Takasiko Antonio Conten vajavainen motivaatio Citylle avaimet voittoon?

"Jatketaan samalla tavalla" ei riittänyt Antonio Conten miehistölle Cityä vastaan toisella puoliajalla.

JalkapalloValioliiga

Manchester City vei voitollaan painetta Emiratesille. Joel Perovuon mukaan Antonio Conten lähtölaskenta on alkanut, eikä mies itse siitä liene kovin pahoillaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.1.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester City isännöi Tottenhamia Valioliiga- torstain kärkipään kamppailussa Etihadilla.

City lähti otteluun niskassaan todella karvas tappio Manchester Unitedia vastaan derbyssä VAR-sekoiluineen ja Pep Guardiola on varmasti työskennellyt koko viikon joukkueen pelaamista hioessa ja tilannetta nollatessa. Guardiola on ollut varmasti tyytymätön pelaajiensa sijoittumiseen kentällä, jonka tärkeydestä hän myös pelin jälkeen puhui lehdistötilaisuudessa.

Odotettavissa oli siis kurinalainen ja työteliäs City, joka tietysti povasi ennakkoon vaikeaa iltaa muutenkin vaikeuksissa olevalle Tottenhamille. Myös Cityn avauskokoonpano näytti sen, että Guardiola haluaa enemmän avainpelaajiltaan.

Myös Tottenham hävisi derbyn tahollaan edellisellä kierroksella. Antonio Conten valmentama Tottenham on ollut tosin vaisu jo pitempään. Syyskaudella joukkue sai vielä kaivettua tuloksia totutusti Heung-Min Sonin ja Harry Kanen johdolla, mutta itse pelaaminen on ollut tahmeaa.

Joukkue ei ole saanut pelaamistaan oikein sujumaan kumpaankaan suuntaan, joka on Conten joukkueessa epätavallista. Näin herääkin kysymys, millainen on Mister Conten motivaatio valmentaa Tottenhamia.

Muistetaan se, että Conte ei pitänyt alkuun Tottenhamia itselleen edes vaihtoehtona ja todennäköisesti hänelle lupailtiin lopulta riittävät asiat ja taloudellinen puoli laitettiin kuntoon, niin italialainen saatiin taipumaan. Ongelma on juuri siinä, että Conte ei juuri taivu omissa asioissaan ja miten hän valmentaa. Ilmassa on hyvin vahvasti se, että Conte haluaisi olla jossain muualla valmentamassa.

Mielestäni Tottenham ei ole saanut hankittua riittävästi laatua joukkueeseen, mutta se on jopa sivuseikka tämän motivaatio- näkökulman rinnalla, sillä Conte on valmentajana sen tasoinen, että hän saa kyllä pelaajistostaan puristettua normaalioloissa mehut irti. Nyt näyttää siltä, että Conte ei koe seuran tekevän kaikkeaan menestyksen eteen ja tämä syy on aiemmin johtanut Conten lähtöön ainakin Juventuksessa ja Interissä.

Sisällöllisesti yllättävän köyhän Tottenhamin lopulliseen alamäkeen on riittänyt paljolti Sonin lama-aika naamarinsa kanssa. Toinen kriittinen asia on ollut jo pitempään maalivahtikysymys, jota Tottenham ei ole saanut tai halunnut ratkaista. Hugo Lloris on ollut suoraan aiheuttamassa useampaa maalia, joka on myös syönyt isosti joukkueen tulosta. Lloris on ollut muutenkin jo muutaman kauden ajan liian epäluotettava tälle tasolle.

***

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin odotettu ottelun kuva.

Kuten sanottua, City oli vaihtanut useamman pelaajan avauskokoonpanostaan ManU-ottelusta ja myös pelimuoto oli laitettu uuteen uskoon. Paperilla City pelasi 4-4-2, mutta pallollisessa vaiheessa City nosti oikean puolustajansa Rico Lewisin Rodrin rinnalle keskikentälle ja avasi siis kolmella puolustajalla. Näin City varmisti hyvän kontrollin Tottenhamin nopeisiin hyökkäyksiin 3-2 muodollaan, mutta sai myös syöttöpelinsä jouhevammaksi kuin viime otteluissa, joissa Cityn pelaaminen on ollut epätasaista.

City kontrolloi ensimmäistä reilua puolta tuntia suurimmaksi osaksi, mutta se ei tuonut palkintoa, vaan Haalandin hyvän maalipaikan jälkeen Tottenham iski Edersonin virheestä 1–0. City koki ManU-ottelusta tutun kohtalon päästäessään heti perään toisen maalin.

Cityn pelaamisessa on näkynyt Qatarin kisojen jälkeen koko ajan enemmän paine voittaa ja jokainen ottelu on alkanut vaikuttaa finaalilta. Ei Tottenham huono ollut ensimmäisellä puoliajalla, mutta Cityn pelaaminen tuntuu olevan tasatilanteessa veitsenterällä.

***

Takaa-ajajana City sai toiselle puoliajalle jälleen lisää kierroksia koneeseensa. Sama on nähty viime peleissä. Siinä missä Guardiola ja City onnistuivat toisen puoliajan alussa, Conten Tottenham ei tullut toiselle jaksolle fiksulla tavalla. Tuntui, että kopissa oli puhuttu klassisesti ’’jatketaan vaan samalla tavalla’’.

Sehän ei Cityn tasoista joukkuetta vastaan riitä, vaan Tottenham olisi kaivannut kaikki mahdolliset keinot Conten kikkakirjasta ajanpeluusta lähtien heti käyttöön. Helppoa ei maalia jahtaavaa Cityä vastaan ole pelata, mutta nyt Tottenham ajautui oman maalin sisälle puolustamaan johtoaan ja tämä johti Cityn nopeisiin maaleihin.

2–2-tilanteessa Tottenham sai välittömästi taas peliään käyntiin ja Perisic laukoi pallon tolppaan hienon hyökkäyksen päätteeksi. City meni kuitenkin ottelussa johtoon Riyad Mahrezin maalilla, jossa Lloris onnistui seulomaan pienen kimmokkeen ottaneen pallon etukulmasta sisään.

3–2-tappioasemassa Tottenham pyrki pelaamaan paljon Dejan Kulusevskin kautta, mutta hän ajautui liikaa hakemaan yksin ratkaisuja. Tottenham ei pysty pelaamaan tällä hetkellä kokonaista ottelua riittävällä tasolla ja siihen päälle joukkueelta nähdään helppoja kriittisiä virheitä, kuten vielä loppuun Cityn 4–2 maali osoitti. Joukkueelta nähdään hyviä yksittäisiä hyökkäyksiä ja puolustamisia, mutta sillä ei Valioliigassa tee vielä paljoakaan, jos vielä lahjoitetaan 1–2 maalia vastustajalle.

Voitolla City sai taas laitettua painetta Emiratesin suuntaan eron ollessa taas viisi pistettä pelin vähemmän pelanneeseen Arsenaliin.

Tottenhamin kohdalla vaikea jakso jatkuu ja vaikka tämä ei ollut ehkä Conten viimeinen ottelu Tottenhamin managerina, niin lähtölaskenta on käynnissä – eikä Conte ole asiasta luultavasti kovin pahoillaan.