Tavoitteleeko todella NHL-paikkaa? Yksi pelaaja petti raskaasti Leijonien hienossa nousussa

Suomi joutui koville, mutta kamppaili lopulta voiton Sveitsin vieraana.

Eetu Pennanen näki Suomelta äärimmäisen kaksijakoisen pelin, jossa esimerkiksi Tommi Tikka loisti, mutta Sami Niku oli iso pettymys.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.2.2023

Suomi oli jo kahdesti kolmen maalin takaa-ajoasemassa, mutta voitti lopulta Ruotsin EHT-turnauksen avausottelussa Zürichissä Sveitsin rankkareiden jälkeen 6–5. Eetu, mitä pelistä jäi Leijonien osalta käteen?

Leijonat tarjosi todella kaksijakoisen pelin. Aivan ottelun alkua ja koko kolmatta erää lukuun ottamatta Suomi oli todella heikko. Toisaalta Suomi pelasi vahvan kolmannen erän ja jauhoi pelin väkisin loistavan ottelun pelanneen Tommi Tikan toisella osumalla tasoihin.

Tikka löi tauluun tehot 2+1 ja oli Suomen paras hyökkääjä. Ilveksen agitaattorihyökkääjä oli jäällä todella elementissään.

Ottelun alussa Leijonien tekeminen näytti vielä hyvältä, kun Sveitsi oli yllättävän pahasti telineissä. Sveitsin trap vuoti pahasti ja Suomen hyvärakenteiset suorat hyökkäykset tuottivat maalipaikkoja. Leijonat joutui kuitenkin heti vaikeuksiin, kun Sveitsi ylivoimamaalinsa jälkeen sai tunnetilansa ylös ja alkoi paineistaa Suomea virheisiin.

Ilves vs Kärpät and six other Liiga matches on Friday! Bet now at Mr Geen!

Sveitsin avausmaali kuvasti Suomen huolimatonta iltaa. Niin ikään heikosti pelannut Robert Leino antoi alivoimalla Suomen hyökätessä yltiörohkean poikittaissyötön hyökkäyssinisellä kohti Sami Nikua, joka oli noussut hyökkäyksen kärjeksi ilman tietoakaan puolustusvalmiudesta.

Sveitsi käytti tylysti kolmella yhtä vastaan hyökkäyksen. Sen jälkeen Sveitsi oli kolmanteen erään asti läsnä ja Suomi taas ei. Päätöserässä asetelma kääntyi täysin päälaelleen.

Kolmannessa erässä varsinkin hieman halvalla tulleen kavennusosuman jälkeen Suomi sai takaa-ajon käyntiin. Sveitsi valui taas trappiin, eikä se toiminut sitäkään vähää kolmannessa erässä mitä se alussa toimi.

Mainitsit Leijonien puolustuksessa pelanneen JYPin Sami Nikun. Iltalehden artikkelissa Nikun agenttitoimiston edustaja kertoi huippuseurojen olevan tämän kintereillä ja ensi kaudeksi Nikua kiinnostaa yhden suunnan sopimus NHL:ään. Miltä Niku Leijonien paidassa näytti?

Sen lisäksi, että Niku vaikutti vahvasti Sveitsin avausmaaliin, oli hän jäällä myös Sveitsin 3–1 johtomaalin aikana. Itse asiassa kiekko kimpoili maaliin hänen luistimensa kautta.

Virheitä ja huonoa tuuria voi sattua kenelle vain, mutta huonoa tuuria tai sattumaa ei ollut se, että lähes toistuvasti Nikun ollessa jäällä Sveitsi loi maalipaikkoja Emil Larmin maalille. Vielä kolmannessakin erässä Suomen jahdatessa tasoitusta Sveitsin paras maalipaikka siunaantui Nikun virheestä.

Nikun vahvuudet ovat toki kiekollisessa pelissä, mutta siitäkään ei nähty edes kunnollisia väläyksiä. Liigan puolustajien pistepörssin kärkinimen ilta oli yksiselitteisen heikko.

Toki pisteiden valossa vahva kausi Liigassa on paljon yksittäistä maaottelua pidempi otanta. Silti Nikun agentin puheiden kanssa kannattaa ottaa rauhassa.

Pitkä matka on kokonaisvaltaisessa pelaamisessa Nikulla vielä siihen, että NHL-seurat todella kiinnostuisivat sopimuspaperin arvoisesti. Varsinkin, kun kerran on hänen kohdallaan jo Pohjois-Amerikassa todettu, ettei taso vielä maailman eliittiä vastaan riitä.

Agenttien puhe toki on agenttien puhetta. He tekevät työtään saadakseen asiakkaansa näyttämään mahdollisimman hyvältä. Nyt Iltalehti oli tarjonnut katteettomille mainospuheille kelpo alustan.

Puhutaan pelaajista laajemmin. Mikä oli torstai-illan anti kevään MM-kisavalintoja ajatellen?

Tuskin tämä peli siltä osin kauheasti vaakakuppeja keikutti. Puhutaan aivan yksittäisistä pelaajista, jotka edes saattaisivat tästä joukkueesta nousta kevään MM-kisamiehistöön. Eikä kukaan näistä aidosti mahdollisista kisapelaajista aiheuttanut hattujen heittelyä ilmaan tai toisaalta haudannut kisamahdollisuuksiaan.

Vili Saarijärvi lienee loistavasti Sveitsissä pelanneena jopa todennäköinen pelaaja kotikisoissa. Hän oli Suomen parhaimmistoa myös torstaina. Petteri Lindbohm ja Valtteri Kemiläinen ovat puolustuspäässä rajatapauksia kisapaikan suhteen.

Jere Sallinen taistelee yleispelaajana kisapaikasta. Jere Innala voi myös tulla kyseeseen vikkelänä laiturina.

Myös Janne Kuokkasta saattaa valmennusjohto harkita, jos esimerkiksi NHL:stä ei tulisi apuja. Tarjolla voi kuitenkin kotikisakeväänä olla aiempia vuosia useampia ja laadukkaampia vahvistuksia, joten kisapaikat ovat todella tiukassa.