Tampa Bay teki karmean taktisen laskuvirheen, mikä voi maksaa sille Stanley Cupin

Mikko Rantanen kirjasi yön ilotulituksessa kolme syöttöpistettä.

JääkiekkoNHL

Tampa Bay teki karmean taktisen laskuvirheen, mikä voi maksaa sille Stanley Cupin

Tampa Bay romahti sunnuntain vastaisena yönä Coloradon käsittelyssä 0-7. Samuel Savolainen ei voi käsittää Tampan taktista lähestymistapaa otteluun.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.6.2022 | KUVAT All Over Press

Colorado murskasi Tampa Bayen Stanley Cupin toisessa finaaliottelussa 7–0 ja johtaa ottelusarjaa nyt 2–0. Samuel, mitä ihmettä Ball Arenalla tapahtui?

Tulos oli raju, mutta selitys siihen on looginen.

Vaikka ensimmäinen ottelu ratkesikin vasta jatkoerässä, Colorado oli ottelussa pelillisesti niskan päällä ja ilmeisesti Tampan päävalmentaja Jon Cooper ja valmennusjohto päättivät reagoida ensimmäiseen otteluun siten, että Tampa lähti toisessa ottelussa paineistamaan Coloradon pakkeja kahdella ja jopa kolmella pelaajalla – ja se oli karmea laskuvirhe.

Expekt offer 5.80 for Colorado Avalanche to win Stanley Cup! Worth of trying?

Coloradolla on NHL:n paras materiaali ja he ovat NHL:n paras joukkue myös kääntämään peliä. Colorado pystyi helposti murtamaan, usein yhdellä syötöllä, Tampan prässin, mikä avasi Coloradolle jatkuvasti saumoja ylivoimahyökkäyksiin – ja jos Coloradon päästää pelaamaan tuollaista jääkiekkoa, tulos on väistämättä silloin ruma, kuten nyt nähtiin.

Eikö tämä ole kuitenkin aika yllättävää, että Tampa muuttaa omaa pelitapaansa noin radikaalisti kahden ottelun välillä?

Sitä se nimenomaan on. Tampa on voittanut kahdesti peräkkäin Stanley Cupin pelaamalla omaa vauhtia tappavaa jääkiekkoaan ja nyt he lähtivät sorkkimaan omaa identiteettiään ja pelaamaan sellaista jääkiekkoa, jota Colorado haluaa Tampan pelaavan. Colorado pääsi pelaamaan koko sydämestään omaa vauhtijääkiekkoaan, kun Tampa oli taas omalla epämukavuusalueella. Jokainen tietää, mitä silloin käy, jos toinen joukkue saa pelata vahvuuksillaan ja toinen pelaa sellaista jääkiekkoa, joka ei ole sille ominaista.

Enkä puhu nyt vain yhdestä ottelusta. Jos asetelma on sama jatkossakin, Stanley Cup -pokaalia nostellaan tänä kesänä Coloradossa.

Se, miksi Cooper muutti näin erikoisella tavalla Tampan pelaamista, on mystinen kysymys. En näe muuta syytä kuin sen, että Tampan valmennusjohto laski ensimmäisen ottelun jälkeen, että heidän on keksittävä jotain uutta toiseen otteluun tai Colorado tulee olemaan siinäkin ottelussa pelillisesti niskan päällä ja sitä kautta suosikki voittamaan ottelun.

Mutta että se ratkaisu oli tällainen, on kyllä yllättävä ratkaisu mieheltä, joka on vienyt joukkueensa kahtena edelliskeväänä omalla ja viimeöiseen verrattuna hyvin erilaisella pelitavalla Stanley Cupin mestariksi.

Leiri siirtyy seuraavaksi kahden ottelun ajaksi Tampaan. Vieläkö uskot Tampan tästä nousevan?

Ensimmäinen iso kysymys on, palaako Tampa pelaamaan kotikaukalossaan takaisin oman identiteettinsä mukaista jääkiekkoa, jossa tapetaan vauhti Coloradon luistelukoneilta ja peliä rytmitetään kiekottelemalla samalla tavalla, jolla Tampa on tähän saakkakin menestynyt. En sano, että se nostaisi Tampan automaattisesti seuraavassa ottelussa voittajaksi, mutta on se kuitenkin sata kertaa järkevämpi tapa pelata Coloradoa vastaan kuin nyt nähty karmeus.

Ottelusarjan asetelma on nyt siinä mielessä muuttunut, että Tampa on seuraavassa ottelussa pakkovoiton edessä. New York Rangersin Tampa pystyi kaatamaan neljästi peräkkäin, mutta Colorado ei häviä neljää kertaa peräkkäin Tampalle. Siihen en usko hetkeäkään.

Pakkovoittopaineen alla pelaaminen on aina haastava tilanne, mutta toisaalta Tampa on ennenkin selvinnyt kovista paikoista ja on kahden peräkkäisen Stanley Cupin ja yhdentoista peräkkäisen tappiottoman pudotuspelisarjan galvanoimana henkisesti varmasti NHL:n vahvin joukkue kohtaamaan tällaiset paineet.

Vaikka vaaka onkin nyt vahvasti kallellaan Coloradolle, Tampalle on jätettävä vielä saumansa. He luopuivat toisessa ottelussa omasta identiteetistään ja kun he siirtyivät omasta kreikkalaisroomalaispainistaan Coloradon vapaapainiin, he rikkoivat oman pelinsä rakenteen ja menettivät kenttätasapainonsa, mikä oli kutsu Coloradolle panna juhlat pystyyn. Ehkä Tampan onni oli, että lukemat olivat nyt näin rumat, sillä toista kertaa he eivät enää Coloradon vapaapainiin lähde.

Odotan siksi, että Tampa palaa pelaamaan oman identiteettinsä mukaista kurinalaista ja hyydyttävää jääkiekkoa ja kolmannesta ottelusta tulee sellainen ottelu kuin ennen ottelusarjaa näistä otteluista ennakoitiin tulevan. Tampassa ei siis ole avoimien ovien päivä, vaan suljettujen ovien päivä. Jos Colorado hakee kolmannessa ottelussa Amalie Arenalta voiton, heille pitää ensin nostaa hattua ja sen jälkeen alkaa varautua Coloradon mestaruusjuhliin.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle. Pidän Coloradoa nyt tosi vahvana suosikkina voittamaan Stanley Cupin, mutta kirkonkellot eivät ole vielä Tampan lahdella soineet.