Tällä maakunnista Klubiin siirtyneellä nuorella tähdellä on taito, johon perustuu myös Lionel Messin menestys

VPS:n Baba Mensahilla piti kiirettä Topi Keskisen kanssa.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Tällä maakunnista Klubiin siirtyneellä nuorella tähdellä on taito, johon perustuu myös Lionel Messin menestys

Joel Perovuo tietää, että on vielä liian aikaista puhua Topi Keskisestä varmana Suomen seuraavana huippulaiturina. Hyvät merkit ovat kuitenkin ilmassa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 29.4.2023 | KUVAT All Over Press

Yksi talven ja alkukauden puhutuimmista pelaajista Suomessa on ollut Mikkelin Palloilijoista HJK:hon siirtynyt Topi Keskinen. Kaksikymmentävuotias mikkeliläinen säväytti viime kaudella Ykkösessä kymmenellä maalillaan, ja nuorukainen on jatkanut nopeaa nousuaan kohti kansallista huippua HJK:ssa.

Keskinen nousi suuren yleisön tietoisuuteen iskettyään neljä maalia FC Lahtea vastaan Liigacupissa. Loukkaantumiset sotkivat hiukan Keskisen kauteen valmistautumista ja hän missasi viisi ottelua kevään aikana.

Keskisen nousu Ykkösestä suoraan HJK:n avaukseen ja pelaajaksi, jolta voidaan odottaa isoa vastuunottoa, on harvinaislaatuista. Esimerkkejä on jo Veikkausliigassa tasonsa todistaneista pelaajista, jotka ovat joutuneet toteamaan HJK:n paidassa pelaamisen vaikeaksi ja edessä on ollut paluu takaisin maakuntiin.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

On vielä tässä vaiheessa aikaista ja vaarallistakin alkaa julistaa Keskisen onnistuvan takuuvarmasti ja hänen olevan Suomen seuraava huippulaituri, mutta meininki näyttää tällä hetkellä hyvin lupaavalta ja Keskinen vaikuttaa olevan myös henkisellä puolella hyvällä tasolla. Siitä kertoo jo hänen vakuuttava läpimurtonsa Veikkausliigaan.

Pelaamassaan neljässä Veikkausliiga-ottelussa Keskinen on toistaiseksi antanut kaksi maalisyöttöä, maalitilin ollessa vielä avaamatta. Hänen vaikutuksensa HJK:n peliin on kuitenkin ollut selvä.

Konkreettinen esimerkki tästä nähtiin heti Veikkausliigan avausottelussa Honkaa vastaan, jossa Klubi oli vaikeuksissa ensimmäisellä puoliajalla. Keskinen vaihdettiin kentälle jo kahdenkymmenen minuutin pelin kohdalla ja peli alkoi kääntyä HJK:lle paljolti tämän vaihdon myötä. Myös HJK:n höykyttäessä VPS:n kotonaan, oli Keskinen yksi pääosan esittäjistä.

***

Keskinen on pelaajatyypiltään hiukan Oliver Antmania muistuttava laituri, joka on myös teknisesti hyvällä tasolla. Fyysinen puoli näyttää myös hyvältä.

Keskinen on nopeajalkainen ja hänen ensimmäiset askeleensa saavat miehen liikkeelle räjähtävästi. Hänellä on myös vauhtinsa ja matalana pysyvän painopisteensä ansiosta paljon voimaa kaksinkamppailuissa, mikä tekee Keskisen horjuttamisesta vaikeaa. Vastustajan on päästävä hiukan Keskisen edelle taklatakseen häntä kylki kylkeen, muuten tulee vain antaneeksi hänelle lisää vauhtia.

Ohittajana Keskisellä on nopeutensa lisäksi taitoa käyttää vastustajan liikettä ohittamiseen. Tähän taitoon perustuu esimerkiksi Lionel Messin menestys ohittajana, eikä niinkään paksuun kikkakirjaan.

Ohittamisen näkökulmasta taidot lukea puolustajan liikettä, mistä kannattaa mennä ohi ja taito houkutella vastustaja tekemään virheliike, ovat ne tärkeimmät. Perinteisesti meillä Suomessa nopeat pelaajat eivät montaa harhautusta ole osanneet, saati lukea vastustajan toimintaa. Keskinen on tässä eri maata ja katse pysyy nuorella pelaajalla riittävästi ylhäällä muutenkin.

Tähän päälle Keskinen laukoo terävästi molemmilla jaloilla. Tässä vaiheessa onkin vaikea löytää suurta heikkoutta hänen pelaamisestaan. Selvää on, että hänen puolustamistaan tullaan kauden aikana mittaamaan ja siellä on varmasti vielä asioita opittavana.

Olen jo muutaman nuoren Veikkausliiga-tähden analysoinut, eivätkä Keskisen tulevaisuuden näkymät eroa tietenkään näistä muista, vaan samat lainalaisuudet pätevät. Pystyykö Keskinen kehittämään vahvuuksiaan vielä entisestään hyvän fyysisen harjoittelun avulla ja välttämään pahat loukkaantumiset kirjavan kokoelman erilaisia alustoja sisältävässä Veikkausliigassa?

Tosin Keskisen jatkaessa tätä rataa, pääsee hän todennäköisesti jatkamaan nousukiitoaan jalkapalloilijana paikkaan, jossa jalkapalloa pelataan vain luonnonnurmella.

Keskinen ja HJK ovat seuraavaksi tulessa tänään lauantaina kello 15, kun Klubia vastaan asettuu klassikko-ottelussa Haka.