Imatran Pallo-Veikkoihin 29 vuotta sen jälkeen, kun IPV yritti ensimmäisen kerran hankkia Kohosen.

Pesäpallo

Taivaalta sataa kysymysmerkkejä, jotka tekevät Imatran kaudesta täysin arvaamattoman

Imatran Pallo-Veikot on haastavassa tilanteessa kauden päästessä kunnolla vauhtiin. Parhaimmillaan se taistelee pudotuspelipaikasta, heikoimmillaan jopa putoamisesta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.5.2022 | KUVAT Sotkamon Jymy

Lähtötilanne

Imatran Pallo-Veikot oli viime kauden suurin yllättäjä. Se raivasi neljän peräkkäisen yhdeksännen sijan jälkeen tiensä pudotuspeleihin sijoittumalla runkosarjassa seitsemänneksi. Pudotuspeleissä oli jysähtää vielä suurempi yllätys, kun Manse PP oli yhden lyönnin päässä pudota jo puolivälierissä. Manse pääsi kuitenkin Imatran kuristusotteesta ja meni sitä tietään Suomen mestariksi.

Syksyllä Imatralla ovi kävi jälleen molempiin suuntiin ja vaikka materiaali tiedettiin kapeaksi, paperilla Imatran palapeli näytti toimivalta. Uuden kauden kynnyksellä taivaanrannalle on noussut kuitenkin arvaamattomia kysymysmerkkejä ja nyt Imatralla lasketaan sormipelillä, millaisen joukkueen IPV saa kasaan kauden ensimmäisillä viikoilla.

IPV avasi kautensa jo viikko sitten Fuengirolassa 0-1-tappiolla Sotkamolla ja seuraavaksi se kohtaa Sotkamon uudelleen – tällä kertaa Alajärvellä. Kolmannessa ottelussa tulee vastaan Kouvola, joten imatralaisten huolen ymmärtää.

Muutokset

Imatra menetti syksyn siirtomarkkinoilla molemmat lyöjäjokerinsa, Juho Toivolan Joensuuhun ja Tommi Piiraisen Manseen, josta hän siirtyi keväällä Kempeleeseen. Kaksikko pelasi vahvan kauden, sillä Toivola löi 49 juoksua ja Piirainen 50. Molemmat olivat myös läpilyöntivoimaisia, mikä oli yksi IPV:n viime kauden salaisuuksista. Kun pallo silpaistiin maisemiin, jopa isoilla pojilla oli jaksossa vaikea ajaa etumatkaa kiinni. Toivola oli myös taitava 2-vaihdon purkaja.

IPV menetti myös hyvän kauden pelanneen ykkösvahtina pelanneen Juho Keinäsen Sotkamoon. Viime kauden joukkueesta ovat poissa myös Eino Puustinen ja Mansesta lainalla runkosarjassa pelannut Leevi Lehto.

Lähtijöiden tilalle hankittiin raskaansarjan kokemusta. Toni Kohonen tuli Kouvolasta, Toni Laakso Sotkamosta ja Sasu Toikka Haminasta. Haminasta napattiin myös etenijäjokeri Joona Mäkelä.

Kausi 2022

Imatra on yksi Superpesis-kauden suurimmista kysymysmerkeistä. Se on kärsinyt uuden kauden kynnyksellä loukkaantumisista, jotka ovat sotkeneet sen valmistautumista kauteen. Nytkin sivussa ovat Sasu Iivarinen ja Joona Mäkelä.

Lisäksi IPV:llä on haastava kauden avausohjelma ja se saa kesällä Pesäpalloliiton erikoisessa kellotaulupelissä lisäottelukierroksille vastustajikseen Sotkamon, Joensuun, Kiteen, Kouvolan, Hyvinkään ja Mansen.

Paperilla Imatra voisi kaiken mennessä olla jälleen jopa pudotuspelijoukkue, varsinkin, jos Kiteen kausi alkaa yhtään lipsua. Mutta kaiken kauniin vastapainona on, että jos kaikki ilmassa olevat riskit laukeavat käsiin, Imatra saattaa joutua taistelemaan jopa sarjassa säilymisestä. Kauhuskenaariossa putoaminenkaan ei ole täysin mahdoton – niin suuri vaihteluväli IPV:llä eri muuttujien vuoksi on.

Sisällä IPV saa rakennettu tasoonsa nähden hyvän kärjen. Miitri Pesonen on kehittynyt hyväksi ja nopeaksi etenijäksi, mutta IPV:n taktiikkana on laittaa Pesosen eteen etenijäjokeriksi joko Joona Mäkelä tai Joona Sikiö ja käyttää Pesosta ykkösvaihdon purkajana. Konsta Hyötyläinen oli viime kaudella uudessa roolissaan pääpelintekijänä yksi kauden yllättäjistä ja monipuolisella ja taitavalla Hyötyläisellä on tälläkin kaudella suuri roolin IPV:n sisäpelin moottorina.

Kaiken rullatessa Sasu Toikka pääsee jo kotiuttamaan tai tekemään takatilanteen, minkä jälkeen kehiin astuisivat pääkotiuttajat TonI Kohonen, Toni Laakso ja Mikko Kosonen. Kaksikosta kaksi pelaisi numerolla ja yksi jokerina.

IPV:n kotiutusosastolta löytyy kokemusta ja myös kotiutusvoimaa, mutta kukaan kotiuttajista ei ole kotiuttajana varsinainen läpilyöjä. Kohonen on tarkkojen kotiutusten ja avaavien juoksujen lyöjä, Laakso voi lyödä läpi vaihtotilanteissa ja Kosonen on kumurajokeri. Toikalle tulee myös paljon kotiutustilanteita, mutta hänkään ei ole läpilyöntikotiuttaja.

Ville Pietisen rooli on myös mielenkiintoinen, sillä hän on parhaimmillaan vaihtajana. Pietinen joutunee kuitenkin aloittamaan kauden numerolla viisi tai kuusi.

Ulkona lukkari Rasmus Surakka on valtalinjasta poikkeava lukkari erikoisina syöttöliikkeineen ja syöttöasentoineen, mutta vaikka syöttötyöskentely näyttää erikoiselta, se toimii ja Surakka on saanut sotkettua jopa kärkijoukkueiden peliä. Surakka pelaa suurella itseluottamuksella ja uskaltaa tarjota puolikorkeaa tai tolppaa myös kotiutustilanteissa.

Miitri Pesosen ja Sasu Toikan muodostama etukenttä on myös vahva. Polttolinjassa kakkospuolella optimaalisessa tilanteessa pelaavat Sasu Iivarinen ja polttolinjan johtava pelaaja, etulukija Konsta Hyötyläinen. Kolmospuolen hoitavat Kohonen, Laakso ja Kosonen riippuen siitä, kuka on jokerina ja ketkä kaksi pelaavat ulkona. Polttolinja kestää paperilla hyvin vertailun IPV:n päävastustajiin.

Ulkopelin suurin ongelma on takakenttä. Aleksanteri Haukka on kesällä kovassa paikassa, eikä Ville Pietinenkään ole Superin kopparieliittiä. Rehellisyyden nimissä Imatra huutaisi parhaassakin tapauksessa yhtä kovaa kopparia.

Parhaan tapauksen päällä on lisäksi kysymys, mitä sitten tapahtuu, jos asiat eivät menekään loukkaantumisten ja muiden mahdollisten syiden vuoksi suunnitellulla tavalla. Imatran materiaali on jo valmiiksi kapea ja jos siitä kiskaistaan yksi, kaksi tai jopa kolme hammasta sivuun, tilalle ei ole heittää muita kuin junioreita. Tilannetta ei helpota se, että mahdolliset vahvistukset muista seuroista ovat tässä vaiheessa kautta kiven alla.

Pelinjohtaja Jukka Mäkinen onnistui viime kaudella pelinjohtajana erinomaisesti. Hän uskalsi peluuttaa IPV:llä paljon puhuttua altavastaajapesäpalloa – hyökätä rohkeasti ja riskillä. Se tuotti kovan tuloksen viime kaudella. Mäkinen ei ole vuodessa muuttunut minnekään, joten IPV tulee tälläkin kaudella pelaamaan räiskyvää ja rohkeaa pesäpalloa, vaikka joukkueessa ei olekaan pelityyliin sopivaa läpilyöntivoimaa niin paljon kuin vuosi sitten ja vaikka kysymysmerkit saattavatkin sotkea kauden käsikirjoitusta yhdessä vaikean sarjaohjelman kanssa.

Joka tapauksessa Imatralla ollaan jännän äärellä. Toisessa kädessä sillä on paikka pudotuspeleissä ja toisessa äärimmillään paikka Ykköspesiksessä. Todennäköiset sijat ovat 9-12.