Tarkka ja kovaiskuinen mörssäri aloittaa kaikkien aikojen pesäpalloilijoiden listan

Simo Eerikäinen kantoi vasemmalta puolelta juhlakalua Kari Kuusiniemen jäähyväisottelussa.

PesäpalloPesis100

Tarkka ja kovaiskuinen mörssäri aloittaa kaikkien aikojen pesäpalloilijoiden listan

Simo ”Isokello” Eerikäinen löi palloa arvaamattomasti ja kovaa. Eerikäinen ei ollut kuitenkaan pelkästään pelätty kotiuttaja.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 29.12.2022 | KUVAT Hyvinkään Tahko

ElmoTV:n pesäpallon 100-vuotisjuhla huipentuu kymmenen parhaan modernin pesäpalloajan kaikkien aikojen miespelaajan listaan. ElmoTV julkaisee valintansa countdownina. Julkaisemme yhden pelaajan kerrallaan tästä eteenpäin seuraavan kymmenen päivän ajan. Lista alkaa sijasta kymmenen.

10. Simo Eerikäinen – tarkka ja kovaiskuinen lyöjämörssäri

1980-luvulla oli useita pitkät vipuvarret omaavia kotiuttajalupauksia. Lahjakkain nämä ominaisuudet omaava pelaaja odotti vielä vuoroaan. Simo Eerikäinen nousi Hyvinkään Tahkon edustusjoukkueeseen vuonna 1990. Samaan aikaan, kun Suomen mestaruussarjan nimi vaihtui ja syntyi Superpesis. Tahkon kasvatti löi palloa pelikentillä yhteensä 22 vuotta. Ura päättyi vuonna 2012.

Eerikäinen osoitti hyvin pian olevansa Tahkon ja koko Suomen parhaimpia kotiuttajia. Vaikka Eerikäinen oli Tahkon mies, tulivat uralla tutuiksi myös Kaisaniemen Tiikerit, Kinnarin Pesis, Järvenpään Pesis ja Jyväskylän Kirikin.

Eerikäinen omasi persoonallisen lyöntitekniikan ja hänet tunnettiin arvaamattomana lyöjävirtuoosina. Hänen ympäri kenttää suunnatut kovat sivalluksensa olivat jatkuva läpilyöntiuhka, mutta tarvittaessa tarkat sijoituslyönnit yllättivät vastustajan ulkokentän. Eerikäisen paras kausi lyödyissä oli vuosi 2000, jolloin niitä kertyi yhteensä 6+90 aivan huikealla ottelukeskiarvolla 3,4.

Eerikäinen pelasi paljon myös ulkokentällä, kaikissa polttolinjan rooleissa, mutta usein kotiuttajajokerina.

Hänen parhaat saavutuksensa liittyvät lyöntipeliin. 1990-luku oli hänelle hyvä. Silloin hän keräsi neljä lyöntikuninkuutta ja hän oli viisi kertaa tehopelaaja, joka osoittaa, että hän oli kelpo etenijä.

Hän on nelinkertainen lyöjäkuningas, sai kultaisen mailan kahdesti ja oli vuoden jokeri kahdesti. Hän on runkosarjan lyöjätilaston kahdeksantena 1037 kotiutuksellaan ja mitalipelien kolmas 255 lyödyllä.

Eerikäisen uran suurin kohokohta oli Hyvinkään mestaruus 2007. Silloin Isokello pokkasi Vuoden Pesäpalloilijan tittelin ensimmäisenä lyöjäjokerina. Palkintotilastossa on yksi kulta, kuusi hopeaa ja yksi pronssi.

Eerikäinen rikkoi ensimmäisenä 1000 lyödyn juoksun rajan heinäkuussa 2009. Hän piti peräti 14 kautta lyöjätilaston ykköspaikkaa. Siinä hänet ohitti lopulta Sami Joukainen 2013.

Huippu-urheilijan raaminen Eerikäinen on yksi tunnetuimpia pesäpalloilijoita, jotka tunnetaan Suomessa myös pesispiirien ulkopuolella.

***

ElmoTV:n kaikkien aikojen listalle, on pelaajat valittu modernin pesäpallon ajalta, 1960-luvulta 2020-luvulle. Pesäpalloilijoiden vertailu on vaikeaa ja ajanjakson valinta perustuu ylimmän sarjatason ottelumääriin. 1964 siirryttiin kaksinkertaiseen sarjajärjestelmään ja ottelumäärä kasvoi 22:een. 1980-luvun lopusta lähtien on pelattu erilaisia mitalisarjoja ja ylempiä pudotuspelejä, joiden merkitys parhaiden valinnoissa on ollut myös suuri.