TalviSuperin finaaleihin suosikkina lähtevä Manse on viimeinkin ratkaissut suurimman ongelmansa

Sylvi Pellonperää (vas.) ja Virpi Hukkaa hymyilytti, kun Manse kaatoi Porin alkulohkossa 1-0.

Pesäpallo

TalviSuperin finaaleihin suosikkina lähtevä Manse on viimeinkin ratkaissut suurimman ongelmansa

Naisten TalviSuperpesiksen mitalit ratkaistaan viikonloppuna Seinäjoella. Pekka Arffman arvioi lopputurnauksen voimasuhteet.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.3.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Naisten TalviSuperpesiksen finaalit pelataan viikonloppuna Seinäjoella. Pekka, joka tähdet kertovat, kuka juhlii viikonloppuna?

Helpoin kysymys on, kuka ei juhli. Kirittäret heikkeni entisestään viime syksyn siirtomarkkinoilla ja Kirittärien selviytyminen lopputurnaukseen oli positiivinen yllätys, varsinkin, kun joukkuetta vaivaa lukkariongelma.

Ykköslukkari Mari Mantsisen toivottiin kuntoutuvan polvivammastaan tähän lopputurnaukseen mennessä, mutta toipuminen on ottanut takapakkia ja Mantsinen on toiminut viime otteluissa kakkospelinjohtajana. Nuori Ronja Salmela oli alkulohkon peleissä kovassa paikassa, eikä onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Kirittäret kohtaa välierissä Mansen, joka on lopputurnauksessa hienoinen ennakkosuosikki. Kirittärillä olisi ollut joka tapauksessa kova paikka pysyä Mansen kyydissä mukana, mutta jos nyt myös lukkaripelissä Kirittäret antaa siimaa, silloin otteluparin voittajasta ei ole kahta sanaa.

Eli Manse finaaliin. Meneekö myös mestaruus Tampereelle?

Mansella on nyt ja kesää ajatellenkin sarjan paras ja laadukkain materiaali. Itse asiassa se on ollut sitä jo kahdella edellisellä kaudella. Urheilussa on asioita, joita ei voi kaunistella, ja yksi sellainen asia on se, miksi Manse ei voittanut viime ja toissa kaudella Suomen mestaruutta. Toki heillä oli toissa kaudella finaalipeleissä lukkariongelma, mutta suurin syy oli kuitenkin se, että Manse kaatui molempina vuosina pelinjohtoon.

Nyt tilanne on toinen. Manu Vartiaa pidettiin yllätysvalintana Mansen pelinjohtajaksi, mutta hän on saanut erinomainen otteen joukkueesta ja johti Mansea alkulohkon otteluissa virheettömästi. Olen aina korostanut, etteivät hallipelit kerro kaikkea, mutta ennusmerkit ovat nyt selkeästi sellaisia, että tänä vuonna Mansen mestaruushaaveet eivät kaadu ainakaan pelinjohtajaa.

Marginaalit ovat kuitenkin pienet ja hallipelissä vieläkin pienemmät. Manse voitti esimerkiksi alkusarjassa Porin niukasti 1-0 (2-2, 1-0), joten varmasti myös finaalista tulee tasainen, tulipa vastaan Pori tai Lapua.

Joka tapauksessa, jos nyt pitäisi ennakoida lopputurnauksen tulojärjestys, sanon, että Manse vie – ja myös kesällä se on suurin ennakkosuosikki.

Kumpaa Manse pääsee mittaamaan sunnuntaina finaalissa, Poria vai Lapuaa?

Diplomaattisesti sanottuna jompaakumpaa. Tarkoittaa siis sitä, että ottelupari on niin tasainen, että voittaja voi olla kaksikosta kumpi tahansa.

Kaikille kolmella suurimmalla ennakkosuosikilla niin tässä lopputurnauksessa kuin kesälläkin on siinä mielessä mielenkiintoinen tilanne, että niillä kaikilla on uusi pelinjohtaja. Jussi Haapakoski otti komentoonsa viime kauden mestarijoukkueen Porin ja Jussi Muilu siirtyi Lapualle Jyväskylän Lohesta.

Muilun avaus Lapualla on ollut pirteä ja hyvinkin lupaava, sillä Lapua voitti kaikki viisi otteluaan häviämättä jaksoakaan.

Muilu on ajanut myös syksyllä Roihuttarista tulleet Höglundin sisarukset, Charlottan ja Camillan, sisään joukkueeseen ja vielä isoihin rooleihin. On mielenkiintoista nähdä, miten kovaa tekoa Höglundin sisarukset ovat kesällä. Hyppäys viime kauden runkosarjan jumbojoukkueesta yhteen mestariehdokkaista ei ole helppo.

Pori voitti viime syksynä mestaruuden Jarkko Pokelan johdolla. Haapakoskella on iso työ täyttää Pokelan saappaat, varsinkin, kun myös joukkueessa on tapahtua kriittisiä muutoksia.

Panen kysymysmerkin edelleen Haapakoskenkin päälle, mutta vielä suurempi kysymysmerkki on se, mistä löytyvät uusi kakkonen ja kolmonen. Viime kauden kakkonen Emilia Itävalo lopetti ja kolmonen Silja Syrjälä palasi Seinäjoen Maila-Jusseihin.

Haapakoski on antanut Porin lahjakkaille nuorille enemmän vastuuta kuin Pokela ja hänen edeltäjänsä Sami Österlund, mutta Itävalon ja Syrjälän paikkaaminen ei ole helppoa.

Kesän ratkaisupeleihin on vielä matkaa, joten varmasti Haapakoski löytää kakkos- ja kolmosongelmaan jonkin ratkaisun. Se on sitten eri kysymys, miten hyvin ratkaisu toimii.

Nyt Pori lähtee taistelemaan tasapäisesti Lapuan kanssa TalviSuperin finaalipaikasta eikä Manse mestaruus ole mitenkään kirkossa kuulutettu. Lapua on pelannut finaalijoukkueista eniten Seinäjoen hallissa, mikä on sille pieni etu.