Tappara kylvi liiga-avauksessa jäälle terästä, TPS kysymysmerkkejä

Jori Lehterä otti heti roolia, kun Tappara kaatoi Liiga-avauksessa TPS:n 3-1.

JääkiekkoLiiga

Tappara kylvi liiga-avauksessa jäälle terästä, TPS kysymysmerkkejä

Tappara avasi Liiga-kauden 3-1-voitolla TPS:stä. Samuel Savolaisen mukaan kirvesrintojen esitys oli vakuuttava. TPS:n jätti jälkeensä kysymysmerkkejä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.9.2022 | KUVAT All Over Press

Samuel, viime kevään Liiga-finalistit Tappara ja TPS pyöräyttivät uuden kauden käyntiin Nokia-areenassa. Millainen jääkiekko-ottelu nähtiin?

Nähtiin vähän kuin jatkoa viime kevään finaalisarjasta.

Pelattiin tarkan markan jääkiekkoa, pelattiin tiiviistä puolustuspelaamista tiiviillä viisikolla. Ja kuten tiedetään, se on Tapparan leipälaji. Tappara olikin erittäin vahva, mitä se jo osoitti CHL:ssä. Ja osoittipa kirvesrinnat senkin, ettei sen mestarisuosikin asema ole tuulesta temmattu. Oli todella vaikeaa nimetä Tapparan avausillan kokoonpanosta heikkoja lenkkejä. Kolmannessa erässä Tappara otti hallinnan ja vei ottelun ansaitusti.

Olen ennakoinut, että Jori Lehterän ketju tulee olemaan todella kova ja että Waltteri Merelä tulee olemaan todella korkealla maalipörssissä. Tämä ilta ei ainakaan niitä epäilyjä toiseksi osoittanut.

Merelä tekikin ottelun voittomaalin Lehterän tarjoilusta ja toinen osuma olisi voinut, tai oikeammin jopa pitänyt, syntyä Lehterän taituroidessa huippupaikan maalin takaa Merelälle. Ketjun kolmas lenkki Veli-Matti Savinainen täydentää Tapparan identiteetin mukaisen ykköskentän myös hyvin. Mutta tuo Lehterän ja Merelän tutkapari tulee kyllä tekemään todella tuhoisaa jälkeä tällä kaudella. Näin vahvasti uskon. Ja tuo porukka on myös luotettava puolustussuuntaan ja osoitti sen olemalla jäällä, kun ottelua tänäänkin ratkottiin viime hetkillä.

Tappara vaikuttaa tällä hetkellä niin vahvalta, että kun Jussi Tapola luotsaa Iltalehden uutisen ja omienkin vahvistettujen tietojen mukaan viimeistä kauttaan, että nyt ei saa hosua ja hätiköidä seuraavan päävalmentajan kautta. Niin iso kysymys se seuran tulevaisuuden kannalta on. Harha-askeleita identiteettiin ei saa, eikä voi ottaa. Mutta se on jo toisen jutun aihe se.

Entä mitä sanot TPS:n esityksestä?

Viime kaudella TPS:n nousu finaaleihin kiteytyi vahvaan viisikkopuolustukseen, Andrei Karejeviin ja ykkösketjuunsa, mutta vaikka puhutaan finalistista, on silti sanottava, että hyökkäyspelissä jäi hieman kuitenkin uupumaan.

TPS:n hyökkäyspelissä oli kuitenkin nyt näkyvillä myös positiivisia merkkejä. Yes, TPS teki vain yhden maalin, mutta se hyökkäsi enemmän rintamana pakkien tuella, mikä auttaa myös sen prässipelaamista, josta prässiä voidaan paremmin suorittaa nopeammin ja syvemmältä sortumatta höntyilyyn ja kenttätasapainon murenemiseen. Hyökkäyspelaamisen kehittyminen voi olla TPS:n kohtalonkysymys, sillä tällä hetkellä se ei ainakaan materiaalin puitteissa aivan kärkijoukkueiden rinnalla ole. Esimerkiksi kolmosketjun keskellä Vili Munkki oli debyytissään hieman vaikeuksissa ja ajoi itseään pihalle ja suoraan taklauksiin keräämään itseään jään pinnasta. Muutaman muunkin pelaajan taso tuoksahtaa sille, ettei joukkue esimerkiksi Tapparan ja Kärppien veroinen ole.

Tärkeää TPS:n kauden kannalta on myös se, että Lassi Lehtinen näytti hyvältä maalissa. Andrei Karejevilta jäi isot saappaat ja olen ollut hieman epäileväinen, että säilyykö taso vai putoaako se, mutta tähän kohtaan Lehtinen antoi tällaisiin epäilyihin hyvän vastauksen.

Onko TPS:llä tarpeeksi maalintekijöitä sarjaan?

Tuo kieltämättä arveluttaa. Onko joukkueessa kuinka monta huippumaalintekijää? Arttu Ilomäki on aika takuuvarma pelaaja, mutta esimerkiksi Scott Kosmachukin ruuti oli märkää, vaikka muutamille paikoille pääsikin. Tietysti tätäkin osa-aluetta auttaa se, kun joukkueen kaksi kenties vaarallisinta maalintekijää Pavol Skalicky ja Mikael Pyyhtiä palaavat vahvuuteen. Mutta katsotaan näitäkin asioita tarkemmin, kun vastassa on vähän kevyemmän painoluokan vastustajia kuin Tappara.

Onko Tappara suurin mestarisuosikki tällä kaudella?

On se omissa ennakkokaavailuissani juuri sitä. Viikon suurin herkkupala on papereissani 17. syyskuuta, kun Tappara kohtaa Kärpät. Kärpät on nähdäkseni tällä haavaa Tapparan suurin haastaja ja on mielenkiintoista nähdä, millainen ottelu siitä tulee ja miten Kärpät pärjää jo tässä vaiheessa näin hyvässä iskussa olevan Tapparan kyydissä.